کميته اي از اتحاديه افريقا که درحال تحقيق درباره جنايات جنگي در منطقه دارفور در غرب سودان است تعويق تنظيم کيفرخواست عليه عمر البشير رئيس جمهور سودان را خواستار شد .
اتحاديه افريقا هفته گذشته اعلام کرده بود روند اجراي حکم بازداشت عمر البشير به جرم جنايت عليه غير نظاميان در منطقه دارفور همکاري نخواهد کرد و درعوض از سازمان ملل متحد مي خواهد اين حکم را به تعويق بياندازد .
تابو امبکي رئيس جمهور سابق افريقاي جنوبي که سرپرستي هيئت تحقيق اتحاديه افريقا را به عهده دارد روز جمعه گفت ما خواستار به تعويق افتادن کيفرخواست عليه عمر البشير هستيم .
امبکي اين اظهارات را پس از ان بيان کرد که لوئيس مورنو اوکامپو دادستان کل ديوان کيفري بين المللي روز چهارشنبه تاکيد کرد عمر البشير برغم مخالفت سران کشورهاي عضو اتحاديه افريقا سرانجام محاکمه خواهد شد .
اين در حالي است که امبکي گفت در اتحاديه افريقا اين اجماع وجود دارد که به اين مسئله بايد به گونه اي ديگر رسيدگي شود .
به گزارش خبرگزاري فرانسه از اديس ابابا ، امبکي تصريح کرد کميته تحقيقاتي وي که قرار بود اين ماه توصيه هاي خود را درمورد اين مسئله ارائه کند اجازه پيدا کرده است تحقيقات خود را تا ماه سپتامبر تکميل کند .
اقدام ديوان کيفري بين المللي در صدور حکم بازداشت براي عمر البشير به اتهام جنايات جنگي و جنايات عليه بشريت باعث شد تا تلاش ها براي پايان دادن به بحران در منطقه دارفور با مانع روبرو شود.
امبکي پيشتر گفته بود قصد دارد با لوئيس مورنو اوکامپو درباره حکم بازداشت عمر البشير گفتگو کند.
اتحاديه افريقا با انتقاد از اين اقدام ديوان کيفري بين المللي ان را اقدامي غير سازنده برسر راه تلاش ها براي برقراري صلح در دارفور توصيف کرده است .
مقامات سودان با درخواست از غرب براي فراموش کردن حکم بازداشت عليه رئيس جمهور سودان تاکيد کردند خرطوم خواستار عادي سازي روابط با جامعه بين المللي است .
نافي علي نافي مشاور ارشد عمر البشير گفت اگر ما روابط دوستانه نداشته باشيم و با يکديگر همکاري نکنيم ، نخواهيم توانست به حل بحران در منطقه دارفور در غرب سودان و همچنين تقويت موافقتنامه صلح با شورشيان جنوب اين کشور کمک کنيم.
دولت سودان در واکنش به صدور حکم بازداشت ديوان کيفري بين المللي عليه عمر البشير ، نيروهاي امدادرسان را از منطقه دارفور اخراج کرد .
اين اقدام سودان واکنش گروه هاي مدافع حقوق بشر را به دنبال داشت بطوريکه دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد در واکنش به اين مسئله اعلام کرد تصميم سودان در اخراج نيروهاي امدادرسان کوتاهي شديد اين کشور در انجام دادن وظايف خود است که باعث به خطر افتادن جان هزاران نفر در اين کشور خواهد شد .
کارشناسان بين المللي براورد کرده اند از اغاز درگيري ها در منطقه دارفور در سال دو هزار و سه تاکنون دويست هزار نفر کشته و دو ميليون و پانصد هزار نفر نيز اواره شده اند.
تحليلگران مي گويند اغاز درگيري سال دو هزار و سه در دارفور بخشي از نتيجه چندين دهه کوتاهي هاي اقتصادي و اجتماعي اشغالگري انگليس و دولت هاي متوالي سودان بوده است .