تحلیلگر امریکایی درباره ادامه اعتیاد نفتی امریکا به کشوری همانند لیبی هشدار داد.
به گزارش شبکه تلویزیونی سی ان ان، توماس فریدمن تحلیلگر روزنامه امریکایی نیویورک تایمز گفت:پیش بینی اینده لیبی بسیار دشوار است.
شماری از مقامات بلندپایه لیبی و امرای ارتش این کشور به شدت به رژیم کنونی وابسته هستند و از ان نفع برده اند.
طبیعی است که این افراد برای بقا و حفظ این رژیم مبارزه کنند و احتمالا برخی از انها تا پای مرگ برای این نظام خواهند جنگید.
کسانی که به هر صورتی از رژیم معمر قذافی، رهبر لیبی، سود برده اند حاضر نیستند اجازه بدهند انقلاب مردم لیبی به پیروزی برسد.
باتوجه به خواست مردم و واکنش رژیم لیبی ، نمی توان این تحولات را مسالمت امیز خواند.
طبیعی است که این تحولات به درگیری منجر شود.
لیبی همان اتشفشانی است که به فوران امده است.
وقتی چنین اتشفشانی فوران کند، خانه ای را که بربالای ان ساخته شده باشد به هوا خواهد فرستاد (قذافی سقوط خواهد کرد). توماس فریدمن در ادامه افزود:باید توجه داشت تحولات لیبی سبب می شود قیمت نفت در بازارهای جهانی افزایش یابد.
باتوجه به وابستگی و اعتیاد امریکا به نفت ، این وضع می تواند خطرناک باشد.
اگر امریکا همچنان به چنین اعتیادی ادامه بدهد،عملا اقتصاد خودش را گروگان تحولات در منطقه ای می کند که بسیار بی ثبات است.
بی تردید این تحولات فقط برای یک یا چند هفته اینده ادامه نخواهد داشت بلکه در سالهای اینده نیز مستمر خواهد بود.
رژیمهای منطقه خاورمیانه و دیکتاتورهای حاکم بر این رژیمها از سالهای طولانی قبل ، ثروتهای کلانی را بخاطر فروش نفت خود بدست اورده اند.
در گذشته اتحاد جماهیر شوروی سابق و در حال حاضر امریکابه نوعی ادامه دهنده حیات چنین رژیمهایی بوده اند.این کشورها فاقد زیرساختهای مدنی و حکومتی لازم هستند.
این حکام ، کاملا مردم خودشان را به فقر کشانده اند.
کشورهای این منطقه با کمبود شدید ازادی و حقوق زنان و تحصیل مناسب مواجه است. توماس فریدمن در ادامه افزود: رژیم های منطقه خاورمیانه به شدت و وحشیانه مردم خودشان را سرکوب کرده اند.
حکام این رژیم ها هرگز اجازه نداده اند مردم کشورهایشان انگونه که باید رشد کنند و به موقعیتهایی برسند که در قرن بیست و یکم می توانند به ان دست پیدا کنند.
در لیبی، معمر قذافی بیش از چهار دهه زندگی مردم را دزدیده و انها را از بسیاری از حقوقشان محروم کرده است.
در کشوری همانند مصر که حسنی مبارک،رئیس جمهور سابق ان، بیش از سی سال حاکم بوده، مصر فقط سی سال عقب نمانده است بلکه عملا شصت سال عقب مانده است انهم در شرایطی که دیگر کشورهای جهان با سرعت درحال پیشروی بوده اند.
با این اوصاف، مصر برای رسیدن به کشورهای دیگر از نظر رشد، کار بسیار شاقی را پیش روی دارد.