خبرگزاری فرانسه در گزارشی از البیضاء لیبی نوشت : با تسلط مخالفان نظام لیبی بر مناطق شرقی و با شدت گرفتن فشارهای بین المللی بر معمر قذافی رهبر لیبی برای توقف کشتار مردم این کشور و همچنین افزایش نگرانیهای جامعه بین المللی از وقوع فاجعه انسانی به علت آوارگی و مهاجرت مردم لیبی ، قذافی روز پنجشنبه بیش از پیش در انزوا قرار گرفته است.
در دهمین روز از قیام مردم لیبی بر ضد حکومت قذافی که تا کنون صدها کشته برجا گذاشته است ، با تیراندازی شدید در طرابلس به ویژه در مناطق شرقی این شهر ، صبح پنجشنبه خیابانهای طرابلس تقریبا خالی از معترض بود.
در منطقه شرق لیبی که سرشار از منابع نفتی است و به دست مخالفان افتاده است ، دیوارهای شهر البیضا پر است از آثار گلوله که از درگیری بین مخالفان و مزدوران نظام لیبی برجا مانده است.
درحالی که باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا برای اولین بار روز چهارشنبه درباره بحران لیبی صحبت کرد و حمام خون این کشور را وحشتناک توصیف کرد ، نزدیک به ده تن از ژنرالها و افسران بلندپایه ارتش لیبی از ارتش جدا شدند و به مردم پیوستند که با استقبال گسترده در شهر البیضاء روبرو شد.
سرگرد صلاح ماثک از پلیس قضایی لیبی گفت استعفای خودم را ارائه کردم و برای اعلام همبستگی با مردم به البیضاء آمدم ، من در برابر هر گونه حمله در خط اول دفاعی قرار خواهم داشت.
سرگرد عبدالعزیز البسطه گفت به ما دستور دادند به مردم حمله کنیم اما من مخالفت کردم ، نمی توانیم از سلاح بر ضد مردم مان استفاده کنیم.
یک افسر دیگر افزود صحبت از حرکت به طرف طرابلس به میان آمده است ، اگر طرابلس نتواند خودش را آزاد کند هدف ما طرابلس خواهد بود.
به نظر می رسد مخالفان ، شرق لیبی از مرز با مصر تا منطقه اجدابیا در غرب و تا طبرق ، درنه و بنغازی را تحت تسلط خود در آورده اند.
در خبرها آمده بود نیروهای قذافی با سلاح سنگین به شهر زاویه حمله کرده اند که خبرهایی از وقوع کشتار جمعی منتشر شده است.
چهار شاهد که روز پنجشنبه از مرز زمینی وارد تونس شدند خبر دادند شهر زواره که در یکصد و بیست کیلومتری طرابلس قرار دارد از حضور پلیس و نظامیان پاک شده است و مردم کنترل این شهر را در دست گرفته اند.
محمود محمد احمد عطیه کارگر مصری گفت پلیس یا نظامی در این شهر حضور ندارند و مردم کنترل این شهر را در دست گرفته اند ، بین ساعت نوزده تا بیست و دو چهارشنبه تیراندازیهای شدیدی در زواره به گوش می رسید.
یک مصری دیگر به نام محمود احمد (بیست و سه ساله) گفت اثری از پلیس و نظامیان در این شهر نیست ، مردم به دو دسته طرفدار و مخالف قذافی تقسیم شده اند اما شمار مخالفان بیشتر است.
پس از چند روز تردید سرانجام آمریکا و اتحادیه اروپا به بررسی اعمال تحریمها بر ضد نظام قذافی که از چهل و دو سال پیش قدرت را در این کشور به دست دارد پرداختند.
با این اقدام آمریکا و اتحادیه اروپا و پس از مخالفت همتایان عرب قذافی با اقدامات وی ، معمر قذافی بیش از گذشته در انزوا قرار گرفته است.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا کارشناسان خود را به بررسی مسدود کردن داراییهای قذافی و ممنوعیت سفر وی و احتمال پیگرد قضایی مسئولان لیبی مامور کردند.
اما الن ژوپه وزیر دفاع فرانسه با ابراز امیدواری به اینکه قذافی تا آخرین لحظه زندگی اش رهبر لیبی باشد ، تصریح کرد دخالت نظامی درحال حاضر مطرح نیست.
کمیسیون اروپا درباره وقوع فاجعه انسانی در لیبی ابراز نگرانی و پیش بینی کرد مردم لیبی مهاجرت گسترده ای به خارج از این کشور داشته باشند و این درحالی است که دهها هزار خارجی در شرایط سخت از طریق هوا و دریا این کشور را ترک می کنند.
در نقاط مرزی در مرز تونس و مصر بسیاری از لیبیاییها و خارجی ها درحال فرار از لیبی هستند.
هلال احمر تونس درباره خطر فاجعه مهاجرت گروهی هشدار داد و این درحالی است که روبرتو مارونی وزیر کشور ایتالیا کشورهای اروپایی را تشویق کرد به لیبی برای مقابله با وقوع فاجعه انسانی کمک کنند.
پایگاه اینترنتی نظارت بر پایگاههای اسلامی در آمریکا اعلام کرد ، القاعده در کشورهای مغرب اسلامی به به کار گرفتن تمام تلاش خود برای پیروزی معترضان در لیبی متعهد شده است.
القاعده در مغرب اسلامی افزود این نبرد ، نبرد تمام کسانی است که خدا و پیامبرش را دوست دارند.
لیبی ذخایر نفتی گسترده ای دارد و با توجه به اینکه بهای نفت در دو سال گذشته به سطح بالایی رسیده است این کشور یکی از غنی ترین کشورهای آفریقایی به شمار می رود.
بهای نفت برنت دریای شمال برای تحویل در ماه آوریل به یکصد و بیست دلار در هر بشکه رسید.
گروههای نفتی از قبیل توتال فرانسه ، انی ایتالیا و رپسول اسپانیا فعالیتهای خود را به صورت جزئی و کلی متوقف و خروج کارمندان خود را از لیبی آغاز کرده اند.
قذافی سه شنبه از پلیس ، ارتش و طرفدارانش خواسته بود تظاهرکنندگان را که آنها را موش توصیف کرده بود سرکوب کنند.
وی درباره کشتار مردم هشدار داد و تهدید کرد این کشور را منزل به منزل پاک خواهد کرد.
مصطفی عبدالجلیل وزیر دادگستری مستعفی لیبی گفت قذافی همانند هیتلر خودکشی خواهد کرد.
بر اساس اعلام رسمی ، از زمان آغاز اعتراضات بر ضد نظام قذافی در پانزدهم فوریه تا کنون سیصد تن کشته شده اند که بیشتر آنها در بنغازی کشته شدند.
اما اتحادیه بین المللی حقوق بشر اعلام کرد تا کنون دستکم ششصد و چهل تن کشته شده اند که دویست و هفتاد و پنج تن از آنها در طرابلس و دویست و سی تن دیگر در بنغازی کشته شده اند.
ژرار بوفیه پزشک فرانسوی که به بنغازی رفته است گفت تنها در این شهر بیش از دو هزار نفر کشته شده اند.