جايگاه واقعاً منحصر بفرد امام صدر و نفوذ معنوي فراوان او باعث مي شود كه هر گونه موضعگيري او در تاييد يا رد مقامات و دولت هاي جهان اسلام، تاثيرات زيادي داشته باشد.
عصر ايران – وقايع در حال جريان اين روزهاي ليبي هر چند از جنبه هاي زيادي قابل بررسي و عبرت است ، اما نكته اي ديگر درباره اين وقايع وجود دارد كه براي ما ايراني ها و يا شايد ديگر ملت هاي منطقه مي تواند بسيار مهم باشد و آن " سرنوشت رمز آلود امام موسي صدر " روحاني شيعه ايراني است.
امام موسي صدر كه يك شخصيت برجسته در سطح منطقه و حتي جهان است در شهريور ماه 1357 عازم ليبي و در آنجا ناپديد شد. امام صدر 5 ماه پيش از وقوع انقلاب اسلامي در ايران در ليبي ناپديد شد اما دولت قذافي مدعي شد كه وي سوار به هواپيمايي شده و اين كشور را به مقصد ايتاليا ترك كرده است.
اما بسياري از مستندات و شواهد وجود دارد تا بسياري از ناظران بر اين گمان اتفاق نظر داشته باشند كه اين روحاني 82 ساله متولد قم در زندان دولت قذافي است . بنا به گفته خانواده امام موسي صدر قرائن زيادي وجود دارد كه امام زنده و در زندان دولت ليبي است .
وقايع اين روزهاي ليبي بار ديگر اين بارقه اميد را در دل خانواده امام صدر و ديگر مردم مشتاق ديدار دوباره اين شخصيت برجسته جهان اسلام زنده كرده ، كه با سقوط دولت منحوس قذافي در ليبي ، امام موسي صدر نيز از زندان آزاد شود.
به هر روي با وجودي كه هنوز مدارك مستندي مبني بر زنده بودن امام صدر در دست نيست ، اما احتمال و اميدواري قوي وجود دارد كه وي هنوز زنده و در زندان دولت قذافي باشد.
اما اين يك روي سكه است و اگر اين فرض را بگيريم كه امام موسي صدر زنده و در زندان دولت قذافي محبوس است ، بايد اين فرض را هم محتمل بدانيم كه اين شخصيت برجسته جهان اسلام احتمالا به دليل محدوديت هاي زندان ، اطلاعات درستي از تحولات صورت گرفته جهان در 32 سال گذشته ندارد.
مي توان مروري به شرايطي انداخت كه در آن امام موسي صدر ناپديد شد و وضعيت آن روز دنيا را با امروز مقايسه كرد و در این باب نوشت که اگر امام موسی صدر پس از سه دهه قرنطینه اطلاعاتی ، امروز از زندان آزاد شود ، چه چیزهای را نمی داند و جهان عصر او با دنیای امروز چقدر تفاوت کرده است:
1- امام موسي صدر در شرايطي در ليبي ناپديد شد كه در ايران محمد رضا شاه پهلوي آخرين ماه هاي سلطنت خود را طي مي كرد اما هنوز چشم انداز قطعی و اميدوار كننده اي از پيروزي انقلابيون به چشم نمي خورد ، بنابراين اگر امام موسي صدر در قرنطينه اطلاعاتي باشد و يا اطلاعات جهت دار و غلط به وي داده شود ، احتمالا هنوز نمي داند كه درست 5 ماه پس از زنداني شدن او يك شخصيت روحاني و هم وطن او در ايران بزرگ ترين انقلاب تاريخ معاصر اين كشور را به پيروزي رسانده است .
به راستي اگر انشاء الله امام موسي صدر ، از زندان دولت قذافي آزاد شود ، نظرش درباره دولت جمهوري اسلامي كنوني كه در سرزمين پدري اش مستقر است ، چه خواهد بود ؟
2- امام صدر در دوران نظام دو قطبي ناپدید شده است ، بنابراين اگر اطلاعات درست به ايشان نرسيده باشد شايد هنوز نداند كه امپراتوري شوروي فروپاشيده و جهان آرايشي ديگر يافته است.
3- بسياري از رهبران و پادشاهان و روساي جمهوري كشورها در 32 سال گذشته كشته شده يا به مرگ طبيعي مرده اند كه شايد امام موسي صدر هنوز اطلاع درست و دقيقي از آن ندارد . مرگ ياسر عرفات ، سقوط دولت ديكتاتوري صدام به دست آمريكا و متحدانش و اعدام صدام ، مرگ حافظ اسد رييس جمهوري سوريه ، ترور انور سادات رييس جمهوري اسبق مصر و مرگ ملك حسين پادشاه سابق اردن و... از آن جمله اند.
4- امام موسي صدر كه از او به عنوان رهبر معنوي شيعيان لبنان نام برده مي شود ، شايد احتمالا هنوز اطلاع نداشته باشد كه حزب الله لبنان ملهم از انديشه هاي افرادي مثل او در اوايل دهه 1980 ميلادي در جنوب لبنان شكل گرفته و امروز به عنوان قوي ترين حزب سياسي و نيروي نظامي لبنان مطرح است . او زمانی رهبری شیعیان لبنان را عهده دار شد که جامعه شیعی لبنان برغم اکثریت جمعیتی در فقر مطلق به سر می برد و در تحولات لبنان هیچ نقش تاثیر گذاری نداشت ، اما اکنون ، شیعیان لبنان ،در جایگاهی ممتاز در معادلات این کشور و حتی منطقه قرار دارند.
به راستي واكنش امام موسي صدر در قبال حزب الله لبنان چه مي تواند باشد ؟
البته اين نكات يكي از دهها موردي است كه شايد امام موسي صدر به دليل قرنطينه بودن هنوز اطلاع درستي آز آن ندارد و احتمالا در صورتي كه با سقوط دولت ليبي از زندان معمر قذافي به در آيد ، بايد هفته ها و ماه ها درباره وقايع 32 سال گذشته مطالعه و بررسي كند و سپس موضع گيري نمايد .
نكته ديگري كه بايد توجه داشت اين است كه جايگاه واقعاً منحصر بفرد امام صدر و نفوذ معنوي فراوان او باعث مي شود كه هر گونه موضعگيري او در تاييد يا رد مقامات و دولت هاي جهان اسلام، تاثيرات زيادي داشته باشد و حتی برخی معادلات را از نو تعریف نماید. با این حال ، سرنوشت نامعلوم او ، مخصوصا با توجه به کهولت سن اش ، امیدها برای بازگشت او را مردد می کند.
به راستي آيا مي توان به ديدار دوباره چهره منور امام موسي صدر اميد داشت ؟!