مصر

خبرگزاری مهر - گروه بین الملل : با وجود موج شادی که تمام مناطق مصر را در پی سرنگونی حسنی مبارک دیکتاتوری که 30 سال بر آنها حکومت کرد، فراگرفت، ولی همچنان حالتی از نگرانی بر بخشهایی از مردم درباره آینده انقلاب و رابطه ارتش با انقلاب جوانان سایه افکنده است.





به گزارش خبرگزاری مهر، جوانان مصر تاکید کرده اند ماندن در صحنه تنها تضمین کننده اجرای خواسته هایشان است

دلیل نگرانی ها به تصور ذهنی نه چندان خوب مردم از نقش حکومت نظامیان نه تنها در مصر بلکه در تمام جهان بر می گردد که این نگرانی ها موجه به نظر می رسد.

حسنی مبارک دیکتاتور مخلوع نیز هنگامی که در پی ترور انور سادات، قدرت را به دست گرفت، مدعی شد قصد ندارد برای مدت طولانی در قدرت باقی بماند و وعده داد قدرت را در نزدیک ترین زمان ممکن تحویل دهد، ولی این زمان اندک، 30 سال طول کشید و او نه به اراده خود بلکه با اراده ملت سرنگون شد.

"کارم یحیی" فعال حقوق بشر در گفتگو با الجزیره، وجود نگرانی ها درباره آینده انقلاب مردم مصر را مورد تایید قرار می دهد و می گوید : این درست که مبارک رفت، ولی رژیم قدیمی همچنان با تمام موسسات و تعداد زیادی از رهبران آن حاکم است.

وی افزود : راس نظام فاسد قطع شده، ولی پیکر آن همچنان باقی است.

یحیی از ارتش می خواهد در نزدیک ترین زمانهای ممکن به پادگانهایش برگردد تا این نگرانی های مشروع مردم برطرف شود، البته در عین حال از اعتماد فراوان به ارتش مصر سخن می گوید.

وی معتقد است احتمال اینکه ارتش حداقل در مرحله کنونی به قدرت چنگ زند، وارد نیست، زیرا جهان 2011 هرگز آن را نخواهد پذیرفت و اجازه نخواهد داد حتی اگر آمریکا و اسرائیل و دیگران بخواهند، چنین امری ممکن نیست.

کارم یحیی معتقد است تنها ضامن تحقق تمام مطالبات، ادامه حضور جوانان در صحنه برای پیگیری اجرای مطالبات و انتقال واقعی قدرت است، وی بر ضرورت آغاز بازسازی نهادهای دولتی بر مبنای اصول جدید متناسب با مرحله آتی تاکید می کند و می گوید : راه همچنان طولانی و دشوار است، اما مهمترین مسئله سقوط مبارک بود که در عمل اتفاق افتاد.

اما "زیاد العلیمی" یکی از رهبران ائتلاف انقلاب خشم بر ضرورت بازگشت فوری ارتش به پادگانها و واگذاری قدرت تاکید می کند و می گوید : هیچ جایگزینی برای دولت غیر نظامی وجود ندارد.

وی به این نکته اشاره می کند ائتلاف انقلاب خشم کمیته ای را برای هماهنگی با گروههای مختلف سیاسی تشکیل داده است.

ائتلاف انقلاب خشم اخیرا فهرستی از مطالبات مردمی را اعلام کرد که شامل تعیین شورای ریاست جمهوری پنج نفره که تنها یک شخصیت نظامی در آن حضور داشته باشد و اینکه هیچ یک از این شخصیتها در انتخابات ریاست جمهوری آتی نامزد نشوند.

ائتلاف همچنین خواستار تضمینهایی مانند انحلال پارلمان، لغو حالت فوق العاده، آزادی تاسیس احزاب و آزادی زندانیان و مبارزه با فاسدان شده و تنها ضامن تحقق این خواسته ها را ادامه حضور جوانان در صحنه دانسته است.

از سوی دیگر "عماد عبدالفتاح" از فعالان انقلاب جوانان بر ضرورت محاکمه فوری وعلنی تمام سردمداران فاسد تاکید می کند و آن را مقدمه ای برای اعتماد سازی میان مردم و نظام جدید می داند.
عماد با درخواست از جوانان برای در صحنه ماندن تا تحقق تمام مطالبات در عین حال به دشواریهایی اشاره می کند که ممکن است در مرحله آینده به وجود آید مثل ایجاد ضمانتهایی برای برگزاری انتخابات آزاد و سالم.

سرنوشت انقلاب مردم مصر

"حسن هانی زاده" کارشناس مسائل خاورمیانه به مهر می گوید : سرنگونی حسنی مبارک دیکتاتور سابق مصر هر چند نخستین گام برای تشکیل یک نظام دموکراتیک تلقی می شود اما پایان راه نیست.

ساختار سیاسی و اجتماعی مصر با جمعیتی بالغ بر 80 میلون نفر با ساختار سیاسی سایر کشورهای عربی متمایز است .

وجود پس زمینه های اسلامی در میان لایه های فرودستی جامعه مصر و نگاه ضد صهیونیستی ملت مصر به اسرائیل حساسیت قدرتهای فرا منطقه ای را نسبت به این کشور افزایش داده است.

سه گزینه آمریکا برای مهار انقلاب مردم مصر

هانی زاده به موضع آمریکا در خصوص قیام مردم مصر اشاره می کند و می گوید : به همین دلیل آمریکا همزمان با قیام جوانان مصر 3 راهکار را برای مهار انقلاب مردم مصر در دستور کار خود قرار داد.

نخستین راه کار حفظ دیکتاتور مصر در راس قدرت و انجام برخی اصلاحات صوری و ظاهری در این کشور بود. این گزینه با افزایش موج اعتراضات مردمی علیه دیکتاتور مصر با شکست روبرو شد و آمریکا را برآن داشت تا گزینه دوم را در دستور کار خود قرار دهد.

در گزینه دوم عمر سلیمان به عنوان جانشین حسنی مبارک معرفی شود تا انقلاب مردم مصر را مهار کند. این گزینه نیز به دلیل نقش ژنرال عمر سلیمان در سرکوب مبارزان آزادیخواه در طول دوران مسئولیت سازمان امنیت مورد قبول ملت مصر قرار نگرفت.

آخرین گزینه ای که آمریکا برای جلوگیری از فروپاشی ساختار سیاسی مصر مورد توجه قرار داد تشکیل یک شورای نظامی به ریاست ژنرال محمد حسین طنطاوی وزیر دفاع این کشور بود.

هدف این بود تا قدرت در یک فرایند زمانی طولانی و بدون آسیب رسیدن به نیروهای مسلح به غیر نظامیان وابسته به آمریکا منتقل شود.

بنابراین یکی از نقاط آسیب پذیر انقلاب مصر، پذیرش چهره های نظامی به عنوان واسطه بین دوره سرنگونی مبارک و تشکیل یک نظام دموکراتیک بود.

تجربه نشان داده که نظامیان همواره در طول 60 سال گذشته نقش تاثیرگذاری در ساختار سیاسی مصر ایفا کرده اند.

به گفته هانی زاده، اکنون آمریکا تلاش می کند تا امنیت مرزهای فلسطین اشغالی در رفح با حضور نظامیان در قدرت،تامین شود واخوان المسلمین مصر به قدرت نرسند.

اعتقاد آمریکا این است که اگر اخوان المسلمین در مصربه قدرت برسند به دلیل وجود رگه های عقیدتی مشترک با حماس، امنیت اسرائیل در آینده دچار مخاطره خواهد شد.

این تلقی، آمریکا را بر آن داشته تا در آینده اگر ژنرالهای مصری قدرت را در یک پروسه انتخابات آزاد به غیر نظامیان بسپارند، به امنیت اسرائیل و پیمان سازش ننگین کمپ دیوید آسیبی وارد نشود.

کارشناس مسائل خاورمیانه در پایان می گوید : در هر حال انقلاب مصر هر چند توانست راس نظام مصر را ساقط کرد، اما نتوانست پیکره این نظام را متلاشی کند و این انقلاب هنوز به مرحله نهایی نرسیده است.

به هر حال ارتش مصر در بیانیه های خود درباره تحقق خواسته های جوانان در زمینه تغییر تعهد داده است که با واکنش مثبت جوانان انقلاب مصر روبرو شد تا پرچم امید همچان برافراشته باشد و البته کوههایی از نگرانی و ترس از آینده مصر اطراف این پرچم را احاطه کرده باشد.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران