مقامات کشور عربستان تلاش دارند از بروز وضع مشابه مصر و لیبی، در کشورشان جلوگیری کنند.
به گزارش شبکه تلویزیونی سی ان ان، مری اسنو، خبرنگار این شبکه گفت، در حالی که قذافی، خود را مسئول نارضایتی مردم کشورش نمی داند و ناآرامی های لیبی را به گردن اسامه بن لادن انداخته، نگرانی ها در بازارهای جهانی نفت خام، از گسترش اعتراضات مردمی و از هم فروپاشی اقتصاد این کشور، افزایش یافته است.
نشانه های تضعیف دولت قذافی با از دست رفتن کنترل شرق این کشور و استعفای بسیاری از دیپلمات های سابق وابسته به رژیم قذافی، مشاهده شده که نمادی از بروز بی ثباتی در این کشور تلقی می شود.
به عنوان مثال، پرچم لیبی بر سردر نمایندگی این کشور در سازمان ملل، از پرچم رسمی این کشور، به پرچمی که مردم لیبی آن را قبول دارند تغییر یافته و بسیاری از سفرای لیبی بغیر از سفیر لیبی در عربستان سعودی که گفته می شود به قذافی اعلام وفاداری کرده، از مناصب خود، کناره گیری کرده اند.
همچنین گزارش ها حاکی از آن است که اخیراً نگرانی های اروپا و امریکا از کاهش عرضه جهانی نفت خام به علت ناآرامی های لیبی و سایر کشورهای عربی، افزایش یافته است.
مثلاً کارشناسان اقتصادی می گویند، اگر تولید نفت خام توسط لیبی و الجزایر، به طور همزمان و ناگهانی متوقف شود، به احتمال زیاد، قیمت نفت خام در بازارهای جهانی به بیش از دویست و بیست دلار در هر بشکه خواهد رسید. از سوی دیگر، دولت عربستان سعودی، اعلام کرده، تلاش خواهد کرد، هرگونه کاهش عرضه نفت به بازارهای جهانی به علت اغتشاشات در کشورهایی مانند لیبی و الجزایر را دست کم در کوتاه مدت، با افزایش صادرات خود، حتی المقدور جبران کند تا شوک به بازارهای نفت خام در سراسر دنیا وارد نشود.
مری اسنو افزود، اما سؤال اصلی این است که آیا خودِ عربستان سعودی، حقیقتاً تا چه حد باثبات است؟ مری اسنو اضافه کرد، اخیراً ملک عبداللهِ هشتاد و شش ساله عربستان سعودی، پس از سپری کردن سه ماه در خارج از عربستان برای مراقبت های پزشکی جهت بهبود مشکلات جسمانی اش، به این کشور بازگشته و با استقبال گرم مقامات این کشور مواجه شده است.
در عین حال، نگرانی های در رابطه با شیوع ناآرامی های کشورهای عربی به عربستان سعودی، تشدید شده است.
عربستان سعودی، بزرگترین صادر کننده نفت در جهان است که تولید روزانه آن، هشت و نیم میلیون بشکه نفت خام است. خبرنگار این شبکه افزود، هرچند میزان تولید نفت لیبی در مقایسه با عربستان سعودی ناچیز است، و تولیدات عربستان سعودی، بیش از شش برابر تولید لیبی است، ناآرامی های اخیر در این کشورِ واقع در شمال آفریقا، باعث متزلزل شدن بازارهای بین المللی و افزایش شدید قیمت نفت خام در بازارهای جهانی شده است.
البته افزایش اخیر بهای نفت خام به نفع عربستان سعودی و افزایش نقدینگی در دست دولت این کشور خواهد بود، خصوصاً این که ملک عبدالله، پس از بازگشت به کشورش اعلام کرده بود، میلیاردها دلار برای کاهش مشکلات اقتصادی مردم این کشور، تخصیص خواهد داد.
این بودجه قرار است برای مواردی چون تهیه مسکن ارزان قیمت، اشتغال زایی، و همچنین آموزش و پرورش، در عربستان سعودی، مصرف شود.
نیکولاس برنز، معاون پیشین وزارت امور خارجه امریکا، گفت، من ثبات نسبی در عربستان سعودی می بینم و انتظار ندارم که این کشور مانند مصر و لیبی، متزلزل شود.
در عین حال، عربستان سعودی نگران ناآرامی های اخیر در کشورهای همسایه اش، به خصوص، بحرین و یمن بوده است.
نیکولاس برنز در این رابطه گفت، تخصیص ده و هفت دهم میلیارد دلار بودجه برای رفع مشکلات مردم عربستان سعودی، در حقیقت پیام دولت این کشور به شهروندانش است که ما رهبران عربستان سعودی می توانیم راحتی زندگی شما را تأمین کنیم، و به بحران های اخیر در کشورهای منطقه، واکنش مناسب نشان دهیم، تا مردم عربستان سعودی نیازی به دست زدن به اقدامات مشابه برای درخواست بهبود وضع معشیتی خود نداشته باشند.
گزارشگر سی ان ان افزود، دولت عربستان سعودی، با وجودی که هنوز هیچ اخلال مهمی در تولید نفت کشورهای عربی ایجاد نشده، صرفاً به منظور تعدیل قیمت نفت در بازارهای متزلزل جهانی، اعلام کرده، با افزایش صادرات نفت، آرامش را به بازارهای بین المللی بازخواهد گرداند.