خبرگزاری فرانسه با اشاره به تحولات لیبی ، مرحله خطرناکی را برای این کشور پس از رفتن معمر قذافی پیش بینی کرد .
فرانس پرس در گزارشی به قلم کریستوف اشمیت از واشنگتن نوشت : برخی از کارشناسان معتقدند سقوط نظام معمر قذافی باعث خواهد شد خلاء بزرگی به وجود آید و این آغازی برای یک دوره انتقالی آکنده از خطرات در این کشور تقسیم شده و با نهادهای حکومتی ضعیف است این در حالی است که لیبی ذخایر نفتی زیاد و طبقه ای از جوانان تشنه آزادی و دموکراسی دارد .
خلیل مطر کارشناس سیاسی می گوید بر خلاف مصر و تونس ، لیبی در بین برخی کشورهای عربی دیگر مانند یمن و کشورهای عرب خلیج فارس با مشکلات بسیار عمیقی روبروست.
مطر که کتابی درباره منفجر کردن هواپیمای امریکایی بر فراز شهر لاکربی اسکاتلند در سال 1988 که به لیبی نسبت داده شده نوشته است گفت سه منطقه بزرگ در شرق و غرب و جنوب لیبی قبل از استقلال برای مدت زمان طولانی جدا مانده بود و این مناطق همچنان رکن اساسی برای این کشور محسوب می شوند زیرا در لیبی ائتلافهای قبیله ای از هر پیوند دیگری مهمتر است . وی با اشاره به خطر جدایی شرق لیبی گفت آینده با توجه به انسجام این قبایل مشخص خواهد شد . این موضوعی است که رابرت دانین کارشناس امریکایی نیز درباره آن هشدار داده و در پایگاه اینترنتی شورای روابط خارجی نوشته است بسیاری از رفتن قذافی تاسف نخواهند خورد اما رفتن او از طرف دیگر به خلاء بزرگ در قدرت منجر خواهد شد .
کسی نمی تواند پیش بینی کند از وحدت این کشور چه خواهد ماند جاییکه عِرق ملی ضعیف و وابستگی های قبیله ای و عشایری بر عرق ملی می چربد .
از موانع دیگری که لیبی با آن روبرو خواهد بود فقدان نهادهای حکومتی در این کشور است .
قذافی طی چهل و دو سال تلاش کرده است که در این کشور نهاد وجود نداشته باشد.
سخنگوی انجمن حقوق بشر لیبی که خواست نامش فاش نشود گفت تونس و مصر دیکتاتور بودند اما قانون اساسی ، پارلمان و انتخابات و مظاهر دموکراتیک داشتند . وی افزود همه اینها در لیبی جایی ندارد و این بر دشواری چالش خواهد افزود . اما سعد جبار وکیل الجزایری و مقیم لندن معتقد است این ترسها بی اساس است و باید به نسل جوان امیدوار بود .
وی گفت جوانانی که در طرابلس و بنغازی تظاهرات کردند مانند جوانان قاهره و تونس از پیشتازان پایگاههای فیسبوک و توئیتر هستند .وی افزود نسل جوان به یک طبقه جهانی تعلق دارد طبقه ای که می خواهد کشور قانون و جوامع باز تشکیل شود و همه در حاکمیت شرکت کنند .
جبار که در چندین نشست موسسه چاتام هاوس شرکت کرده است گفت جوانان شبکه های تلویزیونی ماهواره ای را نگاه می کنند و می بینند باراک اوباما رئیس جمهور چگونه انتخاب شد و مردم چگونه صحبت و بدون ترس تجمع می کنند .
جبار گفت قذافی تهدید کرده است که اگر او قدرت را ترک کند لیبی تجزیه خواهد شد . وی افزود اما جوانان در شرق لیبی شعار لیبی یک قبیله و یک کشور واحد است سر می دادند .
نشریه انگلیسی اکونومیست در سرمقاله دیروز خود نوشت حتی با رفتن قذافی نیز هرج و مرج و شاید خشونت در لیبی به قوت خود باقی بماند . از طرف دیگر این نشریه نوشت لیبی که یکی از تولید کنندگان بزرگ نفت در آفریقاست ، ذخایر ارزی خارجی بالغ بر صدو چهل میلیارد دلار دارد و quotation mark افراد متخصص و با استعداد لیبیایی نیز می خواهند به کشورشان بازگردند .
اکونومیست گفت شوک ناشی از حکومت طولانی مدت قذافی شاید به شکل گیری یک هویت دوستانه تر و عمیق تر کمک کند