ایرنا- تاكيد همزمان معمر قذافي و سران ناتو بر لزوم دخالت در ليبي در شرايطي كه اين كشور مي رود تا دراختيار انقلابيون قرار گيرد نشان مي دهد كه غرب آماده است براي دفاع از متحد خود وارد عمل شود.
زمزمه هايي از احتمال كودتاي ارتش كه حالا ديگر بخش عظيمي از بدنه آن به انقلابيون پيوسته، تهديد معمر قذافي به تسليح قبايل و احتمال بروز جنگ هاي خونين داخلي به ويژه با تاكيد سيف الاسلام فرزند وي مبني بر ترك نكردن كشور مگر با مرگ اين خانواده، دعوت دبير كل ناتو به تشكيل جلسه اضطراري و احتمال تهاجم نظامي به ليبي با شدت گرفتن اعتراضات مردمي و تهديد شدن منافع شركت هاي نفتي خارجي در ليبي به خصوص پس از انتشار اخباري در رسانه ها مبني بر تصرف بخش اعظم چاه هاي نفت اين كشور توسط معترضان هر كدام مي تواند به سناريويي متفاوت در آينده سياسي اين كشور منتهي شود.
**زمزمه هاي كودتا
----------------------
در حالي كه برخي منابع آگاه مي گويند قذافي به اندازه كافي نيرو در اختيار دارد كه بتواند مبارزه با معترضان را به شديدترين اشكال ممكن ادامه دهد زمزمه هايي از احتمال كودتاي آشكار ارتش اين كشور عليه ديكتاتور 4 دهه گذشته ليبي شنيده مي شود. اين زمزمه ها از زماني شدت گرفته است كه بخش قابل توجهي از بدنه ارتش ليبي در روزهاي گذشته به معترضان پيوست و نيروي هوايي طرابلس نيز دو روز پيش از اقدامات خونبار قذافي اعلام برائت كرد. احتمال به دست گرفتن ابتكار عمل از سوي ارتش درحالي تقويت مي شود كه دو خلبان نيروي هوايي ليبي به مالت پناهنده شده اند و تعدادي از مسئولان بلندپايه ازجمله برخي سفراي قذافي در ساير كشورها مانند فرستاده ويژه او به اتحاديه عرب و يونسكو كناره گيري كرده اند.
شبكه دويچه وله آلمان در مصاحبه اي با 'زياد عقل' كارشناس مركز پژوهش هاي استراتژيك الاهرام از انشقاقات داخلي ارتش و احتمال تحركاتي از سوي آن براي براندازي قذافي پرده بر مي دارد.
اين كارشناس مسائل ليبي مي افزايد: بايد منتظر بود و ديد كه آيا ارتش به توافقات نهايي در باره كودتا عليه قذافي مي رسد يا خير، هرچند بسياري از افسران ارتش از قبيله شخص قذافي هستند اما خبرهاي رسيده حاكي از تحركات 'مهدي العربي' جانشين ستاد مشترك ارتش ليبي براي كودتاي تمام كننده عليه قذافي است.
**جنگ هاي قبيله اي و تشديد تقابل داخلي
--------------------------------------------------
صرف نظر از اينكه اين سناريو تا چه حد قابليت اجرا داشته باشد برخي آگاهان سياسي مي گويند قذافي آنقدر نيروي اجير شده به ويژه در قبايل وابسته وفادار به خود دارد تا بتواند تا آخرين لحظات جنگ خونبار داخلي را عليه مخالفان مديريت كند.
جان ماركس كارشناس مركز پژوهش هاي 'كروس بوردر اينفورميشن' آمريكا مي گويد: قذافي در هر موسسه اي كه تهديد تلقي شود شاخه هايي دارد. علاوه بر اينكه برخي قبايل با او هماهنگ هستند افراد مزدوري را نيز از برخي كشورهاي آفريقايي براي سركوب مردم اجير كرده است كه تعداد آنها بالغ بر 3 هزار نفر مي شود. اين در حالي است كه اتحاديه بين المللي حقوق بشر مستقر در پاريس به نقل از برخي منابع آگاه مخالف قذافي تعداد اين مزدوران خارجي قذافي را حدود 6 هزار نفر برآورد كرده است.
با تهديد اخير قذافي مبني بر تسليح قبايل براي سركوب مردم ليبي احتمال بروز جنگ هاي داخلي و تشديد ناامني با ادامه اعتراضات و سقوط پي در پي شهرهاي اين كشور به دست مخالفان وجود دارد.
زياد عقل كارشناس ليبي در مركز الاهرام مصر نيز بر اين نكته تاكيد مي كند كه علاوه بر قبيله قذافي قبيله 'المقرحي' و چند قبيله كوچك نيز كه چندان نقشي در عرصه سياسي ندارند تابع معمر قذافي هستند اما به علت اينكه بقاي اين قبايل در گرو ماندن قذافي است و در فسادهاي نظام وي سهيم هستند بعيد نيست كه تا آخرين لحظه براي تداوم نظام قذافي بجنگند.
خبرگزاري سي ان ان در گزارشي از سخنان اخير معمر قذافي به اظهارات وي درخصوص احتمال قدرت گرفتن القاعده و تبديل ليبي به امارات اسلامي پرداخت.
سي ان ان به نقل از قذافي افزود: من رييس جمهور نيستم كه كناره گيري كنم من رهبر انقلاب مردم ليبي هستم.
اين شبكه آمريكايي در گزارش خود از هشدار قذافي در خصوص سيطره اعضايي از القاعده بر برخي از مناطق ليبي خبر داد و افزود: آمريكا و جهان اجازه نخواهند داد در ليبي امارات اسلامي برپا شود. اظهاراتي كه بخشي از سناريوي سوم را در خصوص احتمال دخالت نظامي آمريكا و ناتو در ليبي كليد مي زند.
**جنگ نفت و دخالت ناتو
-----------------------------
اين نكته براي بسياري محل سوال است كه چرا غربي ها همواره در پايان راه به موج بيداري ملت ها مي پيوندند و اينكه تا لحظه آخر و پيش از مسجل شدن سقوط ديكتاتورهاي عربي تنها به لزوم خويشتنداري اكتفا مي كنند اما در لحظه هاي آخر موج انتقادات به بهانه هاي بشردوستانه متوجه اين حاميان تاريخ مصرف گذشته مي شوند. به طور خاص درباره ليبي مي توان با نگاهي به سير حوادث اين كشور و اهميت اين كشور نفت خيز به راز اين موضع گيري هاي عاجل پي برد.
در حالي كه خبرگزاري كويت از اجلاس اضطراري ناتو براي دخالت نظامي در ليبي به ويژه پس از انتشار اخباري مبني بر سيطره مخالفان بر چاه هاي نفت خبر مي دهد از آن سوتر شبكه روسي 'راشاتودي' به نقل از نماينده خود در ناتو مي گويد: آندراس فوگ راسموسن دبير كل ناتو مصمم است كه فرصت توسعه نفوذ اين سازمان به شمال آفريقا را از دست ندهد.
در همين حال يورونيوز در گزارشي مي نويسد: غرب بين چكش انقلاب تونس و سندان نفت گير كرده است.
هرچند عربستان سعودي تلاش مي كند كسري توليد نفت ناشي از تعطيلي برخي چاه هاي نفت ليبي را با افزايش سقف توليد خود به بيش از 9 ميليون بشكه در روز جبران كند اما غرب نمي تواند به راحتي شاهد تسخير چاه هاي هم پيمان گذشته خود به وسيله كساني باشد كه معمر قذافي آنان را عناصري از القاعده مي نامد.
اين شبكه خبري از نگراني مقامات غربي به ويژه در كاخ سفيد نوشته و افزوده است: حتي سه تن از نمايندگان دموكرات كنگره آمريكا از باراك اوباما خواسته اند دستور استفاده از ذخيره نفتي ايالات متحده را به دليل بحران ليبي و قطع صادرات نفت آن صادر كند. در همين حال وزارت دفاع اسپانيا پيش از تشكيل اجلاس ناتو پيشنهاد استقرار ناوهاي جنگي و هواپيماهاي رصدگر را در سواحل شمالي ليبي براي آمادگي در خصوص برنامه هاي آتي داده است.