مصر

خبرگزاري فارس: مجله آمريكايي تايم در تحليلي از انقلاب مصر نوشت، انقلابيوني كه انقلاب اسلامي ايران را خلق كردند، اكنون خود را در آغاز انقلاب جهاني مستضعفين زير پرچم اسلام مي‌بينند، حال حكومت ايران با صداي رسا ادعا خواهد كرد كه قيام مصر، اولين انقلاب اسلامي بعد از سال 1979 است و خيزش اخوان المسلمون ثمره‌ي آن است.


به گزارش فارس، سرنگوني حسني مبارك رئيس جمهور مخلوع مصر و پيروزي انقلاب اسلامي اين كشور در مرحله اول، رخداد بسيار مهم و شگرفي است كه توجه صاحبنظران و ناظران سياسي و بلكه همه ملتهاي جهان، بويژه ملتهاي مسلمان و آزاديخواه منطقه حساس خاورميانه را به خود معطوف كرده است.

بايد توجه كرد كه يك) مصر كشوري بزرگ و با سابقه تمدني بيش از 4000 سال و يكي از پنج تمدن كهن دنيا (ايران، هندوچين، مصر، يونان و روم) است، دو) مصر علاوه بر سابقه درخشان تاريخي، به لحاظ دارا بودن شرايط خاص جغرافيايي و سوق‌الجيشي، هميشه در منطقه و جهان از اهميت خاصي برخوردار بوده است، سه) مصر به لحاظ پيشينه تمدني از سوابق فرهنگي و علمي درخشان برخوردار بوده است و به همين دليل هميشه مردم آن فرهنگ دوست و فرهيخته بوده‌اند.

اكثريت مردم مصر مسلمان و بشدت دوستدار و محب اهل بيت پيامبر(ص) هستند و وجود زيارتگاه رأس الحسين (ع) و زيارتگاه سيده زينب (س) و زيارتگاه سيده نفيسه نوه امام حسن( ع)، علاقه و عشق آنان را به خاندان رسول اكرم(ص) صد چندان كرده است، بطوريكه اظهار ارادت و علاقه مردم مصر به اهل بيت گاهي از اوقات در دنيا و در بين مسلمانان حتي به شيعيان بي‌نظير است. براي مثال، مردم مصر براي جشن ميلاد امام حسين (ع) مقام رأس الحسين را چراغاني كرده و در اطراف آن خيمه و چادرهاي فراوان به پا مي‌كنند و مردم از شهرها و روستاهاي دور دست در قالب هيئت هاي متعدد براي اظهار ارادت و شادي و كسب فيض بدانجا آمده، و به مدت 10 شبانه روز به مديحه سرايي و شعرخواني و بيان فضايل امام حسين (ع) و اهل‌بيت (ع) مي‌پردازند.

* مردم مصر مردانه با استعمار و سپس با اسرائيل مبارزه كرده‌اند
مردم مصر، دانشگاه الازهر را با سابقه‌اي بيش از هزار سال و دانشگاه‌ها و مراكز و محافل قرآني فراوان را در سابقه خود دارند كه در طول قرن‌ها نه تنها خرد و كلان آن كشور، بلكه بسياري از مسلمانان كشورهاي اسلامي را براي يادگيري و توسعه فعاليت‌هاي قرآني به خود جلب كرده است. به دليل انس مردم مصر با قرآن اكثر مردم در مساجد و محافل و مغازه ها ، مراكز تجاري، اداري، ... حتي در تاكسي‌ها به پخش صوت قرآن مبادرت مي‌ورزند.

مردم مصر بزرگاني همچون سيد قطب، سيد جمال ، عبده، عبدالناصر و امثال آنان را در دامن خود پرورده و در طول تاريخ با استعمارگران فرانسه، انگليس و در دوره عبدالناصر با اسرائيل مردانه و شجاعانه جنگيده‌اند.

* مردم مصر به انقلاب اسلامي ايران و امام علاقه جدي دارند
مردم مصر به انقلاب اسلامي ايران، به دليل صبغه و رنگ اسلامي آن و به امام خميني(ره) عشق و علاقه فراوان داشته و دارند به طوريكه پس از پيروزي انقلاب اسلامي براي اولين بار كتاب "ولايت فقيه " و كتاب "جهاد اكبر " امام خميني (ره) به وسيله انديشمند معروف مصري ،جناب دكتر حسن حنفي به عربي ترجمه و در تيراژ فراوان چاپ و منتشر گرديد.

با عنايت به آنچه گفته شد ، از سويي كشور مصر براي كشورهاي اسلامي داراي اهميت و ارزش خاصي بوده، و از سوي ديگر ، طي يكصد سال گذشته و بويژه پس از شكل گيري و تحميل رژيم منحوس صيهونيستي به منطقه و مسلمانان، آمريكا و اسرائيل به خاطر اهميت و جايگاه مصر در منطقه ، چشم طمع به آن داشته ، و پس از تلاش ها و ترفندهاي فراوان ،بلاخره توانستند افراد ضعيف النفس و ترسويي و خائني همانند انورسادات و حسني مبارك را روي كار آورده و بر مصر مسلط كنند ، و از اين طريق ضمن جداسازي اين كشور از جهان اسلام ، به اهداف استعماري و غارتگرايانه خويش دست يابند .

اكنون كه ملت مسلمان و غيور مصر با قيام و انقلاب اسلامي خود، توانسته است مزدور استكبار جهاني و صيهونيسم را كنار زده و مي‌روند كه بر سرنوشت كشور خويش مسلط شوند، اظهارنظرها و تحليل هاي دوستان و دشمنان "انقلاب اسلامي مصر " حقيقتا " هر كدام به نوبه و جاي خويش خواندني و شنيدني است.

شايان ذكر است به همان اندازه كه خواندن و شنيدن اظهارنظرها و تحليلهاي دوستان و علاقه‌مندان به " انقلاب اسلامي مصر " غرور آفرين و مسرت‌بخش، شيرين و شادي‌افزاست، به همان اندازه نيز، تحليلهاي دشمنان آن جالب‌توجه، مهم، عبرت‌آموز و بعضا " شگفت‌آور است چرا كه در اين برهه‌ي حساس و سرنوشت‌ساز، دوست و دشمن بدون تعارفات و ملاحظات جنبي، سعي دارند عقايد اصلي و مافي‌الضمير خود را بدون هرگونه روتوش و رنگ و لعاب به بيرون بريزند، و در اين ميان براي انسان‌هاي آگاه و بصير، مشاهده عصبانيت، ناراحتي، ترس ، سرآسيمگي و سردرگمي و استيصال دشمنان و همچنين اظهار شادي و مسرت ، جنب وجوش فراوان ، احساس غرور،اميد به آينده درخشان دوستان ، بسيار معنادار و قابل بررسي و مطالعه است.

در اين نوشتار سعي شده است، اظهارات دوستان و دشمنان " انقلاب اسلامي مصر " را بدون هيچ گونه تحليل و توضيح بيان شود، چرا كه عمق دوستي و دشمني آنان در بياناتشان تجلي و تبلور كافي و وافي دارد و نيازي به توضيحات اضافي نيست.
برخي از اين تحليل‌ها ارائه مي‌شود:

الف- تحليل هاي دوستان انقلاب اسلامي مصر:
* مقام معظم رهبري : انقلاب اسلامي ايران كه نظام شاهنشاهي را ساقط كرد، الگويي براي مردماني است كه تحت نظام‌هاي مشابه ديكتاتوري زندگي مي‌كنند. اتفاقات اخير در جهان عرب حركت‌هاي آزاديخواهانه اسلامي است. مردم مصر مراقب اقدامات غربي‌ها براي به انحراف كشاندن اين انقلاب باشند.

- حكومت مصر سالها خادم رژيم صهيونيستي و آمريكا بود اما با اين حال آمريكايي‌ها اولين كسي هستند كه درهاي خود را به روي حسني مبارك مي‌بندند. همچنان كه با بن علي و شاه سابق ايران چنين كردند.

- سياست‌هاي حسني مبارك در پشتيباني از آمريكا و اسرائيل عامل قيام مردم مصر شد.
- موفقيت مردم مصر در ساقط كردن نظام حسني مبارك ، پايه‌هاي رژيم صهيونيستي را متزلزل خواهد كرد.
- اتفاقات مصر و تونس كرامت را به امت اسلامي بر مي‌گرداند.
- ملت مصر خيانت سران خودش را تحمل نخواهد كرد.
- هرگاه مردم وارد صحنه شوند روند تحولات تغيير خواهد كرد و ابزارهاي متعارف سياسي و نظامي كارايي خود را از دست خواهد داد و اكنون مردم مصر وسط صحنه هستند.

* رئيس جمهور دكتر احمدي نژاد: بيداري امروز منحصر به ايران و خاورميانه و شمال آفريقا يا مصر و تونس نيست، امروز در همه جهان در آمريكاي لاتين، آفريقا، اروپا و همه جاي جهان حركت آغاز شده و توجه به توحيد و عدالت و عدالت‌گستر حقيقي روزافزون است.

* دكتر علي اكبر صالحي (وزير امور خارجه): اميد است كه موج مردم غرور آفرين در كشور مصر با ايستادگي و عزم و اراده استوار پيروزي‌هاي خود را تكميل كند و با موفقيت و سربلندي به همه خواسته‌هاي به حق خود دست يابد.

مصر بار ديگر كرامت انساني خود را بازيافت، و همزماني سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي و پيروزي انقلاب مردم مصر، ياد آور تحقق كلام حكيمانه امام راحل است كه فرموده 22 بهمن از ايام الله است، قيام مردم كشورهاي تونس و مصر بر گرفته از پيام انقلاب اسلامي است و اين پيام به گوش مردم كشورهاي منطقه بويژه تونس،مصر،يمن و اردن رسيده و زمينه قيام آنها را فراهم ساخته است.

* دكتر سعيد جليلي (دبير شوراي عالي امنيت ملي): مبارك و پشتيبانان آمريكايي و اروپايي اش 30 سال دير صداي مردم مصر را شنيديد. آمريكا و اروپا بايد در برابر مردم مصر پاسخگوي 30 سال حمايت از ديكتاتور باشند.

* حجت الاسلام صديقي (خطيب جمعه تهران): صداي پاي انقلاب اسلامي ايران امروز مصر را فرا گرفته است ، و مردم مصر امروز به لطف الهي توانستند فرعون زمان را از صحنه بيرون كنند.

* سيد حسن نصرالله (دبير كل حزب الله لبنان): سقوط مبارك بر منطقه تاثير خواهد داشت چرا كه رفتن مبارك باعث يتيم شدن افراد وابسته به وي در مصر ، لبنان و فلسطين شده است. همه جهان از آنچه در مصر و تونس و منطقه روي داد شگفت زده شدند، بازنده‌ي بزرگ تحولات اخير آمريكا و اسرائيل و گروه وابسته به آمريكا در منطقه است.

- همزماني سالگرد امسال انقلاب اسلامي در 22 بهمن با انقلاب ملت مصر نشانه خوش يمني است كه سقوط نظام شاه و نظام حسني مبارك كه مهمترين و بزرگترين همپيمانان آمريكا و رژيم صهيونيستي در منطقه بوده ، در يك روز اتفاق بيفتد.
- ملت مصر با اراده خود نظام همپيمان آمريكا يعني نظام مبارك را سرنگون كردند.
- شكي در اين نيست كه آنچه در مصر روي داد كار تاريخي است. جبهه آمريكايي در منطقه پس از انقلاب مصر در حال فروپاشي است.

* بشار اسد (رئيس جمهور سوريه): حوادث تونس و مصر نتيجه فاصله گرفتن دولت از مردم بود. حوادث منطقه نشان داد كه ملت‌ها با فشارهاي خارجي مخالفند وتوانايي تغيير و اصلاح در كشور خودشان را دارند.

* عبدالباري عطوان (سردبير روزنامه القدس العربي): درس مشخصي كه از اين مطالبه ملي بزرگ كه از مدتي پيش در ميدان التحرير و پيش از آن در تونس آغاز شد . مي توان برداشت كرد ، اين است كه آمريكا به راحتي تمام ، از مزدوران خود دست مي كشد و به محض اينكه اين افراد (ديكتاتور) از طرف ملت شان طرد شوند ، آمريكا حتي از پناه دادن به آنها امتناع ورزيده و به آنها پشت مي كند . ملت هاي عربي كه مدام پيگير تغيير و تحولات اوضاع هستند. اميدوارند انقلاب با سرعت پيروز شده و به دولت عربي ديگري منتقل شود و دوره جديدي از عزت و كرامت آغاز شود.
سقوط مبارك به معني سقوط تمام برنامه هاي آمريكا و اسرائيل در منطقه است. هم اكنون هم پيمانان آمريكا گيج شده اند ، چرا كه در اين انقلاب ها ، راه حل ميانه اي وجود ندارد و هر آن امكان فرو ريختن پايه هاي لرزان تخت آنها وجود دارد. آمريكا در خاورميانه شكست خورده و هم پيمانان آن قلع و قمع شده است و هم اكنون كاخ سفيد در سردرگمي به سر مي برد.

* محمد البرادعي (دبير كل سابق آژانس بين‌المللي انرژي اتمي و رئيس جمعيت ملي تغيير در مصر): 20 سال است مصر با ايران روابط ديپلماتيك ندارد، زيرا حسني مبارك ايران را با سياست‌هاي خود هماهنگ نمي‌ديد. ما در سر آغاز مرحله تغيير در داخل مصر قرار داريم و بايد اين تغيير با تغيير در سياست خارجي همراه شود. جبهه خارجي مصر هم بايد همزمان با تغيير داخل تغيير كند.

* اخوان المسلمون اردن: سقوط مبارك بايد براي بسياري از رژيم‌هاي عربي عبرت باشد. سقوط نظام سابق مصر ، نتيجه ظلم و فساد و استبداد اين رژيم به رهبري مبارك و نتيجه اصرار ملت عظيم مصر بود. دوره نظام هاي استبدادي در جهان به پايان رسيده و اكنون ملت ها بيدار شده اند و ديگر فريب سردمداران مستبد و ديكتاتور را نمي‌خورند.

* شيخ يوسف قرضاوي (رئيس اتحاديه جهاني علماي مسلمان): روز فرار ديكتاتور (مبارك) يوم الله و پيروزي حق بر باطل است.

* اسماعيل هنيه (نخست وزير دولت منتخب فلسطين): پيروزي انقلاب مصر، نقطه‌ي آغازين تاريخ جديد خاورميانه است، و با پيروزي مردم مصر، شكست محاصره غزه نزديك است.

ب - تحليل‌هاي دشمنان انقلاب اسلامي مصر :
* جو بايدن معاون اوباما: اين لحظه - سقوط مبارك - لحظه اي محوري در تاريخ خاورميانه است.

* جان مك كين (سناتور جمهوري‌خواه آمريكا): از هرگونه انتقال قدرت در مصر بايد به نفع اخوان المسلمون خودداري شود.

* داني ايالون (معاون وزير خارجه رژيم صهيونيستي): گسترش نفوذ جمهوري اسلامي تهديدي بزرگتر از سقوط مبارك است. جمهوري اسلامي ايران از طريق كمك به حزب الله لبنان توانست در آن كشور رخنه يابد و از نفوذ بسياري برخوردار گردد. همين سياست در مورد عراق نيز عملي شد و اكنون بيم آن مي‌رود كه در مصر به آزمون گذشته شود.

* يك ژنرال بازنشسته صهيونيستي: تمام آنچه در 30 سال گذشته درباره خاورميانه فكر مي‌كرديم اشتباه از آب در آمد و فقط يادآوري آنها همانند خاطره‌اي است كه از ذهن ما مي‌گذرد. اكنون زيربناي معاهده‌ي صلح ميان اسرائيل و مصر از بين رفته است، درست مانند اين است كه كاخ‌سفيد يكباره از خواب برخيزد و ببيند كه مكزيك و كانادا فرو پاشيده است.

* شيمون پرز (رئيس رژيم صهيونيستي): نسل جديد در مصر با انقلاب خود جهان را غافلگير كرده است ما به شدت از هر گونه تغيير در دولت مصر و يا نظام انتخاباتي آن نگرانيم.

* شائول موفاز (رئيس كميته خارجه و امنيت پارلمان رژيم صهيونيستي): حوادث مصر و تونس هشدار استراتژيك براي اسرائيل است. پيش‌بيني مي‌كنم كه سال 2011 سال تغيير و تحول باشد و همه اين تحولات به طور مستقيم بر اسرائيل تاثير خواهد گذاشت .

* مارك هلر از استراتژيست‌هاي دانشكده تل‌آويو: آنچه تا ديروز حوزه منافع ما به حساب مي‌آمد، اكنون رها شده است و اين اتفاقات به هيچ وجه براي ما خوشايند نيست، چرا كه روزهاي خطرناك اسرائيل از راه رسيده و اوضاع آشفته‌تر از اين هم در پيش است.

* يك تحليلگر اسرائيلي: دود انقلاب مصر چشم اسرائيل را كور كرده است. امروز مشروعيت و اعتبار اسرائيل از هر زمان ديگري بيشتر زير سوال رفته است و بعد از قيام‌هاي مردمي در منطقه نوبت اسرائيل است با خيزش‌هاي مردمي فرو پاشيده شود و ديگر اثري از اسرائيل نماند.
اسرائيل در آينده نزديك با طوفاني مواجه خواهد شد كه به راحتي نمي‌توند از كنار آن بگذرد و بدون شك گرفتار آن خواهد شد.

* فردريك توبن، انديشمند برجسته آلماني: قيام كنوني خاورميانه، اسلامي است، چرا كه كاهش نفوذ آمريكا در منطقه مي‌تواند ضربه مهلكي به سياست خارجي آمريكا وارد كند . اسرائيل ، نفت و پايگاههاي نظامي سه مورد از مهمترين منافع آمريكا در منطقه به حساب مي‌آيد كه با بروز حوادث اخير خاورميانه در خطر قرار گرفته اند.

قيام هاي مردمي در جهان عرب مسلما " نقطه عطفي در تاريخ روابط بين الملل به حساب خواهد آمد و مردم آزاديخواه كشورهاي عربي عصر جديدي را در جهان عرب ايجاد خواهند كرد .ديگر دولت هاي ديكتاتور و سرسپرده به غرب نمي توانند در برابر جنبش هاي مردمي بايستند. قطعا " در آينده نظم جديد خاورميانه شكل خواهد گرفت.

* مجله آمريكايي تايم: دولت اوباما و تيم مشاوران سياست خارجي‌اش در موضوع انتقال قدرت در مصر با دوچالش اساسي دست به گريبان است. چالش نخست اينكه از سطح حمايت خود از دولت مصر بكاهد و چالش دوم كه اوباما با آن مواجه است و بسيار دشوارتر به نظر مي‌رسد واشنگتن آشكارا خواستار انتقال دولت به حكومت جديدي است كه تاكنون مصر شاهد آن نبوده است.

* نشريه آمريكايي نيوزويك: اوباما بازنده قطعي تحولات مصر است. فارغ از اينكه پس از مبارك چه كسي روي كار بيايد. اتخاذ سياست دوگانه دولت آمريكا در قبال انقلاب‌هاي اخير در جهان عرب، شكست سياست خارجي واشنگتن را در پي داشته و دليل آن خلا استراتژي منسجم در اين منطقه بحران زده است.
سر انجام هر كس در قاهره پيروز شود ، قطعا " اوباما پيروز ميدان نخواهد بود. از ديگر سو اسرائيل و عربستان سعودي، دو متحد اصلي واشنگتن در منطقه نيز از سياست هاي واشنگتن منزجر شدند عربستان سعودي كه از تجلي انقلاب بيم دارد، از اينكه واشنگتن نتوانست قاطعانه از مبارك حمايت كند، ناراحت شده است و اسرائيل نيز از سردرگمي آمريكا طي تحولات مصر ناراضي به نظر مي رسد. آنچه تمام كارشناسان مسائل امنيتي در مورد آن اتفاق نظر دارند، شكست سياست خارجي آمريكا است. اين شكست حاصل بدشانسي آمريكا نيست بلكه اين اتفاق پيامد قابل پيش بيني خلا استراتژي منسجم در دولت اوباما است.

* گابي اشكنازي ( رئيس ستاد مشترك ارتش رژيم صهيونيستي): اين -تحولات مصر- استثنايي‌ترين و غم‌انگيزترين دوره براي اسرائيل است.

* راجر هاردي (كارشناس موسسه وودرو ويلسون واشنگتن): چه قدر در اشتباه بوديم. وقتي ناآرامي‌ها در تونس شروع شد، بيشتر كارشناسان از جمله خود من مي‌گفتم زين العابدين بن علي، مرد قدرتمند تونس كه سالها زمام امور اين كشور را در دست داشته، اين ناآرامي ها را سركوب مي‌كند و مي‌ماند.

وقتي او به طور ناگهاني فرار كرد و نا آرامي‌ها به مصر كشيد، بيشتر كارشناسان از جمله خود من گفتم مصر تونس نيست و حسني مبارك قدرتمند كه سال‌ها بر مصر حكمراني كرده، نا آرامي‌ها را سركوب مي‌كند و مي‌ماند. وقايع چند هفته اخير، با همه پيش‌بيني‌ها و انتظارات در تناقض بود و باعث شد حتي كار آزموده‌ترين ناظران هم در پيش‌بيني اينكه منطقه به كجا مي‌رود، ناتوان باشند.

برخورد دولت اوباما در بحران مصر، نامناسب بود و اتحاديه اروپا هم خيلي بهتر از امريكا عمل نكرد، اما حتي اگر غربي‌ها در اين مورد با اعتماد به نفس و محكم هم واكنش نشان مي دادند، مسئله اساسي و بنيادين همچنان به قوت خود باقي مي‌ماند. از چند دهه قبل، ثبات در اين منطقه براي غرب اولويت اصلي بوده و بيش از دموكراسي و حقوق بشر اهميت داشته است. يك درس دردناك براي قدرت هاي غربي اين است كه نفوذشان حتي بر كشورهايي كه كمك مالي بزرگ به آنها مي‌كند، تا چه حد ناچيز است. پول، عشق و محبت ايجاد نمي‌كند و زماني كه هوا پس است نمي‌توان با آن يك متحد نزديك را از خشم مردم نجات داد.

* روزنامه يديعوت آحارونوت (صهيونيستي): نگراني‌هاي ارتش اسرائيل از احتمال گشوده شدن جبهه اي جديد عليه اسرائيل از ناحيه مصر، بسيار جدي است و براي همين است كه ارتش اسرائيل، احتمال ارايش نظامي و تقويت توان خود را عميقا بررسي مي كند.

* روزنامه فرانسوي لوفيگارو : رئيس ستاد ارتش مصر كه به نظاميان آمريكايي نزديك است، ابزاري براي كاخ سفيد محسوب مي‌شود.

* شبكه خبري(C.N. N) در تحليلي از وضع خاورميانه: انقلاب مصر مردم عادي جهان عرب را متحول كرده است. هنوز معلوم نيست كه بعد از تونس و مصر نوبت كدام كشور عربي است كه شاهد انقلاب باشد. مردم برخي كشورهاي عربي احساس مي كند كه بايد قيام كنند، ولي پذيرش اين واقعيت، براي رهبرانشان سخت است، آنها نگران سرايت وقايع مصر به كشورهاي خود هستند.

* شبكه پنج فرانسه: در بيشتر كشورهاي عربي نظام ديكتاتوري حاكم است و فساد مالي، بيكاري و فقر در اين كشورها بيداد مي كند و به همين دليل، در هر لحظه ممكن است با اعتراضات مردمي مواجه شوند. پس از تونس و مصر اكنون نوبت اردن است كه با خيزش مردمي مواجه شود. در اين كشور شش ميليون نفري، عبدالله دوم 12 سال است كه قدرت را در دست دارد. شادي مردم در پايتخت اردن (امان) براي فرار مبارك، نشان مي‌دهد كه مردم اين كشور نيز چقدر مشتاق پايان يافتن نظام ديكتاتوري پادشاهي در كشورشان هستند.

* مجله صهيونيستي-آلماني اشپيگل: رژيم مصر دشمني عميقي با ايران داشت و به همين دليل حسني مبارك منفور بسياري از ايراني‌ها است. اكنون ايراني‌ها با مبارك تسويه حساب مي‌كنند و به دشمن قسم خورده خود ضربه مي‌زنند.

* مجله آمريكايي تايم: سقوط مبارك انگيزه مضاعف براي برگزاري جشن پيروزي انقلاب اسلامي ايران است، چرا كه رژيم مصر كليدي‌ترين متحد آمريكا در جنگ سرد عليه ايران بود. انقلابيوني كه انقلاب اسلامي ايران را در سال 1979 خلق كردند، اكنون خود را در آغاز انقلاب جهاني مستضعفين در زير پرچم اسلام مي‌بينند؛ حال حكومت ايران با صداي رسا اين ادعا را مطرح خواهد كرد كه قيام مردم مصر، اولين انقلاب اسلامي بعد از سال 1979 است و خيزش اخوان المسلمون ثمره‌ي آن است.

* روزنامه آلماني دي‌سايت: تفسير رهبر ايران از تحولات خاورميانه منطقي است، مصر پس از اين هر چه بيشتر، از اسرائيل دور خواهد شد و به حكومت مذهبي ايران نزديك مي‌شود. حكومت اسلامي ايران در جمع دولت‌هاي مذهبي احساس امنيت بيشتري مي‌كند زيرا در تمام منطقه نظمي نوين شكل مي‌گيرد كه تاريخي است در حالي كه ضعف ابرقدرت آمريكا همچنان ادامه دارد. روز از نو روزي از نو.

* زود دويچه سايتونگ: شاه و مقامات عربستان نگران خلأ قدرت در منطقه به نفع ايران هستند، آنها نگرانند كه بدون مبارك، جلوگيري از گسترش نفوذ ايران شيعه در منطقه بسيار سخت‌تر مي‌شود. مصر بدون مبارك از جبهه ضد ايراني خارج خواهد شد و اين جبهه بيشتر به ضعف خواهد گراييد. كابوس انقلاب اسلامي ايران اكنون براي سران سعودي زنده شده است.

* داني ايالون (معاون وزير خارجه رژيم صهيونيستي): بزرگترين تهديد، نه تحولات مصر و تونس، كه حكومت توطئه‌گر و فتنه‌گر ايران است. كشوري كه به كمك همدستان منطقه‌اي، هدف‌هاي خود را پيش مي‌برد. نبايد بگذاريم ايران از بي‌ثباتي‌هاي پديد آمده براي پيشبرد اهدافش استفاده كند. ما بايد اين فرصت را بسوزانيم.

* جاناتان اسپاير (كارشناس مركز مطالعات جهاني در هرتصلياي اسرائيل) : هسته‌ مركزي ماجراهاي خاورميانه جاي ديگري است، اكنون به طور پيوسته كشورهاي منطقه به منظومه ايران مي‌پيوندند، ايران به كمك سوريه جبهه‌اي از متحدان را به راه انداخته كه حزب الله لبنان و گروه‌هاي اسلامگرا در عراق و حماس در فلسطين را شامل مي شود. حتي تركيه و قطر هم به منظومه ايران پيوسته‌اند. اين حلقه اتحاد بسيار بد و نامطلوب است .

* روزنامه وال استريت ژورنال: ايران و حزب‌الله لبنان رقباي سنتي حسني مبارك و آمريكا و اسرائيل در غرب خاورميانه هستند. ايران تحولات مصر را بيداري اسلامي مي‌داند و سيد حسن نصر الله در پيامي تلويزيوني گفت مقاومت و راهپيمايي مردم مصر جدا از مقاومت حزب‌الله در جنگ 33 روزه با اسرائيل نيست و كاش مي‌توانستم در كنار مردم مسلمان مصر باشم و حتي خون خود را فدا كنم.

* تحليلگر دويچه وله آلمان: اين خطر هست كه جهت آينده رژيم مصر به سمت اسلام گرايي برود، در كوتاه مدت نيروهاي سكولار وزن لازم را ندارند كه جهت تحولات را تغيير دهند. با اين حال آنها مي‌توانند در يك دوران انتقالي خود را سازمان دهند و سعي كنند وزنه را هر چقدر كه مي‌شود به نفع خود عوض كنند راه ديگري وجود ندارد. يعني واقعا بجز اين، هيچ چشم انداز ديگري وجود ندارد و اين راه سر بالايي است كه نيروهاي سكولار بايد طي كنند. كار يك شب و دو شب هم نيست و در مصر هم محدود نمي‌شود. اين به سراسر خاورميانه و تمام كشورهاي اسلامي مربوط است. نيروهاي سكولار در تمام اين كشورها ضعيف هستند. در انقلاب 30 سال پيش ايران هم چاره‌اي جز اين وجود نداشت آن زمان، حتي نيروهاي سكولار هم براي خاطر ايدئولوژي آمريكا ستيز و عرب‌ستيز، تا اندازه زيادي از لحاظ روحيه و اخلاق ، منش اسلامي داشتند.

علي جوادي - مدرس دانشگاه


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران