حزب حاكم جنبش رستگاري ميهن پرستان چاد (ام پي اس) در انتخابات حزبي پارلمان و رياست جمهوري 24 بهمن ماه گذشته اين كشور به پيروزي رسيد.
به گزارش ايرنا، رييس كميسيون مستقل انتخابات ملي چاد روز دوشنبه اعلام كرد كه حزب حاكم به رهبري 'ادريس دبي ايتنو' رييس جمهور فعلي چاد توانسته است، اكثريت كرسي هاي پارلمان را از آن خود كند و در مقام خود باقي خواهد ماند.
'يحيي محمد ليگويتا' افزود: شوراي قانون اساسي كشور هم تاييد كرد كه انتخابات مذكور بدون حادثه و در سلامت كامل برگزار شد؛133 كرسي از 188 كرسي پارلمان از آن ام. پي. اس شده است.
ليگويتا، ميزان مشاركت مردمي در اين دوره از انتخابات را 6/56 درصد اعلام كرد و افزود: در اين انتخابات 16 حزب توانستند حداقل يك كرسي را از آن خود كنند و بتوانند پس از يك دهه شانس شان را در برابر رييس جمهوري امتحان كنند.
گفتني است كه ام پي سي در اين دوره از انتحابات دمكراتيك چاد با بيش از 100 حزب كوچك رقابت كرد كه از ميان آنها تنها حزب اتحاديه ملي براي دمكراسي و نوسازي به رهبري 'صالح كبوزا' توانست 11 كرسي در پارلمان را كسب كند.
ادريس دبي در سال 1990 (1369) با كودتا روي كار آمد ولي حزبش در سال 2002 ميلادي (1381هجري شمسي) با وجود تحريم انتخابات توسط برخي احزاب كوچك، سه چهارم آرا را كسب كرده بود كه در نتيجه مورد انتقاد مخالفان،سازمان ها و گروه هاي فعال جامعه مدني قرار گرفته بود.
اين حزب در انتخابات سال 2006 نيز با وجود اينكه حزب قوي آن زمان يعني حزب اقدام فدراتيو براي جمهوري (فار) آنرا تحريم كرده بود ولي همچنان پيروز آن ميدان بود اما اين اولين انتخابات از سال 2002 به بعد است كه هيچيك از گروه هاي مخالف آن را تحريم نكرده اند.
احزاب اين كشور در سال 2007 (1386) با نظارت اتحاديه اروپا توافق نامه اي را رسما ميان خود امضاء كرده بودند كه نسبت به برگزاري انتخابات دمكراتيك در كشورشان پايبند باشند.
در كنار رقابت هاي حزبي، مردم اين كشور محصور ميان نيجر و سودان ولي داراي ذخاير غني اورانيوم و طلا فقير هستند چرا كه كشورشان براي چند دهه به سبب مناقشات داخلي نتوانسته است روي آرامش را به خود ببيند.
چاد به لحاظ برخورداري از استعدادهاي توسعه چيزي كم ندارد چرا كه دولت اين كشور حتي در سال 2003 (1382) توانست با استخراج نفت و احداث خط لوله انتقال به ارزش چهار ميليارد دلار و اتصال آن به سواحل اقيانوس اطلس،چاد را به يكي از كشور هاي توليد كننده نفت نيز تبديل كند.
در هر حال طبق تاييد هفته گذشته 'لوئي ميشل' رييس هيات اروپايي نظارت بر انتخابات چاد، انتخابات پارلماني اين كشور در سطح ملي و در آرامش و بدون حادثه قابل توجهي برگزار شد تا اين كشور بتواند در چارچوب دستيابي به صلح و ثبات، راهي را براي گام نهادن به مرحله دمكراتيك پيدا كند.
گفتني است كه از جمعيت 11 ميليون و 100 هزار نفري چاد، اين بار بيش از چهار ميليون نفر در پاي صندوق هاي راي آمدند تا از يكهزار و 409 داوطلب از 136 حزب سياسي، 188 نفر را براي پارلمان برگزينند.