خبر آنلاین - یکی از سوالاتی که این روزها درباره لیبی مطرح است هویت شخص یا اشخاصی است که فرمان به کار گیری خشونت های بی سابقه علیه مردم خود را صادر کرده اند.
فرانک گاردنر نویسنده و خبرنگار بی بی سی در تازه ترین گزارش خود از لیبی تا اندازه ای به این سوال پاسخ داده است. او در گزارش خود با عنوان " چه کسی از قذافی حمایت می کند" می نویسد :
بر خلاف مصر و تونس، در لیبی این ارتش نیست که توازن قدرت را برقرار می کند.
در عوض این وظیفه برعهده یک شبکه موهوم از گردانهای نظامی، "کمیته های انقلابی "هواداران مورد اعتماد، سران قبایل و مزودوران خارجی وارداتی است.
ارتش واقعی لیبی تقریبا نمادین است. یک نیروی ضعیف تحلیل رفته که اندکی بیش از 40 هزار نفر هستند و نه آموزش درستی دیده اند و نه تجهیزات مناسبی در اختیار دارند. این بخشی از استراتژی بلند مدت سرهنگ معمر قذافی بوده است تا هرگونه خطر کودتای نظامی احتمالی علیه خود را دفع کند چرا که خود او از همین طریق در سال 1969 به قدرت رسیده بود.
بنابر این پیوستن برخی از عناصر ارتش به معترضین در بنغازی در ماه جاری بعید است مشکلی برای سرهنگ قذافی ایجاد کند. او نه تنها بدون آنها می تواند کار خود را انجام دهد، بلکه از این فراتر نیز می تواند برود چرا که دستگاه امنیتی اش هیچ تردیدی در صدور دستور حملات هوایی به پادگانهای سرکش شرق کشور به خود راه نداده است.
پس چه کسی ازرژیم او حمایت می کند و اجازه می دهد در قدرت باقی بماند در حالیکه دو تن از سران کشورهای همسایه اش در اثر تحرکات فراگیر برای تغییر رژیم ها در سرتاسر خاورمیانه تاب مقاومت نیاورده و فرار کرده اند؟
مانند بسیاری دیگر از کشورهای منطقه، لیبی دارای یک دستگاه امنیتی داخلی بزرگ،ثروتمند و بی رحم است.
سیستم امنیتی آلمان شرقی و پلیس مخفی رومانی قبل از1989 را به یاد بیاورید ،جاییکه هیچکس به خاطر ترس از معرفی شدن به پلیس مخفی ، جرأت انتقاد از رژیم را در ملاءعام نداشت.
در سفرهایی که به لیبی داشتم به خوبی فهمیدم یافتن مردم عادی که به عنوان شاهد ماجرا آزادانه با یک خبرنگار صبحت کنند بسیار سخت بود، چرا که گماشته های دولتی همیشه و در همه جا مراقب بودند که چه کسی چه چیزی می گوید.
تعدادی از پسرهای خود سرهنگ قذافی در دستگاه امنیتی این کشور کار کرده اند، اما اکنون این عبدالله سنوسی برادر زن قذافی است که در دستگاه امنیتی داخلی و خارجی لیبی نقشی کلیدی دارد.
محافظه کار تندرویی که به آدمکشی شهرت دارد. شایع است که عامل اصلی همه خشونت های به کار گرفته شده برای سرکوب معترضین بنغازی و شرق این کشور او بوده است. گفته می شود تا زمانی که او چنین مشاوره های خشنی به قذافی می دهد بعید است که از قدرت کنار گذاشته شود. 16146
بی بی سی 25 فوریه