خبرگزاري آريا- تحليلگران اعلام کردند افزايش ناآراميها در الجزاير و تونس نسبت به افزايش ناامني ها در ليبي تهديد جدي تر براي عرضه گاز به اروپا به شمار مي رود.
به گزارش سرويس اقتصادي آريا، تحليلگران اعلام کردند: پس وقفه اي که در انتقال گاز طرابلس به اروپا و ايتاليا در پي تنش هاي ليبي رخ داده است، انتظار مي رود افزايش تنش ها در الجزاير و تونس نيز تهديد بيشتري را در عرضه گاز به اين مناطق در پي داشته باشد.
ايتاليا در سال 2009 ميلادي حدود 70 ميليارد مترمکعب گاز وارد کرد که حدود 21 ميليارد مترمکعب از اين رقم از الجزاير و از مسير تونس به اين کشور وارد شده بود؛ واردات گاز ايتاليا از الجزاير در سال 2010 به 26 تا 25 ميليارد مترمکعب افزايش يافته بود.
با اين وجود به نظر مي رسد توقف صادرات گاز ليبي به ايتاليا بسيار کم اهميتتر از بحران گازي روسيه-اوکراين در زمستان سرد سال 2006 است؛ بحراني که زنگ خطر را در اروپا و ايتاليا در آن سال به صدا درآورد و ايتاليا را وادار به استفاده از ذخاير استراتژيکي گاز کرد.
پائولو گيسلندي، دبير کل موسسه بازرگانان و عرضه کنندگان انرژي ايتاليا (اي.آي.جي.يي.تي) گفت: مشکل بزرگي درباره واردات گاز ايتاليا از ليبي وجود ندارد، زيرا ميتوان منابع گازي ديگري را جايگزين آن کرد، اما چنانچه صادرات گاز الجزاير به ايتاليا متوقف شود، زمستان آينده مشکل جدي به وجود خواهد آمد زيرا ما مي بايست مخازن ذخيرهسازي گاز خود را در تابستان دوباره پر و انباشته کنيم.
بنا بر اين گزارش، ناآراميها در شمال آفريقا و خاورميانه از اواخر سال گذشته ميلادي سبب سقوط روساي جمهور تونس و مصر در سال جاري ميلادي و اعتراض هاي مردمي درباره تغييرات سياسي و اقتصادي در اين کشورها شد.
شرکت اسنم گس اس.پي.اي، بزرگترين ناظر و مديريت کننده تجارت گاز در قاره اروپا اعلام کرده است: ايتاليا با داشتن مخازني با ظرفيت بالاي ذخيره سازي گاز و خطوط لوله گازي که به خطوط لوله شمال آفريقا و روسيه مرتبط است، گزينه مناسبي براي تبديل شدن به يک قطب گاز مديترانه اي براي اروپا خواهد بود.
روسيه به عنوان دومين صادرکننده بزرگ گاز به ايتاليا، در سال گذشته ميلادي به طور کلي 23تا 22 ميليارد مترمکعب گاز به اين کشور صادر کرده بود.
تحليلگران ميگويند: توقف عرضه گاز به ايتاليا در زمان بدي رخ نداده، زيرا مصرف گاز ايتاليا به دليل بروز بحران اقتصادي هنوز پائين بوده؛ ذخاير گازي زيادي وجود دارد و فصل زمستان نيز رو به پايان است.
استفانو کاسرتانو، يک مقام ارشد در موسسه تحقيقاتي بيگز-پوستسدم (BIGS-Postsdam) آلمان گفت: ذخيرهسازيها و صادرات گاز روسيه به وسيله خط لوله ترانس اتريش گس (تي.اي.جي) که فقط از 60 درصد ظرفيت آن استفاده شده است؛ گاز مورد نياز ما را تا تابستان آينده تامين ميکند، اما اين موضوع بر قيمتها تاثيرگزار خواهد بود و مشکلات بزرگي در زمستان آينده به وجود خواهد آورد.
ظرفيت انتقال گاز خط لوله 380 کيلومتري خط لوله ترنس اتريش گس، سالانه 41 ميليارد مترمکعب گاز است که در ابتدا داراي دو انشعاب بوده، اما در سال 2006 يک انشعاب ديگر نيز به اين خط لوله افزوده شده است.
ايتاليا که فقط دو کارخانه توليد گاز طبيعي مايع شده دارد، به منظور تامين سوخت مورد نياز نيروگاههاي توليد برق خود، به واردات گاز وابسته است.
ايتاليا در حال استفاده از مخازن گازي با ظرفيت ذخيره سازي 9 ميليارد مترمکعب است؛ اين کشور همچنين 5 ميليارد و 100 ميليون مترمکعب ذخاير استراتژيک گاز دارد که فقط با تصويب دولت، حق استفاده از آنها را دارد.
شرکت اسنم که 50 درصد از سهام آن در اختيار شرکت اني ايتالياست، اپرتور خطوط لوله مهم واردکننده گاز از روسيه، شمال اروپا، ليبي و الجزاير است.
بنا بر اين گزارش، پس از توقف صادرات گاز ليبي به ايتاليا در روز 23 فوريه (چهارشنبه 4 اسفند)، شرکت گازپروم روسيه براي جبران قطع صادرات گاز ليبي به ايتاليا، عرضه گاز به اين کشور را افزايش داد.
الجزاير با 33 درصد، روسيه با 30 درصد، بزرگترين تامين کنندگان گاز ايتاليا هستند، هلند نيز 9 درصد و ليبي حدود 12.5 درصد از گاز اين کشور را تامين مي کنند.