انقلابيون ليبيايي در حالي اين روزها براي آزادي خود از رژيم حاكم ميجنگند كه هرچه وضعيت به هرج و مرج بيشتري كشيده ميشود، نگراني از زرادخانههاي تسليحاتي قذافي كه قدرت وي اكنون متزلزل شده، بيشتر ميشود.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، با آنكه بخشهاي گستردهاي از ليبي يعني دو شهر از سه شهر بزرگ اين كشور ديگر از كنترل ديكتاتور ليبي يعني معمر القذافي خارج شده وعلاوه بر اين چندين پايگاه نظامي ليبي نيز در دست انقلابيون ليبيايي است كه اختيار و كنترل آنها بيشتر در دست جناح مخالف است، نگراني كشورهاي مختلف و بويژه آمريكا از ذخاير شيميايي دولت قذافي بيش ازپيش وجود دارد.
پايگاه اينترنتي مجلهي آلماني اشپيگل در گزارشي با اشاره به اوضاع ليبي و نگرانيهاي كشورهاي مختلف و بويژه آمريكا و اتحاديه اروپا از ناآراميهاي اين كشورها و ذخاير شيميايي قذافي آورده است: با وجود درگيريهاي مداوم در ليبي، هنوز ناآراميهاي اين كشور به نتيجه نرسيده است و قذافي با همه قوا عليه انقلابيون ميجنگند. به گونهاي كه قذافي حتي به استفاده از هواپيماهاي جنگي براي مقابله با مردم خود متوسل شده است.
اكنون اين سوال مطرح است كه آيا وي درشرايطي قرار خواهد گرفت كه نهايتا انقلابيون و تظاهركنندگان ليبيايي را با گازهاي سمي مورد حمله قرار دهد؟
امر مسلم وجود حدود ٥/٩ تن گاز خردل انبار شده در اين كشور است. مساله اين گازهاي خردل بر سر مابقي برنامه تسليحاتي شيميايي و بيولوژيكي قذافي در سال ٢٠٠٣ است.
سازمان ممنوعيت سلاحهاي شيميايي(OPCW) درگفتگو با خبرگزاري رويترز تاييد كرد كه اين سازمان از سال ٢٠٠٤ به نظارت بيش از ٣٣٠٠ سيستم تسليحاتي ليبي پرداخته است.
طبق نظر اين سازمان تمام سيستم استفاده از اين سلاحهاي شيميايي توسط كشور ليبي تخريب شده است. علاوه بر اين به نظر ميرسد كه تمام ذخاير گاز خردل ليبي نيز مدتهاي طولاني نابود شده و از بين رفته باشد.
البته در پي روابط ديپلماتيك، ليبي موظف شده است كه تا ماه مي سال ٢٠١١ حدود ٥/٩ تن از باقي ماندهي گازهاي سمي خود را نيز به موادي غير سمي و بي خطر تبديل كند.
به گزارش OPCW اين گازهاي سمي در حال حاضر تحت كنترل ارتش در مكاني دور افتاده از طرابلس(پايتخت ليبي) قرار دارند
با آنكه عدم وجود تكنولوژيهاي لازم براي استخراج مواد سمي از ذخاير گازهاي شيميايي، خطرات ناشي از اين گازها را بسيار محدود ميسازد، به نظر ميرسد كه اين مساله به يكي از نگرانيهاي دولت آمريكا تبديل شده باشد. به گونهاي كه طي روزهاي گذشته به نقل از مقامات كاخ سفيد اين مسائل مطرح شده كه تلاش قذافي براي عدم استفاده از اين سلاحهاي شيميايي منتفي نيست.
قذافي در يك برنامهي تلويزيوني خبر داد كه تا آخرين لحظه براي ماندن در قدرت تلاش ميكند.علاوه بر اين هنوز كاملا مشخص نيست كه اين ذخاير تا چه حدي قابل اطمينان هستند و دقيقا كدام گروه، طرف و يا جناح از اين ذخاير محافظت خواهد كرد.
در يك فيلم يك دقيقهاي نيز ذخاير گازهاي سمي نشان داده شد كه در نزديكي شهر ميندورا در دست مخالفان دولت ديده شده است. طبق اظهارنظر يك سخنگوي دولت ليبي مساله بر سر انواع مختلفي از گازهاي سمي است. اين ذخاير در انبارهاي يگانهاي امنيتي ديده شده است كه اكنون در مكان امني هستند.
آمريكا احتملا از محل اختفاي دقيق اين گازهاي شيميايي مطلع است. اما مسالهاي مورد بحث، مسالهاي كه به يكي ديگر از نگرانيهاي كارشناسان مسائل تسليحاتي تبديل شده است اين است كه ليبي همچون گذشته داراي موشك روسي SCUD-B ميباشد. علاوه براين در ليبي چندين تن "كيك زرد" انبار شده است كه مادهي اوليه توليد سوخت هستهاي است، به گونهاي كه امكان دستيابي تروريستها به اين ذخاير نيز وجود دارد.