در پي انتشار اخباري در باره روابط نزديك اتحاديه اروپا به ويژه دولت سوئد با رژيم قذافي ، رسانه هاي سوئدي از مقامهاي كشورشان انتقاد كردند.
به گزارش ايرنا، مطبوعات سوئد با توجه به تحولات اخير ليبي اخباري را در ارتباط با روابط دو جانبه اتحاديه اروپا به ويژه سوئد با رژيم قذافي منتشر كردند كه موجب خشم رسانه ها و مردم اين كشور شد.
چند ماه قبل كشورهاي عضو اتحاديه اروپا براي پايان دادن به روند ورود پناهجويان از ليبي به اروپا با رژيم سركوبگر و مستبد ليبي همكاري نزديكي را آغاز كردند و سوئد در اين ارتباط نقش مهمي را برعهده داشت.
ليبي تحت رياست قذافي در سياست هاي امنيتي اتحاديه اروپا اهميت ويژه اي داشت زيرا اين اتحاديه مسئله مهاجرت غير قانوني به داخل اروپا را تهديدي براي امنيت ملي اتحاديه مي داند. در اين راستا قذافي متعهد شد كه راه مهاجرت به اروپا را مسدود نمايد و اتحاديه اروپا نيز در اين قرارداد متعهد شد ششصد ميليون يورو را ظرف سه سال به ليبي پرداخت كند.
تشديد كنترل مرزهاي خاكي و آبي، همكاري ميان پليس مرزي اتحاديه اروپا و پليس و ارتش ليبي از طريق تبادل اطلاعات امنيتي و همچنين تجهيزات سيستم رهيابي الكترونيك براي گشت هاي ساحلي و بالگرد هاي ويژه پليس ليبي بخشي از اين قرار داد است.
قرارداد مذكور در پاييز سال گذشته و پس از مجادلات زياد در خصوص برداشتن گام هاي بيشتر از سوي اتحاديه اروپا به سوي ليبي منعقد شد.
اتحاديه اروپا در سال 2004 بعد از 12 سال به محدوديت و ممنوعيت صادرات سلاح كه توسط شوراي امنيت سازمان ملل عليه ليبي صادر شده بود پايان داد و اين اقدام به دليل لزوم تجهيز ليبي براي كنترل مرزها و عملي كردن توافقنامه 11 اكتبر 2004 بروكسل به منظور ممانعت از مهاجرت غير قانوني آفريقايي ها به اروپا توجيه شد.
نماينده پليس مرزي اتحاديه اروپا در سال ها 2004 و 2007 به ليبي سفر و با مقامات امنيتي و پليس اين كشور ديدار كرد. رفع نقايص و كاستي هاي اردوگاه هاي پناهندگان و بهبود كنترل از طريق همكاري دوجانبه، تشكيل نيروي دريايي اروپايي در خاك ليبي و تجهيز مرزهاي ليبي به سيستم هاي رهگيري از جمله پيشنهادات وي بود.
شايان ذكر است ليبي حاضر به امضاي كنوانسيون حقوق پناهندگان سازمان ملل نيست اما كميسيون اروپا گمان دارد بتواند ليبي را از بازگرداندن پناهندگان به كشور خودشان منصرف نمايد البته ليبي نماينده كميسيون پناهندگان سازمان ملل را به جاسوسي متهم و از اين كشور احراج كرد.
اردوگاه پناهندگان در ليبي ناشناخته و به اردوگاه اسراي جنگي بيشتر شباهت دارد و تعداد زيادي از پناهندگان در اردوگاه كشته مي شوند همچنين شايع شده است كه پناهندگان وادار شده اند به سوي معترضين تيراندازي كنند.
سوئد نقش و مسئوليت موثري را در تماس ها و ارتباطات اتحاديه اروپايي و كشور ليبي بر عهده داشت و شركت سوئدي 'ريمد بولاگ ' در راستاي فروش سيستم هاي رهگير الكترونيك مرزها به قذافي تلاش هايي داشته است .
خانم 'اوا ببورلينگ' وزير بازرگاني سوئد در فوريه سال 2010 به همراه يك هيات از بخش خصوصي سوئد به ليبي سفر كرد و نماينده شركت فوق نيز در اين سفر همراه وي بود.
در اين سفروزير بازرگاني سوئد قول داد سيستم رهگيري ماهواره اي سوئد حركت مهاجرين را كنترل و ليبي را در جريان آن بگذارد كه بيان اين موضوع باعث تحريك رسانه هاي سوئدي شد.
ادا ببورلينگ در راستاي آرام كردن فضاي رسانه اي گفت: مقامات ليبيايي را در مورد حساسيت شركت هاي سوئدي در ارتباط با رعايت حقوق بشر مطلع كرده است.