بررسی استراتژیک - صدای المان/ با وخامت اوضاع امنیتی و افزایش درگیریها در لیبی، آلمان به فعالیت سفارت خود در طرابلس پایان داد. همزمان هلند اسارت ۳ سرباز خود در لیبی را تایید و ناتو نیز آمادگی خود را برای برقراری ممنوعیت پرواز در آسمان لیبی اعلام کرد.
دادگاه بینالمللی لاهه تحقیق درباره «۱۵ مقام لیبیایی را به اتهام جنایت علیه بشریت» آغاز کرد. لوئیس مورنو اوکامپو، دادستان دادگاه بینالمللی، در گفتوگویی با روزنامه اسپانیایی “الپایس” اعلام کرد که این تحقیقات بر اساس «جرایم سنگینی» است که مسئولان لیبیایی علیه مردم خود مرتکب شدهاند. معمر قذافی، رهبر لیبی، یکی از متهمان اصلی است و احتمال صدور دستور جلب و بازداشت فوری وی از سوی دادگاه بینالمللی نیز وجود دارد.شاکی اصلی دادگاه بینالمللی لاهه افزود: «قذافی مرتکب جنایتهای زیادی شده است که حکم بازداشت فوری وی را ممکن میسازد.» شورای امنیت سازمان ملل متحد این درخواست را در روز شنبه (۷ اسفند/۲۶ فوریه) به دادگاه بینالمللی لاهه ارسال کرده بود. هنوز نام تمامی این افراد اعلام نشده است، اما گمان میرود که در کنار قذافی برخی از اعضای خانواده وی و برخی سران حکومتی نیز مشمول پیگردهای قانونی شوند.ادامه….
بسته شدن سفارت آلمان در لیبی
سفارت آلمان در طرابلس، پایتخت لیبی، به دلیل فقدان امنیت بطور موقت کار خود را تعطیل کرد. وزارت امور خارجه آلمان در برلین در روز پنجشنبه (۱۲ اسفند/۳ مارس) رسماَ اعلام کرد که پیشاپیش به اتباع آلمانی در لیبی اطلاع داده است که تا اطلاع ثانوی سفارت این کشور در طرابلس فعالیتهای خود را متوقف کرده است.
وزارت امور خارجه آلمان بار دیگر از شهروندان این کشور خواست که هر چه زودتر لیبی را ترک کنند. تمام امور کنسولی و مسایل مربوط به لیبی از این پس در “مرکز اضطراری” که در وزارت امور خارجه آلمان در برلین برپا شده، انجام خواهد گرفت.
بازداشت سربازان هلندی در لیبی
به گفته مقامات هلندی، نیروهای طرفدار قذافی ۳ سرباز هلندی را در روز یکشنبه (۸ اسفند/ ۲۷ فوریه) دستگیر کردند. این سربازان قصد داشتند که ۲ شهروند اروپایی را از مناطق جنگی خارج کنند. وزارت دفاع هلند ضمن تایید این خبر در روز پنجشنبه (۱۲ اسفند/ ۳ مارس) اعلام کرد که این سربازان با هلیکوپتر به سواحل شرقی لیبی، در ۴۵۰ کیلومتری طرابلس اعزام شده بودند و ماموریت آنان تنها تخلیه اروپاییان از مناطق بحرانی بوده است.
دولت هلند اعلام کرد که از طریق کانالهای دیپلماتیک سرگرم گفتوگو با حکومت قذافی برای آزادی سربازان است.
اقدامات پیشگیرانه ناتو در لیبی
آندرس فوگ راسموسن، دبیرکل ناتو، اعلام کرد که در صورت درخواست شورای امنیت سازمان ملل متحد، ناتو آماده است که بر ممنوعیت پرواز هواپیماها بر فراز آسمان لیبی نظارت کند. راسموسن در بروکسل تاکید کرد که ناتو قصد حمله نظامی به لیبی را ندارد، «اما این پیمان نظامی برای اجرای مصوبات شورای امنیت آماده است»
به گزارش روزنامه آلمانی “زود دویچه”، ناتو با جدیت زیادی سرگرم تنظیم برنامهای همهجانبه برای جلوگیری از پرواز هواپیماهای جنگی قذافی به قصد سرکوب مردم است.
خبرهای روزهای گذشته حکایت از آن دارند که نیروهای هوایی حامی قذافی دست به بمباران شهرها زده و از این طریق درصدد بازپسگیری مناطق از دست معترضان هستند.
افزایش تلفات انسانی در لیبی
بنا به آخرین گزارشهای رسیده، تاکنون ۲ هزار نفر در درگیرهای خونین لیبی کشته و تعداد زیادی مجروح شدهاند. این آمار بر اساس خبرهایی تنظیم شده است که از بیمارستانهای مناطق شرقی لیبی جمعآوری شدهاند. به گفته پزشکان، بیمارستانهای این مناطق بیش از همه از کمبود دارو و وسایل جراحی رنج میبرند.
سازمان کمکرسانی بینالمللی “مدئور” (Medeor) اعلام کرد که یک کشتی حامل مواد دارویی و خوراکی به لیبی ارسال شده و بزودی در نزدیکی یکی از قرارگاههای آوارگان در لیبی کار خود را آغاز خواهد کرد.
سرپرست این سازمان کمکرسانی اعلام کرد که «بروز یک فاجعه انسانی در لیبی بسیار محتمل است.» وی تصریح کرد که کمکهای ارسالی تنها میتوانند «ضروریترین نیازهای آوارگان» را تامین کنند. به گفته وی، بستههای کمکی میتوانند نیازهای فوری حدود ۱۰ هزار نفر را به مدت ۳ ماه تامین کنند.
اما کمیساریای عالی آوارگان سازمان ملل متحد تعداد آوارگان و پناهجویان در لیبی را حدود ۱۸۰ هزار نفر تخمین میزند. در روزهای گذشته حدود ۸۰ هزار نفر به مصر و ۳ هزار نفر نیز به تونس گریختهاند.