خبرگزاري فارس: اظهارات صريح رئيس اسبق موساد، كمابيش حس شوك و بهت رواني حكومت اسرائيل از انقلاب مصر را خلاصه مي كند. به گفته يكي از تحليلگران اسرائيلي، همچون يكي از داستان هاي هزار و يك شب، غول انقلاب از چراغ جادو گريخته و در آسمان سراسر خاور ميانه آزادانه سير مي كند.
به گزارش خبرگزاري فارس، بي بي سي در تحليلي تولد خاور ميانه جديد و بحران پيش روي اسرائيل را با توجه به مسايل اخير منطقه بررسي كرده است.
* شوك و بهت رواني حكومت اسرائيل از انقلاب مصر
تحولات سريع خاورميانه، به ويژه تغيير ساختار قدرت در مصر، بر پيچيدگيهاي مسائل خاورميانه افزوده است.موج قيام هاي مردمي كه منطقه خاور ميانه را فراگرفته، موقعيت اسرائيل و چشم انداز صلح در اين منطقه را با ابهام رو به رو كرده است.
افرائيم حليفي، رئيس اسبق موساد ضمن اذعان به دگرگون شدن صحنه بازي در خاورميانه به بي بي سي گفت: "وضعيت موجود قابل دوام نيست، كلا ً غير قابل دوام است، من حتي قبل از وقايع مصر تصور نمي كردم كه اين شرايط را بتوان حفظ كرد اما حالا ديگر حفظ آن حتي كمتر امكان پذير است. در نتيجه ما بايد سياست جديدي را تدوين كنيم. "اظهارات صريح رئيس اسبق موساد، كمابيش حس شوك و بهت رواني حكومت اسرائيل از انقلاب مصر را خلاصه مي كند.
* پيوند راهبردي با مصر، سنگ بناي تمام سياست هاي اقتصادي و ژئوپليتيك اسرائيل بوده است
طي 35 سال اخير، پيوند راهبردي با يك مصر با ثبات، سنگ بناي تمام سياست هاي اقتصادي و ژئوپليتيك اسرائيل بوده و امروز آن سنگ بنا ديگر وجود ندارد. اين تنها طرف اسرائيلي نيست كه تبعات اين زمين لرزه سياسي را حس كرده است.
قاضي حمد، سخنگوي جنبش حماس واقعيت جديد خاور ميانه را براي بي بي سي اين گونه تشريح مي كند: "به نظر من الان مردم منطقه دارند تاريخ را خلق مي كنند، چه در فلسطين، چه در تونس يا مصر و ساير كشورها، به زودي وضعيت كاملا تغيير خواهد كرد. لذا به نظر من اسرائيل بايد درك كند كه اين اشغالگري بدبخت كننده بايد پايان يابد و بايد همين حالا خاتمه يايد، به خاطر آنكه مردم كشورهاي اطراف اسرائيل، چه در مصر چه در لبنان يا سوريه خيلي خشمگين هستند و همه آنها مي خواهند ار مردم و مقاومت فلسطينيان حمايت كنند تا به اين اشغالگري پايان دهند. "
* حوادث اخير اسرائيل را بر آن داشته بر ضرورت توافق فوري با فلسطينيان تاكيد كنند
بسياري از كارشناسان ارشد دستگاه ديپلماسي اسرائيل با اين ارزيابي اتفاق نظر دارند. بيم از واقعيت جديد در حال ظهور در خاور ميانه، برخي از سياستمداران ارشد اسرائيل را بر آن داشته كه در مواضعي علني، بر ضرورت توافق فوري با فلسطينيان تاكيد كنند.
در بحبوحه قيام مردمي در مصر عليه حسني مبارك، شائول موفاز، رئيس كميته روابط خارجي و امنيت در پارلمان اسرائيل به بي بي سي چنين گفت: "من اعتقاد دارم به خاطر وضعيت جديد، به خاطر وضعيت استراتژيك جديد، مذاكره با فلسطينيان و اراده مثبت براي دستيابي به يك توافق با آنها، يكي از پايه هاي برقراري ثبات و ايجاد ثبات بيشتر در منطقه ما است. "
اما آقاي موفاز از اعضاي ارشد حزب كاديما است كه در تركيب دولت ائتلافي اسرائيل حضور ندارد و مقامات دولتي اسرائيل با مواضع او موافق نيستند.
* غول انقلاب از چراغ جادو گريخته و در آسمان سراسر خاور ميانه آزادانه سير مي كند
دانيال آيالون، معاون وزير خارجه اسرائيل در واكنش به اين نوع تحليل ها به بي بي سي چنين گفت: "معضل فلسطينيان موضوع محوري ثبات در خاورميانه نيست، اينكه گفته شود ما بايد به خاطر يك ابر ساختار ژئوپليتيك مشكل را حل كنيم، با واقعيت جور در نمي آيد. "
به گفته يكي از تحليلگران اسرائيلي، همچون يكي از داستان هاي هزار و يك شب، غول انقلاب از چراغ جادو گريخته و در آسمان سراسر خاور ميانه آزادانه سير مي كند.
به نظر مي رسد يا اسرائيل ظرفيت تطبيق خود با اين فضاي جديد را خواهد يافت يا يك روز بيدار مي شود و مي بيند محله قديمي مجاورش كاملا تغيير كرده است.