محسن پاک آیین سابقه مناسبات میان ایران و مصر را تا 2500 سال پیش دانسته و نقش این کشور در ورود اسلام به قاره آفریقا را متمایز ارزیابی کرده است.
عضو افتخاری موسسه مطالعاتی و تحقیقاتی آفران در مصاحبه با شبکه رسانه ای امین، به ملاقات خویش با سفیر مصر در زامبیا اشاره کرده و می گوید: سابقه روابط ایران و مصر به دوران هخامنشيان باز می گردد، زمانی که داریوش هخامنشی دستور لايروبي كانال "سوئز" را صادر کرد.
جناب آقای محسن پاک آیین که اکنون در اداره آسیای وزارت امور خارجه فعال است، از سال 1368 تا 1372 هجری شمسی سفیر جمهوری اسلامی ایران در زامبیا بود. وی در آن زمان ملاقاتی با سفیر مصر در لوزاکا، پایتخت مصر، داشت.
پاک آیین با اشاره مجدد به دیدار خود با سفیر مصر در لوزاکا گفت: پس از ظهور اسلام دولتهاي وقت ايران و مصر دروازه ورود اسلام به آفريقا بودند. وی در ادامه افزود: به سفیر مصر گفتم در سال 1855 ميلادي، پادشاه قاجار براي نخستین بار مامور موقتی، با عنوان "مصلحت گذار"، را به قاهره فرستاد و در سال 1921میلادی، سركنسولگري ايران به سفارت ایران در قاهره مبدل شد.
عضو افتخاری موسسه آفران با مرور خاطره ملاقات با سفیر مصر افزود: سفیر مصر، با خنده، ضمن اشاره به روابط خانوادگی پادشاهان دو کشور، سوء تفاهمات بوجود آمده پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران را عامل قطع مناسبات دو کشور دانست.
سفیر اسبق ایران در زامبیا افزود: سفیر مصر، امضای قرارداد كمپ ديويد در سال 1979میلادی را عامل اصلی قطع روابط ایران و مصر خواند. وی با اشاره به جايگاه جمهوري اسلامي ايران در منطقه و نقش آن در تحولات جهان ابراز امیدواری کرد که روزی شاهد بهبود روابط با ايران باشد.
نکته قابل توجه آن است که سفیر مصر گمان نمی کرد که رئیس جمهور وقت زامبیا با گشایش سفارتخانه جمهوری اسلامی ایران در لوزاکا موافقت کند، چراکه زامبیا روابط خوبی با صدام داشت. اما پس از به وقوع پیوستن این موضوع، وی تلاش های آقای پاک آیین و سایر همکارانش را ستود.
10501238