آماده شدن پالایشگاههای اروپا برای عملیات نگهداری فصلی می تواند موجب کاهش فشارها بر بازار نفت خام ناشی از کاهش عرضه نفت خام شود.
برای نخستین بار از زمان رکود اقتصادی جهان در سال دو هزارو هشت میلادی، پالایشگاههای اروپا به علت کاهش حاشیه عرضه نفت خام همزمان با کاهش تولید لیبی، تقاضای خود را کاهش می دهند.
توقف بخشی از تولید نفت خام لیبی،که از جمله تولید کنندگان بزرگ نفت خام در سازمان کشورهای صادر کننده نفت خام اوپک به شمار می رود، موجب شده است نفت خام برنت دریای شمال در ماه فوریه به بیشترین میزان خود طی دو سال و نیم اخیر برسد و حدود بشکه ای بشکه ای یکصد و بیست دلار عرضه شود. براساس تخمین رویترز، این کاهش در تقاضای پالایشگاهها تقریبا برابر با میزان کاهش عرضه نفت خام لیبی به علت تنش در این کشور است.
اولیویه ژاکوب تحلیلگر پتروماتریکس می گوید کاهش عرضه نفت خام لیبی با کاهش تقاضای پالایشگاههای اروپا که به علت عملیات نگهداری فصلی یا دلایل اقتصادی ناشی از نبود حاشیه سود دهی تولید خود را کاهش داده اند، در حال جبران است.
شرکت نفتی تام اویل لیبی این هفته نخستین شرکت پالایش نفت بود که اعتراف کرد که تولید خود را در سوییس کاهش داده است و افزود در حال فراوری نفت ذخیره شده خود است و در صورتی که طی چند هفته اخیر بهای نفت همچنان بالا بماند، پالایشگاههای خود را تعطیل خواهد کرد. دلالان نفتی می گوید این روند به شدت گسترده است.
یکی از دلالان شرکت نفت اروپا می گوید برخی از شرکت های پالایش نفت، تولید خود را به علت کاهش عرضه نفت لیبی و به علت از بین رفتن توجیه اقتصادی پالایش، کاهش داده اند.
وی همچنین گفت شاهد برخی تغییرات در تولید نفت مدیترانه و نیز شمال اروپا هستیم.
سخنگوی شرکت نفتی توتال که بزگترین شرکت پالایش نفت اروپا به شمار می رود در پاسخ به سئوالی درباره متوسل شدن به کاهش تولید، تنها گفت توتال به طور کامل ابزارهای پالایشی خود را با شرایط بازار هماهنگ می کند. تحلیلگران می گیوند حتی پالایشگاههای بزرگ که سامانه های پیشرفته ای دارند و معمولا سود ده هستند از افزایش شدید بهای نفت آسیب دیده اند و به نظر نمی رسد در کوتاه مدت این زیانها جبران شود. جاناتان لیچ تحلیلگر موسسه وود مکنزی می گوید در ماه فوریه حاشیه تولید بنزین برنت در شمال غرب اروپا به طور بی سابقه ای کم بوده است و این حاشیه به شدت منفی است.
وی گفت پیش بینی می شود اوضاع در ماه مارس بهبود خواهد یافت اما این بهبود به حدی نخواهد بود که از زیانهای بلند مدت اقتصادی جلوگیری کند.
حاشیه پالایش در واقع اختلاف میان بهای نفت خام و بهای محصولات پالایشی است.
دلالان نفتی می گویند این کاهش تولید در ماه مارس دستکم روزانه دویست و پنجاه هزار بشکه در روز خواهد بود.
براساس تخمین های رویترز همچنین در این ماه به علت عملیات نگهداری فصلی تولید پالایشگاههای اروپا پانصد و ده هزار بشکه در روز کاهش خواهد یافت.
با این حال به نظر می رسد کاهش تولید پالایشگاههای اروپا حتی بیش از این باشد چرا که این ارقام شامل پالایشگاههای ثانویه خواهد بود. براساس تخمین های رویترز در مجموع کاهش تولید محصولات پالایشی اروپا در ماه کنونی میلادی حدود هفتصد و شصت هزار بشکه در روز خواهد بود که این رقم شش درصد ظرفیت کل اروپا و نزدیک به رقم کاهش یک میلیون بشکه ای در تولید روزانه لیبی است.
پالایشگاههای اروپا پیش از این نیز به علت رقابت با شرکت های بزرگ آسیا و قیمت ارزان گاز به شدت برای سود دهی با مشکل روبرو شدهاند با این حال بسیاری از آنها علاقه ای به کاهش دایم ظرفیت تولید خود ندارند.
ریسک کاهش بیشتر تولید نفت لیبی و نیز گسترش ناآرامیهای سیاسی به دیگر بخشهای خاورمیانه و شمال افریقا همچنان در حال افزایش دادن بهای نفت است. با این حال برخی از تحلیلگران و دلالان نفتی می گویند کاهش تقاضای اروپا موجب از بین رفتن اثر کاهش عرضه نفت لیبی به بازار شود و موجب مهار بهای نفت خام شود.