در شرایطی که معمر القذافی رهبر لیبی پایگاههای انقلابیون را نزدیک تاسیسات ساحلی نفتی در این کشور بمباران می کند، احتمال وارد آمدن آسیب های دراز مدت به صنعت نفت این کشور عضو اوپک افزایش می یابد.
خبرگزاری رویترز در گزارشی از دبی به قلم جاشوا شنیر نوشت: با سیطره شکننده انقلابیون بر مناطق شرقی لیبی، جبهه های درگیری در این کشور هر روز تغییر می کند و درگیریها نزدیک تاسیسات زیربنایی نفتی در نوار ساحلی لیبی در حال تشدید شدن است. از زمان آغاز ناآرامیها در دو هفته پیش در این کشور شمال آفریقا که به طور معمول یک میلیون و ششصد هزار بشکه نفت در روز تولید می کرد، تولید نفت لیبی به علت فرار کارگران بخش نفت به حدود هفتصد و پنجاه هزار بشکه در روز کاهش یافته است.
این مسئله موجب شد بهای هربشکه نفت خام برنت به بالاترین سطح در سی ماه اخیر برسد و به رقم یکصد و هجده دلار نزدیک شودو اما دامنه کشمکش هنوز به تاسیسات زیربنایی نفت لیبی که میلیاردها دلار ارزش دارد و شامل اسکله های مهم صدور نفت و خطوط لوله و تجهیزات سرچاهی است نرسیده است. با گسترش رویارویی در لیبی که به شکل فزاینده ای به جنگ داخلی شبیه می شود، کارشناسان و تحلیلگران بخش نفت احساس خطر بیشتری می کنند از این بابت که آسیب های درازمدت به بخش نفت لیبی وارد شود.
آسیب دیدن این بخش که عمدتا توسط خارجیان اداره می شود ممکن است بهای نفت را تا مدتها بالان نگه دارد. خطرات در این زمینه کاملا روشن است چرا که لیبی بزرگترین ذخایر نفت خام را در آفریقا در اختیار دارد و نود و نفت خام، پنج درصد صادرات این کشور را تشکیل می دهد.
نه قذافی و نه انقلابیون هیچکدام مایل نیستند که این غنائم به دست دشمن بیفتد.
شرکتهای پالایش نفت در اروپا به ویژه در ایتالیا به شدت به نفت خام سبک و مرغوب لیبی وابسته هستند.
اما هم رژیم قذافی و هم انقلابیون اعلام کرده اند که برای نابود کردن تاسیسات زیربنایی نفت تلاش نخواهند کرد. گزارشی درباره تخریب تاسیسات نفتی در روزهای چهارشنبه و پنج شنبه در حمله جنگنده های نیروی هوایی قذافی به شهر البریقه که یک مرکز صادرات نفت است، منتشر نشده است.
در چند روز اخیر این شهر که اکنون در کنترل انقلابیون است بین نیروهای قذافی و انقلابیون دست به دست شده است. ساموئل سیزوک تحلیلگر امور خاورمیانه در موسسه آی.انچ.اس انرژی در لندن گفت: احتمال زیادی وجود دارد که جنگ در لیبی بر تاسیسات نفت این کشور تاثیر بگذارد و حتی آن را نابود کند. هواداران قذافی که روز چهارشنبه مدت کوتاهی کنترل شهر البریقه را در دست داشتند به بندر رأس لانوف که یک بندر مهم نفتی در ششصد کیلومتری شرق طرابلس است عقب نشینی کردند.
انقلابیون لیبی می گویند این شهر را نیز تصرف کرده اند. کارستن فریچ تحلیلگر کامرتزبنک در فرانکفورت گفت: quotation mark تاسیسات نفتی لیبی آسیب ندیده است ولی خطر آسیب دیدن آن در حال افزایش یافتن است و چنین رویدادی از سرگیری صادرات نفت لیبی را در آینده نزدیک دشوار می کند quotation mark . بعد از فرار هزاران کارگر خارجی از بخش نفت لیبی، مشکل نگهداری تاسیسات نفتی نیز در مناطق دورافتاده داخل لیبی افزایش یافته است.
هری چلینگوریان رئیس امور راهبردی در بازار کالاهای اولیه در بانک بی.ان.پی پاریبا گفت: quotation mark دو عامل مهم نگرانی وجود دارد.
در زمان متوقف کردن تولید به منظور تخلیه کارگران باید حساسیت شدیدی در خصوص چاهها نشان داد.
فعالیت چاههای نفت مثل خاموش کردن چراغ برق و روشن کردن مجدد آن نیست.
عامل نگرانی دوم این است که تاسیسات نفتی در خلال درگیریها آسیب ببیند