روزنامه البیان در تحلیلی به قلم ویکتور شلهوب نوشت: حوادث منطقه، از تونس تا لیبی، سوال های بسیاری را برای واشنگتن به وجود اورد که اصلی ترین انها این است: چرا ادارات و بخش های متخصص در امریکا در پیش بینی این حوداث شکست خوردند؟ امریکا شاخص های وقوع انقلاب را درک نکرد و نتوانست واقع نشدن انها را کنترل کند.
این روزنامه اماراتی افزود : نتیجه این شد که قیامهای مردمی - دولت امریکا را غافلگیر کرد و ان را در تنگنا و در معرض انتقادهایی قرار داد مبنی بر اینکه بسیار کند و مردد با تحولات تعامل کرده است.
انتقادها از طرف های بسیاری بود اما دستگاه اطلاعات مرکزی در کانون ان قرار داشت چرا که در زمینه رصد هرگونه تغییر در صحنه بین المللی مسئولیت اصلی با این دستگاه است.
به خصوص اگر تغییرات در حجم تحولات منطقه باشد که از نظر ژئو استراتژی و اقتصادی بسیار اهمیت دارد.
این روزنامه نوشت: علاوه بر این سازمان سیا، سالانه حدود هشتاد میلیارد دلار بودجه دارد اما با وجود این و نیز برخورداری از توانایی ها بازهم در زمینه پیش بینی حوادث منطقه شکست خورد. نویسنده ادامه داده است..گفته میشود که دستگاه اطلاعات مرکزی امریکا، هشدارهایی در این خصوص داده و بارها گفته بود که برخی رژیم ها در معرض بی ثباتی قرار دارند.
همانگونه که ریچارد باتس، استاد پژوهش های جنگ و صلح در دانشگاه کلمبیا نیویورک گفته بود.
اگر این گونه باشد، کوتاهی فقط از سوی سیا نیست بلکه وزارت خارجه، رییس جمهور و کنگره نیز مسئول هستند. البیان نوشت : براساس انچه جیفر سیمس، استاد علوم دیپلماسی در دانشگاه جرج تاون میگوید این سفارت خانه های امریکا در کشورهای مختلف هستند که باید اطلاعات درست را از کشورها ارائه دهند.
اما quotation mark به دلیل کاهش بودجه وزارت خارجه توسط کنگره، دستگاه دیپلماسی نتوانست اطلاعاتی در این خصوص به دست اورد quotation mark .
کاخ سفید نیز از کوتاهی به دور نیست، چرا که به گفته ویکی دیوول استاد quotation mark فعالیت دولتی و پیشرفت قانون اساسی quotation mark در دانشکده نظامی نیروی دریایی اناپولیس فعالیت های اطلاعاتی عملا با تصمیم گیریهای سیاسی رییس جمهور اغاز میشود.
انتونی کوردسمن، کارشناس راهبردی و متخصص امور خاورمیانه در مرکز پژوهش های بین المللی و راهبردی در پاسخ به این سوال البیان که ایا غفلت امریکا از حوادث منطقه به سبب کوتاهی دستگاه اطلاعاتی بود یا ناتوانی در نزدیک کردن دیدگاه های سیاسی؛ گفت: دولت یا هیچ طرف دیگری نمیتوانست این حوادث را پیش بینی کند.
هشدارهایی داده میشد.
اما تا کنون، یک شیوه قانع کننده که بتوان بر اساس ان درباره حوادث منطقه نتیجه گیری کرد، به دست نیامده است.
این کارشناس تاکید کرد، دستگاه اطلاعاتی تحلیل ارائه میدهد اما تصمیم گیری نمیکند.
شلهوب در پایان نوشته است..
به نظر میاید که شکست اساسی، به دیدگاه های سیاسی امریکا درباره منطقه برمیگردد، که خلل های بسیاری دارد.
حتی اگر پیش بینی های درستی هم درباره حوادث منطقه میشد، به سبب محدودیت توانایی امریکا در زمینه تاثیر بر تحولات متوالی، اوضاع خیلی هم برای واشنگتن تفاوت نمیکرد و امریکا نیز این واقعیت را انکار نمیکند.