به نظر ميرسد مصر جديد در مقايسه با گذشته مستقلتر است و همين امر روابط و منافع درازمدت واشنگتن - قاهره را زير سوال برده است. مصري كه شايد ديگر رنگ و بويي از مصر مبارك نداشته باشد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، روزنامه كريستين ساينس مانيتور در گزارشي در بررسي روابط مصر با آمريكا پس از مبارك آورده است:
« مردم مصر رژيمي را در اين كشور سرنگون كردند كه نقطه عطفي در سياستهاي آمريكا در خاورميانه محسوب ميشد و اين نگراني در ميان مقامهاي آمريكا ايجاد شده كه واشنگتن نفوذش در مصر را از دست بدهد. ادامه اعتراضها در ميدان التحرير (تقريبا شش هفته پس از انقلاب در مصر) نشان ميدهد كه فشار و نفوذ مردم احتمالا در شكل گيري مصر پس از حسني مبارك نقش كليدي خواهد داشت.
با اين حال برخي كارشناسان معتقدند روابط مصر و آمريكا هم چنان ادامه خواهد داشت و به طور كلي قطع نميشود.
شادي حميد، مدير مركز تحقيقاتي بروكينگز در دوحه قطر گفت: ماهيت روابط ميان آمريكا – مصر تغيير ميكند اما ما در مورد تغييرات بنيادين در روابط دو جانبه سخن نميگوييم. تمركز بر بازسازي مصر است و كمكها و حمايتهاي آمريكا از مصر مهم و ضروري به شمار ميرود اما اين حمايتها شكل سابق را نخواهد داشت.
اين در حالي است كه برخي ديگر از تحليلگران بر اين باورند كه به دليل مردمي بودن اين انقلاب در مصر تغييرات بنيادين در روابط دو كشور در آينده ايجاد ميشود و آمريكا ديگر نميتواند بر روي مصر حساب باز كند.
از جمله ديگر تغييرات بنيادين در سياستهاي دولت بعدي مصر، اعمال فشارها در راستاي اتخاذ مواضع سختتر عليه اسراييل است. حمايتهاي حسني مبارك از اسراييل خشم بسياري از مصريها را موجب شده بود. مردم مصر به شدت از حمايتهاي حسني مبارك در كمك به مقامهاي تل آويو در محاصره غزه ناراحت بودند و به دنبال فرصتي براي اعلام انزجار خود از اين اقدامات حسني مبارك بودند.
توافق نامه صادرات گاز مصر به اسراييل كه به گفته برخي مصريها با قيمت بسيار اندكي صادر ميشود نيز در خطر قرار دارد. معترضان مصري در تظاهراتهايشان حسني مبارك را با مقامهاي اسراييلي مقايسه ميكردند.
نگلا سعيد، يكي از معترضان مصري گفت: حسني مبارك با ايجاد رابطه دوستي با اسراييل رضايت آمريكاييها را برآورده كرده بود و اين موضوع براي حسني مبارك از اهميت بيشتري تا نظر مردم مصر برخوردار بود. ما نميخواهيم از آمريكا دستور بگيريم. ما يك كشور مستقل ميخواهيم.
مصطفي كمال السيد، استاد علوم سياسي در دانشگاه آمريكايي قاهره تصريح كرد: دولت جديد مصر به شدت تحت خواستههاي مردم ايجاد ميشود و سياستهايش نيز در راستاي تحقق درخواستهاي مردم اتخاذ خواهد شد. در اين راستا روابط مصر – آمريكا مانند سابق نخواهد بود و به يك رابطه عادي هم چون كشورهاي ديگر تبديل ميشود.
وي معتقد است كه مصر احتمالا در مسير تركيه حركت ميكند بدان معنا كه سياستهاي مستقل اتخاذ ميكند و از آمريكا فاصله خواهد گرفت.
شوراي نظامي مصر به اين موضوع اشاره كرده است كه مصر به تعهدات پيشين خود از جمله معاهده كمپ ديويد در سال 1979 متعهد است.
با اين حال اكثر كارشناسان بر اين موضوع اذعان كردهاند كه دولت آينده منتخب مصر در راستاي منافع اسراييل گام برنخواهد داشت. به همين دليل به نظر ميرسد كه معاهده كمپ ديويد نيز در خطر قرار ميگيرد.
برخي مقامهاي آمريكايي اعلام كردهاند كه روابط آمريكا – مصر بر اساس منافع مشترك درازمدت است. آنها معتقدند كه دو كشور در امور ضد تروريستي، اقدامات مشترك نظامي و پروژههاي اقتصادي از منافع مشترك برخوردارند.
موضوع ديگري كه باعث نگراني آمريكا شده است، استقلال سياستهاي مصر و بهبود روابطش با ايران و سوريه است.»