جیمز ترائوب کارشناس مسائل خارجی و همکار روزنامه نیویورک تایمز و مجله فارن پالسی گفت: حملات هدفمند هوایی می تواند گام بعدی جامعه جهانی در لیبی باشد.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی، ترائوب درباره اعمال تحریم های سازمان ملل علیه رژیم قذافی گفت: باور من این است که شورای امنیت در اجرای تحریم ها علیه لیبی بسیار سریع عمل کرده است و این امر در شورای امنیت بی سابقه است.
این تحریم ها شامل مسدود کردن دارایی ها، منع فروش سلاح و ارجاع به دادگاه بین المللی جرائم جنگی است.
همه این کارها، اقدامات صحیحی بودند ولی معلوم هم نیست که تاثیر گذار باشد و بتواند توان رژیم قذافی را در جنگیدن تحلیل بدهد. وی ادامه داد کاری که در روزهای اخیر پرتغالی ها می توانند انجام دهند این است که اسامی دیگری به فهرست تحریم ها اضافه کنند تا آنان نیز بدانند که در صورت ادامه اقداماتشان علیه مردم لیبی، باید در انتظار پیامد باشند.
آنان همچنین می توانند بر نحوه اجرای این تحریم ها نظارت کنند که نظارت دریایی برای جلوگیری از ورود مهمات با کشتی به لیبی جلوگیری شود. کارشناس فارن پالسی افزود: گام بعدی به یقین اعلام منطقه پرواز ممنوع است ولی مشخص نیست که چینی ها و روس ها از این اقدام حمایت کنند.
سئوالی که برای من مطرح است این است که آیا چنین اقدامی اصولا موثر است؟ نگاهی به تحولات نشان می دهد بیشترین تلفاتی که به شورشیان وارد شده است نه از حملات هوایی که از حملات زمینی است و می توان تصور کرد که خلبانان ناتو در این صورت شاهد کشتار مردم به دست نیروهای قذافی در روی زمین خواهند بود ولی کاری از آنان بر نمی آید.
ترائوب گفت از این رو موضوع بعدی پدید می آید و آن حملات هوایی دقیق و هدفمند است ولی در این خصوص صحبتی به میان نمی آید زیرا ممکن است ناخرسندی هایی در دنیای عرب پدید آورد.
در صورتی که اتحادیه عرب چنین حملاتی را تایید کند، در این اقدام دیگر ایجاد تصویری استعماری از یک کشور غربی که به یک کشور مسلمان حمله می کند، برای مخالفان کاری دشوار خواهد بود. وی درباره درآمدهای نفتی لیبی گفت صحبت درباره فروش نفت که پیش می آید باید توجه داشت که همه درآمد ناشی از فروش نفتی که از لیبی فروخته می شود، خواه در اختیار دولت یا در اختیار شورشیان باشد به حساب دولت واریز می شود.
باید دید آیا این امکان وجود دارد که حسابی ویژه ایجاد کرد که با استفاده از آن پول نفت نه به حساب دولت، بلکه به آن حساب واریز شود و برای کمک های انساندوستانه استفاده شود. خبرنگار نیویورک تایمز گفت از دیگر سو می توان با استفاده از نیروی نظامی، یک راهروی ویژه رساندن کمک های انساندوستانه ایجاد کرد.
این کار پیشتر در سودان و بالکان نیز آزمایش شده بود.