عمرو موسی دبیر کل اتحادیه عرب در گفتگوی اختصاصی با خبرنگاران شبکه تی وی پنج فرانسه، روزنامه لوموند و رادیو بین المللی فرانسه تاکید کرد در صورت رسیدن به مقام ریاست جمهوری، سیاست مصر در قبال اسرائیل را تغییر نخواهد داد.
عمرو موسی در این باره که پس از رفتن مبارک و احمد شفیق مرحله بعد در مصر چیست گفت: انقلاب مصر موفقیت آمیز بود و این انقلاب نه فقط موفق شد رأس و شکل نظام را تغییر دهد بلکه اکنون این انقلاب در حال شکل دادن قلب نظام است.
به نظر من اوضاع در مسیر مناسبی حرکت خواهد کرد و اهداف انقلابیون محقق خواهد شد.
زمانی که ما در مسیر دموکراسی گام برداریم و درباره برگزاری انتخابات و تدوین قانون اساسی ابراز اطمینان کنیم وضع به طور کامل تغییر خواهد کرد.
به نظر من قانون اساسی جدید تنها عنصری است که می تواند موضع و آرزوهای ملت مصر در مسیر آینده را محقق کند.
قانون اساسی کنونی نه تنها به این خواست ها پاسخ نمی دهد بلکه می تواند به مانعی در برابر این خواسته ها تبدیل شود.
به نظر من رئیس جمهور منتخب آینده باید کار خود را از تدوین قانون اساسی جدید آغاز کند.
این رئیس جمهور منتخب باید طرح قانون اساسی را ارائه دهد و مردم اعلام کنند که با آن موافق هستند یا نه.
این قانون اساسی دموکراتیک خواهد بود که مردم را در قرن بیست و یکم همراهی خواهد کرد.
به نظر من مرحله بعد به سمت آینده همین است. عمرو موسی در این باره که همچون محمد البرادعی و دیگر مخالفان، وی نیز فکر میکند که در دوره انتقالی ، غیر نظامیان باید قدرت را با ارتش تقسیم کنند یا اینکه ارتش به تنهایی این دوره انتقال را به پیش ببرد گفت: اولا اینکه مسئولیت این دوره انتقال شش ماهه بر عهده شورای عالی نیروهای مسلح است و ما باید برای پایان یافتن این دوره در زمان مقرر تلاش کنیم و ما نیازی به تحقق تغییرات کامل در این مرحله انتقالی نداریم.
این مرحله زمینه را برای مرحله بعد یعنی مرحله انتخاب رئیس جمهور و پارلمان و تدوین قانون اساسی جدید و در کل دوره جدید مصر مهیا می کند.
عمرو موسی در این باره که آیا قرار برگزاری همه پرسی در مصر در روز نوزدهم مارس بیش از حد زودهنگام است یا نه گفت: امور باید به سرعت به سمت برگزاری انتخابات و تشکیل حکومت مدنی جریان یابد اما باید سرعتی منطقی داشته باشیم.
در این بین عنصر اصلی سرعت یا کندی نیست بلکه مهم مدیریت مناسب امور است و باید با تجربه زیاد عاقلانه عمل شود و باید بر اساس طرحی کار کنیم که ما را در پایان دوره انتقالی به مقصود برساند.
شاید برگزاری همه پرسی تا پانزده روز آینده برای اظهار نظر درباره اصلاح قانون اساسی زودهنگام باشد.
اما در عین حال باید در نظر داشت که این تغییرات اندک است و بخشی محدود از قانون را که برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری را تسهیل می کند شامل می شود.
تغییرات بیشتر، فرآیندها را شامل می شود تا سیاست.
عمرو موسی در این باره که آیا با تغییر قانون اساسی درباره فعالیت احزاب موافق است یا نه گفت: اولا قانونی جدید درباره احزاب ضروری است زیرا قانون کنونی آزادی مردم و جامعه را برای تشکیل احزاب محدود می کند.
باید تشکیل احزاب را آزاد کرد برای این نظام دموکراتیک بیشتر توسعه یابد. درباره اخوان المسلمین باید بگویم آنها بخشی از صحنه سیاسی مصر هستند.
به نفع مردم نیست که بخشی از مردم مصر به این بهانه که مطالبات آنها مورد اجماع عمومی نیست منزوی شوند.
اما حضور اخوان المسلمین در صحنه سیاسی به نحوی باید باشد که آنها در مذاکرات و رقابت ها شرکت کنند.
آنها باید برنامه خود را برای حل و فصل مشکلات کنونی از جمله مشکلات سیاسی ارائه کنند. عمرو موسی در این باره که آیا با حذف ماده دو قانون اساسی مصر که می گوید شریعت اسلامی باید اساس قانون اساسی باشد موافق است یا نه گفت: به نظر من مطرح کردن این مساله در مرحله کنونی لازم نیست و طرح این مساله می تواند باعث ناراحتی ها و مشکلات فراوانی شود.
مردم اکنون به این مساله فکر نمی کنند اما قانون اساسی باید با همه مواد اساسی و دیگر موادش باید توسط شورای حقوقی منتخب مردم بررسی شود و این شورا باید درباره خط مشی آینده کشور تصمیم گیری کند.
هیچ حزبی نخواهد توانست خواست خود را جدای از دیگران تحمیل کند.
به این ترتیب نباید در مرحله کنونی مسائلی مطرح شود که احتمال دارد باعث مشکلاتی برای ما شود. عمرو موسی درباره خطر اسلامگرایی در کشورهای عربی اسلامی و اینکه آیا غرب در این زمینه غلو کرده است یا نه گفت: افراط گرایی در همه جوامع و اعتقادات و دکترین های سیاسی وجود دارد.
افراط گرایی فقط در کشورهای عربی یا اسلامی وجود ندارد بلکه در تفکر غربی نیز وجود دارد.
به عنوان مثال محافظه کاران افراطی غرب معتقدند که برای تحقق اهداف سیاسی شان باید در خاورمیانه خون به راه بیفتد.
نباید جریان امور به سمت برخورد تمدنها باشد. افراط گرایی فقط شامل حزب خاصی نمی شود. افراط گرایی عنصری اساسی در گفتگوهای سیاسی کنونی مصر نیست.
به نظر من برخورد تمدنها بین احزاب افراطی وجود دارد و برخوردی بین تمدنها وجود ندارد.
این برخورد تمدنها بین افراطیون باید به پایان برسد.
ما در حال ساختن این منطقه از جهان هستیم.
وی افزود: غرب باید نگرش خود به جهان عرب را تغییر دهد.
علاوه بر این ما نیز در جهان عرب مسئولیت تغییر دیدگاه غرب به خودمان را برعهده گرفته ایم.
غرب باید ایده و تصویر خود از مصر جهان عرب و ناتوانی جهان عرب را تغییر دهد.
ما دیدگاه جدیدی درباره آینده داریم. عمرو موسی افزود: به نظر من مصر فکر می کند روابطش با اروپا باید روابطی تنگاتنگ باشد.
عمرو موسی درباره نامزدی اش در انتخابات ریاست جمهوری مصر گفت: من قصد دارم در انتخابات نامزد شوم و با قدرت در مبارزات انتخاباتی شرکت کنم.
اما هنوز زمان اعلام رسمی این هدف به مردم فرا نرسیده است.
موسی در این باره که با وجود ده سال فعالیت در نظام حسنی مبارک در مقام های مختلف از جمله وزارت امور خارجه ، آیا مشروعیت لازم برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری را دارد یا نه گفت: من فعالیت های زیادی داشته ام و تجربه فراوانی دارم.
زمانی که من وزیر امور خارجه بودم، وزیر امور خارجه مصر بودم و سیاست مصر و مردم را اظهار می داشتم.
شاید به دلایلی که پشت این موضوع بود تصمیم گرفتم از وزارت امور خارجه بروم.
به این ترتیب این مساله مطرح نیست که من در دهه هفتاد با نظام مبارک همکاری کرده ام زیرا همه با این نظام همکاری کرده اند و در این بین مواضع و عملکرد مهم است.
عمرو موسی دراین باره که آیا مبارک باید محاکمه شود یا نه گفت: قانون باید اجرا شود و عنوان نباید این باشد که رئیس جمهور باید محاکمه شود باید گفت همه کسانی که جنایت کرده اند یا جرم خاصی علیه مردم مصر انجام داده اند باید محاکمه شوند.
عمر موسی در این باره که آیا در صورت رسیدن به مقام ریاست جمهوری سیاست مصر را در قبال اسرائیل تغییر خواهد داد یا نه گفت: چرا باید تغییر کند؟ چرا این سیاست تغییر خواهد کرد؟ سیاست ما کاملا روشن است.
سیاست مصر و دیگر کشورهای عربی یا به قول دیگر سیاست عرب از جمله سیاست مصر در قبال اسرائیل و در قبال مناقشه اسرائیل و اعراب تحت مدیریت ابتکار عربی است.
روابط بین مصر و اسرائیل موضوع معاهده ای است که محترم است.