يك نويسنده تركيه اي سرنگوني رژيم هاي مستبد جهان عرب را عامل تغيير چشم انداز خاورميانه و فرصتي براي اعراب براي تصميم گيري در مورد سرنوشت خود توصيف كرد.
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا به نقل از پايگاه اينترنتي 'تركيش پرس'، ابراهيم گلين' از تحولاتي كه در تونس و مصر رخ داده است، به عنوان عاملي براي تغيير هميشگي چهره خاورميانه ياد كرد و گفت: بسياري در غرب درصدد درك دقيق تحولات اين منطقه هستند.
نويسنده اين پرسش را كه آينده اين تحولات چه خواهد شد؟ منطقي خواند، اما طرح آن را در شرايط كنوني نامناسب دانست زيرا به اعتقاد وي چنين پرسشي از اهميت آنچه در جهان عرب رخ داده است، خواهد كاست.
به زعم وي، بدون درك ساختار سياسي و اجتماعي جهان عرب كه به سرنگوني دو ديكتاتور مصر و تونس منجر شد و احتمالا ديكتاتورهاي ديگري را وادار به كناره گيري خواهد كرد، نمي توان پيش بيني قابل اعتمادي درباره آينده داشت.
نويسنده افزود: بر خلاف ادعاي تحليلگران، اعراب رژيم هاي مستبد را نتيجه طبيعي فرهنگ، مذهب يا تاريخ خود محسوب نمي كنند، بلكه آنها را عوامل دست نشانده كشورهاي قدرتمند غربي مي دانند كه بسيار از واقعيت هاي جهان عرب فاصله دارند.
وي گفت: هر چند اين موضوع ممكن است در برهه كنوني غيرواقع گرايانه قلمداد شود، اما سرنگوني رژيم هاي مستبد در جهان عرب و در مقابل تاسيس دولت هايي دمكراتيك در اين منطقه مي تواند فصل تازه اي در مناسبات غرب و جهان عرب بگشايد.
نويسنده پيش بيني كرد، رهبري سياسي جديدي در تونس، مصر، ليبي و برخي ديگر از كشورهاي عربي ظهور يابد و كشورهايي مانند يمن و بحرين خود را با خواسته هاي مردمي براي افزايش پاسخگويي و شفافيت وفق دهند.
وي با اشاره به نگراني غرب در رابطه با به قدرت رسيدن اسلام گراها در جهان عرب نوشت: غرب در محاسبات خود بيش از هر چيز امنيت رژيم صهيونيستي را مد نظر قرار داده است. نتيجه آن شده كه رژيم صهيونيستي كه مدعي داشتن تنها رژيم دمكراتيك در خاورميانه است، تلاش مي كند تا بر حكومت هاي خودكامه در جهان عرب اعمال نفوذ كند. ( تعجبي ندارد كه صهيونيست ها اصرار فراواني داشتند كه مبارك تا آخرين لحظه از كناره گيري از قدرت خودداري كند).
به زعم نويسنده، چنين ديدگاهي هنوز هم در بين عوامل قدرت در غرب رواج دارد، اما با اشاعه دمكراسي در نهايت كنارگذاشته خواهد شد.
وي گفت: اكنون زمان آن رسيده كه به اعراب فرصت تصميم گيري براي سرنوشت خود اعطا شود.