ناآراميها در خاورميانه به ويژه در ليبي گمانه زنيها نسبت به مداخله نظامي آمريكا و هم پيمانانش در كشوري ديگر را قوت بخشيده اما در اين راستا هشدارهايي نسبت به پيامدهاي اين اقدام عنوان شده است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، خبرگزاري شينهوا در گزارشي در خصوص احتمال مداخله نظامي آمريكا و غرب در ليبي آورده است:
« برخي از تحليل گران عرب نسبت به هر گونه اقدام نظامي در ليبي توسط آمريكا و هم پيمانانش هشدار دادهاند.
به عقيده احمد الحاج علي، تحليلگر سياسي سوري اعراب دخالت آمريكا در كشورهاي منطقه را رد ميكنند. اعراب اين توانايي را دارند كه مشكلاتشان را بدون دخالت كشورهاي خارجي حل و فصل كنند.
آنچه براي واشنگتن و هم پيمانانش مهم به شمار مي رود، نفت و منابع غني كشورهاي عربي است نه مردم و غير نظاميان در اين كشورها.
گمانه زنيها در مورد احتمال حمله نظامي غرب به ليبي براي مقابله با سركوب مخالفان توسط رژيم معمر قذافي در حالي مطرح شده است كه اتحاديه عرب نيز مخالفت خود را با دخالت نظامي در ليبي اعلام كرده و از جامعه جهاني خواسته تا به دليل پيامدهاي حمله نظامي در مسير حصول ابزارهاي ديپلماتيك و مسالمت آميز براي حل و فصل بحران در ليبي گام بردارند.
در چند روز اخير مقامهاي آمريكا و غرب از جمله باراك اوباما، رئيس جمهور آمريكا در مورد بررسي حمله نظامي به ليبي اظهارنظرهاي مختلفي داشتهاند. چند روز پيش نيز چند كشتي جنگي آمريكا به سوي ليبي حركت كردند.
رابرت گيتس، وزير دفاع آمريكا نيز گفته است كه بايد در مورد استفاده از اهرم نظامي در كشوري ديگر در خاورميانه به صراحت صحبت كنيم.
تمايل آمريكا براي حمله نظامي به يك كشور ديگر خاورميانه در حالي مطرح شده است كه آمريكا همچنان با مشكلات فراواني در عراق و افغانستان مواجه است. كارشناسان پيش از جنگ عراق و افغانستان به مقام هاي آمريكايي نسبت به پيامدهاي به راه انداختن اين دو جنگ هشدار داده بودند اما منافع كاخ سفيد براي مقامهاي آمريكايي از هر چيز ديگر بيشتر اهميت دارد.
عمران الزوبي، يك كارشناس سياسي ميگويد: آمريكا به دنبال استقرار مواضع نيروهاي خود در منطقه است و از بحران در ليبي مي خواهد به عنوان بهانهاي براي دخالت در امور اعراب استفاده كند. انتظار نميرود كشورهاي عربي اقدامات بيشتري براي جلوگيري از حمله نظامي به ليبي انجام دهند اما برگزاري يك نشست فوري ميتواند در اين مسير گام خوبي باشد.
سركوب خشونت آميز معترضان در ليبي نبايد به عنوان بهانهاي براي كشورهاي غربي در انجام حمله نظامي به اين كشور استفاده شود چون در هرگونه حمله نظامي به ليبي مطمئنا غيرنظاميان بيشتري كشته خواهند شد.»
پايگاه اينترنتي گلوبال ريسرچ نيز در گزارشي عنوان كرد:
«همزمان با مطرح شدن گزينه نظامي عليه ليبي و دخالت كشورهاي غربي از جمله آمريكا در امور داخلي اين كشور، تحليلگران اعلام كردند كه كشورهاي عربي با هر گونه دخالت غرب در ليبي مخالفت كردند و يكي از دلايل اين مخالفت درسي است كه آنها از حمله آمريكا به عراق گرفتند.
اين تحليل گران معتقدند كه هرگونه حمله نظامي و دخالت غرب در امور ليبي ميتواند وخامت اوضاع را تشديد كند.
پيش از اين مقامهاي غرب از ايجاد يك منطقه پرواز ممنوع براي جلوگيري از حملات هوايي دولت قذافي عليه معترضان سخن به ميان آورده بودند.
ابراهيم شرقيه، معاون مدير مركز بروكينگز در دوحه قطر با اشاره به حمله آمريكا در سال ٢٠٠٣ به عراق و پيامدهاي اشغال اين كشور توسط نظاميان آمريكايي گفت: از سال ٢٠٠٣ به بعد اعراب به شدت نسبت به دخالت نظامي به ويژه دخالت نظامي از سوي آمريكا در اوضاع جهان عرب حساس شدهاند. آنها از جنگ عراق اين درس را گرفتند كه نبايد به غرب به ويژه آمريكا اجازه دخالت در امور كشورهاي عرب را داد. جنگ عراق باعث كشته شدن صدها هزار عراقي بي گناه شد و اين موضوع براي اعراب به شدت ناراحت كننده بوده است. اتحاديه عرب نگران اين است كه پيامدهاي ايجاد شده در عراق در ليبي نيز به وجود آيد.
جميل مورو، تحليل گر و روزنامه نگار ميگويد: مخالفان در ليبي از بي كفايتي غرب نگران هستند. آنها مي گويند غرب در عراق و افغانستان شكست خورده است و اگر به ليبي حمله كند، ناكاميهايش در اين كشور ادامه خواهد يافت.
مصطفي علاني، تحليل گر مركز تحقيقاتي خليج فارس ميگويد: هنوز بسيار زود است كه در مورد دخالتهاي نظامي غرب در ليبي سخن به ميان بياوريم. اعراب معتقدند هنوز بسيار زود است در مورد دخالت نظامي غرب در ليبي سخن گفته شود. دخالت نظامي غرب در اوضاع ليبي فقط اوضاع را پيچيده تر ميكند.
يك سري از تحليل گران نيز به اين موضوع اشاره كردند كه دليل اصلي تمايل غرب به ويژه آمريكا براي دخالت نظامي در ليبي به دست آوردن منابع غني اين كشور و همچنين ايجاد يك دولت تحت نفوذ آمريكا در ليبي مي باشد.
برخي كارشناسان دخالت نظامي غرب به ويژه آمريكا در ليبي را بدترين سناريوي متصور شده در مورد بحران در ليبي عنوان كردهاند.
مقامهاي كاخ سفيد همچنان با همتايان اروپايي خود مذاكره ميكنند تا زمينه را براي حمله نظامي ناتو به ليبي فراهم كنند.
اخيرا هيلاري كلينتون، وزير خارجه آمريكا در حاشيه نشست شوراي حقوق بشر سازمان ملل با مقامهاي كشورهاي مختلف در مورد گزينه نظامي در ليبي بحث و تبادل نظر كرد. به نظر ميرسد كه نو محافظه كاران در آمريكا بار ديگر تلاش ميكنند از فرصت ايجاد شده در ليبي استفاده كنند تا تفكرات و نگراشهاي جنگ طلبانه خود را در اين كشور پياده كنند.
از جمله مقامهاي ارشد آمريكا كه با حمله نظامي به ليبي موافق بودهاند، سناتور جان مك كين و جو ليبرمن، دو سناتور جنگ طلب آمريكايي هستند.
از جمله دلايل ديگر غرب براي دخالت نظامي در ليبي به دست آوردن منافع نفتي اين كشور است. ليبي روزانه ٨/١ ميليون بشكه نفت توليد ميكند و از منابع غني گاز طبيعي نيز برخوردار است.»