یک کارشناس سوری از موضع متزلزل غرب در قبال حوادث لیبی و نبود موضع محکم عربی و اسلامی در این خصوص انتقاد کرد.
مروان قبلان مدیر مرکز مطالعات راهبردی دردانشگاه دمشق روز سه شنبه در گفتگو با شبکه خبری العالم افزود : کشتارهایی که قذافی علیه غیرنظامیان در کشورش مرتکب می شود بر انقلابهای فعلی در کشورهای عربی تاثیری نخواهد گذاشت.
وی همچنین درباره امکان قبول دعوت قذافی برای گفتگو با انقلابیون ابراز تردید کرد و چنین امری را با توجه به ابعاد فجایعی که قذافی آفریده است بعید دانست.
مدیر مرکز مطالعات راهبردی در دانشگاه دمشق گفت: بعید است پس از قتل و کشتار مردم با انواع سلاحها ، معمر قذافی بتواند یکی از طرفهای انقلاب را به گفتگو و میانجیگری که هوگو چاوز رییس جمهوری ونزوئلا در این چارچوب مطرح کرد ، قانع کند.
وی افزود : قذافی در سالهای 1996 و 2005 با حرکتهای اعتراض امیز نیز دست به همین اقدامات زد .
وی اظهارداشت : قذافی درمواقع بالاگرفتن بحران تقاضای گفتگو مطرح می کند ؛ اما پس از آن با وقت کشی و تفرقه افکنی به اختلافات قومی و قبیله ای دامن می زند و سپس وارد عملیات نظامی شدیدتر علیه مخالفان می شود.
قبلان افزود : مردم مخالفت خود را با نظام اعلام کرده اند و انقلابیون گفتگو با کنگره خلق را که نماینده نظام است نمی پذیرند .
وی ادامه داد : فداکاریهای مردم لیبی برای تحقق آزادی و رها شدن از نظام قذافی که همه ثروتهای کشور راغارت کرده است، مشوقی برای دیگر ملتهای عرب و جنبشهای اعتراض امیز خواهد بود.
مدیر مرکز مطالعات راهبردی در دانشگاه دمشق از نبود موضع جهان عرب و اسلام درقبال اوضاع لیبی انتقاد کرد و گفت: موضع جهان عرب و اسلام در حد مطلوب نیست و پیش بینی نمی شود که این موضع سازنده باشد و ازچارچوب اظهارات فراتر رود.
قبلان درباره موضع بین المللی و غربی درباره حوادث لیبی ، اظهار داشت: موضع بین المللی درقبال همه انقلابهایی که در منطقه رخ داد، متزلزل بود.
وی گفت : کشورهای بزرگ سعی کردند توازن قدرت را مدنظر قرار دهند و از طرفی که به گمان آنها در نهایت پیروز خواهد شد، جانبداری کنند ، لیبی در معادله غربی ها تفاوتی با تونس و مصر نداشت.
وی خاطرنشان کرد: هفته اول از حوادث لیبی به رغم همه کشتارهایی که رخ داد، شاهد سکوت امریکا بودیم ؛ ولی کشورهای غربی پس از آنکه فهمیدند نظام قذافی دیگر تحت هیچ شرایطی نمی تواند ادامه حیات دهد ، برای کناره گیری به وی فشار آوردند و از احتمال دخالت نظامی و ایجاد منطقه پرواز ممنوع در لیبی سخن گفتند.
قبلان افزود: لیبی صاحب منابع عظیم نفتی و هفتمین کشور تولید کننده در اوپک است و به این دلیل برای غربیها بسیار مهم به نظر می رسد.
وی گفت : انقلابیون لیبی خطر هرگونه دخالت نظامی را به خوبی درک می کنند از این رو به درخواست برای کناره گیری نظام ، اعمال منطقه پرواز ممنوع و منع قذافی از استفاده از مزدوران افریقایی از چاد و مالی برای سرکوب غیرنظامیان اکتفا کردند.
وی درباره قرار دادن لیبی تحت بند 7 مانند عراق هشدار داد و خاطرنشان کرد : هزینه چنین اقدامی برای لیبی بعد از قذافی ممکن است خیلی سنگین باشد.
قبلان به وجود اختلافات شدید میان اعضای شورای امنیت اشاره کرد و افزود: روسیه ، چین و برزیل موضعی محتاطانه درخصوص هرگونه اقدام نظامی علیه لیبی از جمله منطقه پرواز ممنوع ابراز کردند ؛ چرا که این امر مستلزم تخریب واقعی سیستم دفاع هوایی لیبی است.
مدیر مرکز مطالعات راهبردی دانشگاه دمشق توضیح داد: کشورهای غربی در ابتدا به قدرت قذافی بر سرکوب تظاهرکنندگان ایمان داشتند و به وی فرصت کافی برای انجام این کار دادند ؛ ولی بعدها متوجه شدند که انقلاب گسترده تر از آنچه که گمان می کردند، است از این رو موضع قاطعانه تری علیه وی اتخاذ کردند.