خبرگزاري فارس: سخنگوي وزارت امور خارجه انگليس بهناچار سر تعظيم در برابر بيداري اسلامي در منطقه فرود آورد و براي نخستين بار اعتراف كرد كه دوره سلطهگري و قيمومت غرب بر منطقه گذشته است.
به گزارش فارس، "باري مارستون "در مصاحبه اختصاصي با شبكه خبري العالم اعتراف كرد كه دوره سلطهگري و قيمومت غرب بر ملت هاي منطقه بهسر آمده است و دولت هاي جديد با سياست هاي آمريكا و مواضع آن اختلاف نظر دارند.
وي افزود: داشتن روابطي قوي با كشورهاي دموكراتيك، منتخب و داراي اصلاحات ريشهاي و فراگير در منطقه به نفع انگليس است لذا بدون هرگونه موضع محتاطانهاي انقلاب هاي تونس و مصر را تأييد كرد.
مارستون با بيان اينكه "انگليس انتخاباتي را كه جنبش حماس در سال 2006 ميلادي در آن به پيروزي رسيد، رد نكرد " درعين حال گفت كه: "لندن روابط ديپلماتيك با طرفهايي كه صلح را رد و [بهادعاي وي] از ابزارهاي تروريستي عليه شهروندان استفاده مي كنند، نپذيرفت ".
* اعتراف به ورود غيرقانوني هيأت مسلح انگليسي به بنغازي
سخنگوي وزارت امور خارجه انگليس درباره هيأت انگليسي كه انقلابيون ليبي چند روز پيش اعضاي آن را در شهر بنغازي دستگير و سپس آزاد كردند، افزود: اين هيأتي اوليه براي بسترسازي به منظور برقراري روابط عادي (طبيعي) بين انگليس و شوراي ملي انتقالي بود كه انگليس به نوبه خود از نقش آن براي تكوين يك ديدگاه واحد و يكپارچه در قبال آينده ليبي و بسترسازي براي ايجاد يك نظام دموكراتيك واقعي در اين كشور استقبال كرد.
مارستون گسيل هيأتي مسلح به بنغازي و ورود غيرقانوني آنها را سوء تفاهم عنوان و نسبت به دستگيري آنان ابراز تأسف و در عين حال اذعان كرد كه اين هيأت حامل سلاح بوده است اما گفت كه اين مسلح بودن به خاطر دشواري اوضاع ليبي بوده وگرنه اين هيأت، هيأتي ديپلماتيك بود.
وي ابراز اميدواري كرد كه انگليس هيأت ديپلماتيك ديگري در سطحي بالاتر به بنغازي بفرستد.
سخنگوي وزارت امور خارجه انگليس اظهار داشت كه كشورش تماس هاي اوليه با برخي چهره هاي مخالف ليبي برقرار كرده است زيرا مهم براي انگليس اين است كه دركي از وضعيت موجود و هماهنگي و همكاري به منظور كمك رساني انساني در كنار تماس سياسي وجود داشته باشد.
وي افزود: لندن چشمانتظار برقراري روابط ديپلماتيك در سطح عالي با شوراي ملي انتقالي به طور تدريجي و از طريق كانال هاي معتبر و شناخته شده است.
مارستون هرگونه ارتباط را بين منافع اقتصادي انگليس در ليبي با بحران كنوني اين كشور رد كرد و گفت: لندن خواهان ثبات و صلح در ليبي و از سرگيري روابط ديپلماتيك با دولت آينده بعد از كنارهگيري قذافي از قدرت و حل مسايل به شيوهاي مسالمت آميز و گذر آسان به يك نظام دموكراتيك و منتخب مردمي است.
* انگليس در بحران بياعتمادي نزد ملتها
وي گفت: بحران بياعتمادي بين انگليس با بسياري از مردم درجهان عرب وجود دارد و لندن از اين منظر نميخواهد هرگونه دخالت مستقيم در امور ليبي يا هر مسئله منطقهاي ديگري داشته باشد كه به آن مربوط نمي شود بلكه فقط مي خواهد گامهاي ضروري براي حفاظت از ملت ليبي بردارد.
مارستون خواهان فعاليت بين المللي موثر در زمينه رسيدگي به وضعيت انساني در ليبي شد و افزود: اگر فقط نفت براي انگليس مهم بود ميتوانست از موضع قدافي تا زماني كه رژيم او سرپا بود، حمايت كند اما اكثريت مردم انگليس و شهروندان اروپايي امروز اين كشتار و نقض حقوق بشر را شاهدند و جهان غرب براي حفاظت از شهروندان ليبي نمي تواند دست روي دست بگذارد.
* قذافي كنترل خود را از دست داده است
مارستون اظهار داشت: نمي خواهم نسبت به قربانيان اين درگيري بهويژه غيرنظاميان در شهرهاي الزاويه، بنغازي، راس لانوف، مصراته و نظاير آن به ديده ترحم نگاه كنم زيرا ما از شجاعت ملت ليبي براي پايداري آنها در برابر رژيم قذافي كه كنترل خود را از دست داده و بيرحمانه با استفاده از تيربار، تانك، هواپيماهاي جنگي، استفاده از شبهنظاميان و مزدوران و گردان هاي خود به جنگ با مردم خود برخاسته است، تقدير ميكنيم.
* امكان دخالت نظامي غرب در ليبي وجود ندارد
وزارت امور خارجه انگليس وجود هر امكاني را درحال حاضر براي هرگونه دخالت نظامي غرب در ليبي رد كرد و گفت كه انگليس و برخي كشورهاي ديگر امكان ايجاد منطقه پرواز ممنوع را بر فراز خاك ليبي براي جلوگيري از استفاده رژيم قذافي از هواپيما براي حمله به غيرنظاميان درحال بررسي دارند.
وي افزود: هرگونه دخالت نظامي كه به معناي سرازير شدن نيروهاي خارجي به خاك ليبي براي يكسره كردن كار رژيم قذافي و مقابله با نيروهاي تحت امر وي باشد، مردود و غيرقابل قبول است.
سخنگوي وزارت امور خارجه انگليس تصريح كرد: درحال حاضر هيچ امكاني براي حمله زميني به ليبي وجود ندارد و در شرايط كنوني هيچ بحث جدي بين انگليس و همپيمانانش در اين زمينه درجريان نيست.
مارستون انجام چنين كاري را براي جلوگيري از پيچيده شدن مسايل و بحرانيتر شدن آن در ليبي بعيد دانست و گفت كه چنين مداخلهاي از سوي اكثريت ليبياييها قابل قبول نيست و تنها به افزايش دشواريها، روياروييها و بيثباتي منجر ميشود.
*اعمال منطقه پرواز ممنوع بعد از مصوبه شوراي امنيت
وي افزود: لازم است كه گامهاي مسئولانه و ضروري براي حفاظت از غيرنظاميان در مناطق مختلف ليبي برداشته شود و انگليس و فرانسه و ساير كشورها درحال بررسي موضوع ايجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز ليبي يا هرگونه اقدامي از اين دست هستند و چنين گامهايي بعد از صدور قطعنامه مربوط به آن در شوراي امنيت قابل اجرا است.