پس از خسارت سالانه پانصد میلیون دلاری به محصول موز در اوگاندا دانشمندان به تولید گونه اصلاح ژنتیکی شده روی اورده اند.
به نوشته شماره امروز روزنامه گاردین در اینترنت: اکثر کشورها از اینکه جمهوری موز نامیده شوند بیزارند اما اوگاندا به این مسئله افتخار می کند و مصرف موز در این کشور بسیار بیش از هر جای دیگری در کره زمین است. اما در سالهای اخیر یک بیماری باکتریایی مخرب موسوم به بی ایکس دبلیو در سراسر اوگاندا و در مقیاس کمتری در کشورهای همسایه شایع شده است که سالانه بیش از پانصد میلیون دلار به محصول موز منطقه خسارت وارد می سازد. بی ایکس دبلیو که کل محصول را نابود و خاک را الوده می کند امرار معاش میلیونها زارع را که برای غذا و درامدشان فقط به موز متکی اند ، به خطر انداخته است. بر همین اساس دانشمندان محلی در مرکز وسیعی در خارج از کامپالا سعی داشته اند با تولید موز بهتری بر این بیماری غلبه کنند.
انها سعی کرده اند یک ژن فلفل شیرین را که قبلا مقاومت در برابر بیماری را در چند مورد از سبزیجات بهبود داده است، به موز اضافه کنند. ازمایش های انجام شده بر روی موزهای اصلاح ژنتیکی شده در محیط ازمایشگاه بسیار امیدوار کننده بوده است به طوری که شش گونه از هشت گونه ازمایش شده صد در صد در برابر بی ایکس دابلیو مقاوم شده اند.
اکنون ازمایش بر روی این محصول در مزرعه اغاز شده است و انتظار می رود نتایج ان که تاثیری قوی بر سیاست زراعی این کشور خواهد داشت، اواخر امسال اعلام شود.
تولید محصولات اصلاح ژنتیکی شده هنوز در اوگاندا ممنوع است و دانشمندان برای اجرای ازمایش نیز باید مجوز ویژه دریافت کنند.