خبرگزاري فارس: دولت آمريكا با توجه به درگير بودن در افغانستان فعلا قصد دخالت نظامي گسترده در ليبي را ندارد و در حال بررسي گزينههاي مختلف براي دخالت موثر در بحران ليبي، آنهم با كسب حمايت سازمانهاي منطقهاي است.
به گزارش فارس به نقل از روزنامه "نيزاويسيمايا گازيه تا "، باوجود درخواست انگليس و فرانسه از سازمان ملل متحد براي ايجاد منطقه پرواز ممنوع در آسمان ليبي، آمريكا فعلا قصد ندارد بدون حمايت بينالمللي گسترده اقدام به چنين اقدامي بزند.
اين در حالي است كه در ناتو گزينههاي ديگر مداخله در بحران ليبي، از جمله برقراري محاصره دريايي و سازماندهي ارائه كمكهاي انسان دوستانه در مناطق تحت كنترل نيروهاي انقلابي در ليبي در حال بررسي است.
در حال حاضر حمايت سازمان ملل از ابتكارعمل نظامي در قبال ليبي در معرض سئوال جدي قرار دارد. روسيه بارها با هر نوع مداخله نظامي از خارج براي حل مناقشه كنوني در ليبي مخالفت كرده است.
حتي در داخل ناتو هم مخالفان بانفوذي در اين رابطه وجود دارند كه يكي از آنها آلمان است. و اين مسئله كه اين سازمان ميتواند در خصوص اقدام نظامي به اجماع برسد، هنور مشخص نيست.
به عقيده ناظرين، با توجه به هزينههاي مالي و ملاحظات سياسي احتمال يك اقدام نظامي گسترده زميني عليه ليبي بسيار كم است، تازه جمع آوري نيروي لازم براي اين اقدام هم چندين ماه زمان ميبرد.
لازم به تاكيد است كه دولت اوباما با وجود درگير بودن خويش در افغانستان تمايلي براي آغاز يك جنگ دريايي ديگر ندارد. ولي مسئله حمايت از انقلابيون از طريق هوا و يا فلج كردن نيروي هوايي ليبي مسئله جدايي است كه قابل تحقق است.
كارشناسان خارجي در اين خصوص با يكديگر اتفاق نظر دارند كه مقامات واشنگتن بعيد است خود را درگير يك عمليات نظامي گسترده و طولاني مدت در ليبي كنند و فعلا براي آغاز كار به مسئله برقراري منطقه پرواز ممنوع در آسمان ليبي كفايت مي كنند. البته اين اقدام ممكن است كافي نباشد و پيروزي انقلابيون در ليبي را تضمين نكند.
در صورت تمايل آمريكا و متحدانش، اقدام نظامي عليه ليبي بدون مجوز سازمان ملل هم امكان پذير است، همانطور كه در سال 1999 در يوگسلاوي صورت گرفت.
اين امكان هم وجود دارد كه چنين اقدامي با تكيه بر حمايت سازمانهاي منطقهاي مانند اتحاديه عرب، اتحاديه كشورهاي آفريقايي، ناتو يا اتحاديه اروپا انجام شود. البته باز هم در اين خصوص تضمين صد درصدي وجود ندارد.
اين مسئله امروز در نشست شوراي وزراي دفاع ناتو در بروكسل بررسي خواهد شد.