بررسی استراتژیک - دکتر نبیل العربى از چهرههاى بسیار قابل احترام در داخل و خارج مصر محسوب مىشود که از خبرگى دیپلماتیک و حقوقى بسیارى برخوردار است که البته تجربه این خبرگى را از طریق مناصب متعددى که در وزارت امور خارجه یا سازمان ملل داشته، به دست آورده است. همین مسئله باعث شد تا جوانان ۲۵ ژانویه نام او را با قدرت بر زبان بیاورند و او را براى پستهاى متعدد مطرح کنند.
حالا که به پاسخ جوانان ۲۵ فوریه پاسخ داده شده و نبیل العربى براى ریاست اداره دیپلماتیک مصر انتخاب شده، وظیفه سنگین و سختى براى احیاى جایگاه سیاسى مصر چه در بعد منطقهاى و چه در بعد بینالمللى بر عهده دارد. چرا که وزارت امور خارجهاى که تحویل گرفته در گذشته در سیاستى مغایر با آنچه او اعتقاد دارد، اداره مىشد. مىتوان گفت که او ویرانهاى را از احمد ابوالغیط تحویل گرفته است. در دوره قبلى که وزارت امور خارجه مصر زیر نظر منویات و سیاستهاى حسنى مبارک، رئیس جمهورى سابق این کشور اداره مىشد، دستگاه سیاست خارجى مصر به خصوص در سالهاى اخیر به هیچ وجه فعال نبود و از این که بسیارى از مشکلات عربى را بررسى کرده و به کمک افراد متخصص در امور دیپلماتیک با بررسى علمى تحولات تصمیمى ویژه و صحیح اتخاذ کند، عاجز بود.ادامه…
العربى خود در انتقادهاى متعدد خود نسبت به دستگاه دیپلماسى سابق مصر مىگفت که واکنش وزارت امور خارجه نسبت به بسیارى از حوادث و تصمیمها بر اساس اصول فردى و بدون مطالعه مطلوب حوادث اتخاذ مىشده و بسیارى از مواضع را ارتجاعى و مخالف با قواعد سیاسى و قوانین بینالمللى مىدانست.
العربى زمان محدودى را براى احیاى سیاست خارجى جدید مصر در نظر گرفته، به خصوص پس از انقلاب ۲۵ ژانویه که جایگاه بینالمللى مصر ارتقا یافت. وى تلاش دارد در کوتاهترین زمان ممکن کوتاهىهاى دولت قبلى را جبران کرده، نقش بینالمللى مصر را ارتقا داده و نقشى فعال در حوادث بینالمللى براى آن ترسیم کند.
خود در این باره گفته، اولین کارى که خواهد کرد، این است که در تمامى سیاستهاى خارجى گذشته مصر تجدید نظر مىکند با این هدف که تمامى معاهداتى که مصر با کشورهاى دیگر امضا کرده را بر اساس احترام متقابل بنا کند و همگى آنها را مسالمتآمیز با واقعیتها تطبیق دهد به گونهاى که در حقوق کسى اجحاف نشود.
العربى به این حقیقت استناد مىکند که نتایج انقلاب مصر باعث شد تا کشور مصر از داخل بازسازى شود از این رو باید مصرى بنا شود که به قوانین بینالمللى احترام مىگذارد و معاهدات بینالمللى مختلف را به رسمیت مىشناسد، این دو عامل باید در سیاست خارجى مصر انعکاس مستقیم یابد و باعث شود تا مصر به جایگاه حقیقى منطقهاىاش باز گردد.
به اعتقاد العربى انقلاب سفید بزرگ مصر که آن را جوانان ۲۵ ژانویه رقم زدند و در نهایت در آن همه اطیاف مصر شرکت کردند، لحظهاى تاریخى در مصر است و باعث شد تا شعلهاى روشن شود تا چراغ راه همه ملتهاى جهان شود. انقلاب مصر درسهاى متعدد و مهمى به دنبال داشت که توجه به آن بسیار لازم است و تحلیلگران باید براى سالهاى طولانى درباره آن تحقیق و پژوهش کنند.
وزیر امور خارجه جدید مصر خواستار تشکیل شوراى دائمى امنیت ملى شده تا بر تمامى تصمیمهایى که مرتبط با سیاست خارجى کشور هستند، نظارت کند و مىگوید این نظارت فقط مختص به وزارت امور خارجه نخواهد بود بلکه دیگر مسائلى را که به نوعى به سیاست خارجى و مسائل بینالمللى مرتبط است را نیز شامل مىشود. او مىگوید بیشتر کشورهاى مترقى و پیشرفته دنیاى معاصر سالها است که مجلس امنیت ملى را تاسیس کردهاند و مصر از بسیارى از آنها عقب افتاده و باید مصر هر چه سریعتر براى تاسیس چنین شورایى اقدام کند.
العربى مىگوید مصر اکنون در قرن بیست و یکم به سر مىبرد از این رو لازم است که به بسیارى از قوانین بینالمللى احترام بگذارد و خود را نسبت به بسیارى از کمیتههاى وابسته به مجامع بینالمللى مثل دادگاه بینالمللى لاهه متعهد بداند. مصر از سال ۱۹۵۷ قانونى الزامآور را درباره کانال سوئز بر اساس توافقنامه قسطنطنیه در سال ۱۸۸۸ ایجاد کرد و کلیات دادگاه بینالمللى جنایى ICC را نیز پذیرفت از این رو باید به عضویت تمامى مجامع حقوق بشر از جمله پروتکل ژنو نیز در آید. در گذشته عضویت مصر در معاهده حقوق بشر ژنو با وتوى حسنى مبارک، رئیس جمهورى سابق مصر رد شده بود.