ليبي

رییس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: دولت لیبی در هر صورت مقصر اصلی ربایش ایشان است و ما در تمام مسلمانان جهان خواستار پاسخ دقیق و شفاف لیبی در این باره هستیم.

به گزارش خبرنگار خانه ملت، شامگاه امروز چهارشنبه 18 اسفند در همایش بررسی نقش امام موسی صدر در بیداری جهان اسلام با تشریح وضعیت پیچیده سیاسی اجتماعی لبنان قبل و بعد از جنگ‌های جهانی گفت: وضعیت شیعیان از نظر رشد فرهنگی و اقتصادی وضعیت بسیار نامناسبی بود.

نماینده مردم قم افزود: شیعیان در جنوب لبنان سال‌ها تحت فشار دولت عثمانی قرار داشتند و بعد از جنگ اول جهانی با سلطه کشور فرانسه بر لبنان نه تنها از این فشارها کاسته نشد؛ بلکه با حمایت فرانسوی‌ها از مسیحیان لبنان وضعیت سیاسی اجتماعی شیعیان رو به وخامت نهاد.

وی با بیان اینکه شغل قریب به اتفاق شیعیان در این دوره کشاورزی بود و به همین دلیل آنها پایین‌ترین طبقه اجتماعی در لبنان محسوب می شدند، تصریح کرد: با وجود مشکلات عدیده شیعیان در این دوره زمانی، پرورش علمای بزرگی مانند شهید اول و شهید ثانی در این منطقه بسیار قابل توجه است

لاریجانی با تاکید بر عمق سختی‌های دولت‌های حاکم بر لبنان در محدود کردن علما و آزار و شکنجه آنان بیان داشت: می‌توان تصور کرد که با این توصیف وضعیت عامه شیعیان لبنان به چه ترتیب و در چه شرایط مشقت باری بوده است.

وی افزود: با وجود شرایط تاسف‌بار شیعیان در لبنان هیچگاه پرورش استعدادهای مختلف و مجاهدت در راه شکوفایی دینی در این منطقه مورد غفلت واقع نشد و برآمدن علمای بزرگی مانند محقق کرکی جبل عامل مصداقی بر این مدعا است.

نماینده مردم قم در مجلس یادآور شد: تحت تاثیر قرار گرفتن کشور بزرگ و متمدنی مانند ایران و استعدادهای مختلفی در لبنان نشانگر ژرفای آموزه‌های دینی واستعدادهای علمی در این کشور است.

وی مبارزات و مجاهدات علمای لبنانی را در منطقه و بویژه ایران مورد توجه قرار داد و افزود: بسط مذهب شیعه در دوران صفویه در ایران تا حد زیادی مدیون حضور لبنانی بود و از قضا همین عامل باعث فشار بیشتر عثمانی ها در شیعیان لبنان شد.

رییس قوه مقننه با بیان اینکه دراین دوران مصلحان شاخص نیز مانند سیدشرف الدین عاملی با ادراک درست از شرایط اجتماعی لبنان در سه دهه تاثیرات زیادی را در لبنان داشتند، اظهار داشت: این عالم بزرگ که از نظر علمی و هم از نظر اجتماعی ویژگی‌های منحصربه فردی داشت، توانست حرکت وسیعی را در میان شیعیان لبنان به جریان بیاندازد و به این ترتیب گستراندن یک چتر حمایتی برای شیعیان موجب شد تا آنان در هوای آشفته لبنان نفسی بکشند.

لاریجانی افزود: تئوری بسیار حساس وحدت شیعیان و سنیان ایده مرحوم سیدشرف الدین عاملی در لبنان بود که خود ایشان هم از نظر تئوری و هم عملی توانست این نظریه را بسط دهد.

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: تاثیر عمیق مرحوم عاملی بر مناسبات سیاسی اجتماعی وقت لبنان به قدری بود که فرانسوی‌ها سعی در دستگیری و قتل این عالم بزرگوار داشتند.

لاریجانی تصریح کرد: امام موسی صدر دقیقاً پا جا پای مرحوم سیدشرف الدین گذاشت اما با وسعت اندیشه بیشتر و پشتوانه معنوی و مذهبی عمیق خانوادگی.

نماینده مردم قم با بیان اینکه پدر امام موسی صدر از مراجع بزرگ تقلید عراق و مجاهدی فعال در انقلاب 1920 این کشور بود ادامه داد: وضعیت خانوادگی امام موسی صدر شرایطی را برای او به وجود آورده بود که خودبه خود می‌توانست در صحنه سیاسی- اجتماعی منطقه تاثیرگذار باشد.

رئیس مجلس در ادامه با تشریح مجاهدات علمی امام موسی صدر در نزد مرحوم علامه طباطبایی و علامه محقق داماد و دیگر علمای حوزه علمیه قم و همچنین حضرت امام و مطالعات حقوقی ایشان در حوزه علمیه نجف گفت: تجربیات ارزنده امام موسی صدر در کنار علمای بزرگی مانند آیت الله مکارم شیرازی و آیت الله سبحانی سرانجام باعث شد تا ایشان رهبری شیعیان لبنان را در سال 1338 برعهده بگیرند.

وی افزود: باتوجه به اینکه شیعیان بزرگترین طایفه ملت لبنان راتشکیل می‌دادند و در عین حال در بدترین شرایط سیاسی اجتماعی قرار داشتند، امام موسی صدر توانست با ادامه راه مرحوم عاملی ساختاری را برای شیعیان لبنانی تضمین کند.

لاریجانی ضمن تشریح ساختار حزبی لبنان پس از سلطه فرانسه یادآور شد: رشد احزاب مختلف در لبنان در این دوره با رونق گرفتن فعالیت احزاب کشورهای منطقه و حزب های تحت نفوذ کشورهای غربی همراه بود، اما در این میان امام موسی صدر توانست ساختاری را برای شیعیان تضمین کند که این ساختار از جهات مختلف با دیگر احزاب سیاسی لبنان متفاوت بود.

وی ادامه داد: هدف امام موسی صدر از تدوین ساختاری برای شیعیان ابتدا ایجاد زمینه ای برای شناخت و تحلیل وضعیت لبنان بود.

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: امام موسی صدر با درک صحیح این نکته که بدون داشتن نیروی نظامی نمی توان در مناسبات سیاسی کشور تغییری ایجاد کرد سعی داشت با پرورش جوانانی متدین و مجاهد یک نیروی نظامی منسجم را شکل بدهد.

لاریجانی با تاکید بر اینکه اقدامات امام موسی صدر از چند جنبه اهمیت دارد، گفت: برجسته کردن تئوری وحدت میان طایفه های مختلف لبنان از جمله شیعه و سنی، ارتقای اقتصادی شیعیان با ساماندهی یک نظام آموزشی در جنوب لبنان، ارتباط مناسب با کشورها و قدرت های منطقه و تاثیرگذاری از آنان مهمترین ایده های تاثیرگذار در تولد دوباره شیعیان در لبنان بود.

دبیر پیشین شورای امنیت ملی ضمن بیان اهداف امام موسی صدر از دیدار با شاه ایران افزود: اگرچه برخی از علما و صاحب نظران آن دوره امام را به دیدار با پادشاهان مستبد متهم می کردند اما واقعیت این است که دیدار امام با محمدرضا پهلوی با هدف آزادی زندانیان سیاسی در ایران و حمایت از شیعیان لبنان صورت می گرفت.

لاریجانی افزود: تخصص های چندگانه امام موسی صدر موجب شد تا حرکت چندضمنی ایشان در صفحه لبنان ریشه هایی را به وجود بیاورد که براساس آن برای مسلمانان منطقه و جهان حیثیتی دوباره آفریده شود.

وی با تاکید بر اینکه کانون مبارزات امام موسی صدر و پیروانش در لبنان علیه صهیونیست و رژیم اشغالگر اسرائیل بود، گفت: ربایش این شخصیت بزرگوار باید از سوی کسانی انجام گرفته باشد که حضور ایشان را برای منافع خود زیان آور می دیدند.

رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به سفر امام موسی صدر به لیبی یادآور شد: پادرمیانی رئیس جمهور وقت الجزایر و حاکم لیبی، قزافی موجب شد تا امام موسی صدر در شرایط غبارآلود سیاسی و امنیتی لبنان در آن زمان به لیبی سفر کند.

به گفته لاریجانی اقدامات شجاعانه امام موسی صدر در گردهم آوردن جوانان متدین لبنانی به عنوان مجاهدان فی سبیل الله و تشکیل یک نیروی نظامی منسجم که همچون رزمندگان غیور هشت سال دفاع مقدس تنها برای خدا می جنگیدند در دل دشمنان اسلام و بویژه صهیونیست ها دلهره عمیقی ایجاد کرده بودند.

رئیس مجلس شوراری اسلامی با یادآوری رشادت ها و خدمات شهید مصطفی چمران در تعلیم جوانان نظامی لبنان همراه با مدیریت توانمند امام موسی صدر امتزاج مقدسی را به وجود آورده بود تا شیعیان لبنانی بتوانند باتوجه به اصول مقدسی مانند حدیث ثقلین و ولایت مردان صالح از هویت دینی خود اعاده حیثیت کنند.

لاریجانی شخصیت کاریزماتیک امام را در صحنه های منطقه ای و بین المللی مورد تاکید قرار داد و با بیان ملاقات طولانی ایشان بارها یادآور شد: شواهد زندگی ایشان نشان می دهد که صهیونیست ها بیشترین ضرر را از حضور و فعالیت امام موسی صدر در منطقه می بردند.

وی با یادآوری این مسئله که اطلاعات ما درباره چگونگی ربایش امام موسی صدر کافی نیست، گفت: می توان با فرض دو سناریوی حداقلی و حداکثری گفت: چه رقابت های منطقه ای و چه خیانت های رژیم صهیونیستی عامل ربایش امام بوده باشد در هر صورت حاکم لیبی مقصر اصلی ربوده شدن ایشان است.

نماینده مردم قم با اشاره به داستان ساختگی سفر امام موسی صدر به ایتالیا و تشریح موضوع پیگیری امام خمینی در این باره و پیام ایشان به پاپ رهبر مسیحیان کاتولیک گفت: پاسخ پاپ به نامه امام نشان دهنده ساختگی بودن داستان سفر امام موسی صدر به ایتالیا بود.

وی ضمن توضیح روند پیگیری‌های حزب الله و جمهوری اسلامی ایران درباره ربایش امام موسی صدر ادامه داد: دولت لیبی در هر صورت مقصر اصلی ربایش ایشان است و ما در تمام مسلمانان جهان خواستار پاسخ دقیق و شفاف لیبی در این باره هستیم.

لاریجانی با بیان اینکه غیر از ایران در چند کشور منطقه هیچ کدام از کشورهای جهان رغبتی به پیگیری موضوع ربایش امام موسی صدر نداشتند گفت: امیدواریم با توجه به بحران عمرانی دولت لیبی در شرایط کنونی به زودی شاهد آزادی این مبارز بزرگ جهان اسلام باشیم.

رئیس مجلس اضافه کرد: اگر امام موسی صدر در دو دهه گذشته حضور داشت قطعاً معادلات و مناسبات منطقه به نحو دیگری جریان می‌گرفت.

لاریجانی در پایان سخنان خود افزود: پایه گذاران بیداری اسلامی در منطقه بی تردید امام خمینی و امام موسی صدر هستند و امیدواریم با به سرانجام رسیدن مبارزات مردم متدین لیبی شاهد بازگشت این عالم بزرگوار به جهان اسلام باشیم.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران