خبرگزاري فارس: وزير خارجه پيشين با اشاره به بمباران مردم در شهرهاي مختلف ليبي و تخريب سرمايههاي اين كشور، به سازمان كنفرانس اسلامي و اتحاديه عرب پيشنهاد داد كه موضوع قطع رابطه سياسي را با ديكتاتور طرابلس در دستور كار قرار دهند.
منوچهر متكي وزير خارجه پيشين كشورمان در گفتوگو با خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس به تشريح تحولات كنوني در منطقه و آينده اين تحولات پرداخت و با اشاره به تحولات ليبي، به ورود نيروهاي نظامي باقيمانده و وفادار به معمر قذافي با سلاحهاي كشتار جمعي و قتلعام مردم اين كشور اشاره كرد و گفت: اين اقدامات با هيچيك از مباني حكمراني و حتي بسياري از حكومتهاي ديكتاتور و خشن همخواني ندارد.
وي افزود: اقدامات مشكوك قذافي از يكسو و بمباران مردم در شهرهاي مختلف همراه با نيروهاي زميني، تانكها و بهرهگيري از سلاحهاي نيمهسنگين و از سوي ديگر تخريب و از بين بردن منابع عظيمي از سرمايههاي ملي اين كشور از جمله پالايشگاهها، امكانات تسليحاتي و . . . نشانگر آن است كه يا بايد به بيتدبيري و بيعقلي صرف مورد قضاوت قرار گيرد يا اينكه بخشي از مأموريت است.
* مردم ليبي نيازمند حمايت كشورهاي عربي و اسلامي
متكي با بيان اينكه در چنين فضايي مردم ليبي سخت نيازمند حمايت از سوي كشورهاي عربي و اسلامي هستند، به كشورهاي اسلامي، سازمان كنفرانس اسلامي و اتحاديه عرب پيشنهاد كرد كه موضوع قطع رابطه سياسي با رژيم قذافي و ديكتاتور طرابلس را در دستور كارشان قرار دهند.
وي اضافه كرد: به اعتقاد ما اين اقدام موجب ميشود كه هم مردم احساس حمايت و پشتوانه جدي از سوي كشورهاي عربي و اسلامي كنند و هم رژيم قذافي بفهمد كه ادامه برخورد، بيش از پيش موجب از بين رفتن حكومتش و بدتر شدن وضعيتش ميشود.
به گفته وزير خارجه سابق اگر چنين اقدامي صورت نگيرد، كشتار در جهان عرب به صورت زنجيرهاي، از سوي ديگر رژيمها در دستور كار قرار خواهد گرفت.
متكي با اشاره به آتش گشودن نيروهاي پليس به روي مردم در ليبي و كشتهها و زخميهاي حاصل از آن اظهار داشت: اگر سكوت بينالمللي كه نوعي حمايت ضمني از بهكارگيري وسيع نيروي نظامي، جنگندهها، تانكها و سلاحهاي نيمهسنگين در قتلعام مردم ليبي محسوب ميشود، به الگو بدل شود و فردا علي عبدالله صالح و حكومت يمن بخواهند از آن استفاده كنند، آن زمان شاهد كشتار گستردهتري از مردم اين منطقه خواهيم بود.
وي يادآور شد: البته اين خشونت نتيجهاي جز تنفر بيشتر ملتهاي منطقه و تسريع در سقوط رژيمهاي ديكتاتوري و تعميق نفرت از حاميان غربي اين كشورها و مشخصاً آمريكا و اروپا در پي نخواهد داشت.
متكي از كشورهاي اسلامي خواست كه اين فرصت را از دست ندهند و گفت: اين انتظار امروز از سوي مردم مسلمان ليبي و فردا از سوي مردم ساير كشورهاي مسلمان اين منطقه وجود دارد.
وزير خارجه سابق اضافه كرد: بايد به جاي برخي تصميمات بيتاثير سياسي و يا دنبالهروي و حالت انفعالي در مقابل برخوردهاي عمدتاً سياسي غرب، اين كشورها خودشان ابتكار عمل را به دست بگيرند و تصميم مناسب را اتخاذ كنند.
وي اينكه اوباما در مصاحبهاش عنوان ميكند كه ما بايد بين هزينهها و منافع، توازني در تصميمگيريهايمان ايجاد كنيم، نشانگر آن دانست كه برخورد غرب با اين حادثه يك برخورد سياسي و صرفاً بر اساس منافع آن بوده و براي غرب مهم نيست كه 10 نفر، 100 نفر يا هزار نفر و يا بيشتر از مردم منطقه كشته شوند.
* سناريوگردان كيست؟
متكي در پاسخ به اين سؤال كه سناريوگردان كنوني در ليبي غربيها هستند يا خود قذافي، اظهار داشت: در برخورد ليبي با اين حوادث، ابتدا غرب تصور ميكرد كه قذافي قادر نخواهد بود بايستد و با اين حجم سنگين تهاجم و قيام عمومي مردم، بالاخره فرار خواهد كرد و مصالحه ميكند و ميرود.
وي با طرح اين سؤال كه چه اتفاقاتي رخ داد كه قذافي از تهديد زباني و حملات معمولي به اين سطح سنگين از تهاجم نظامي عليه مردم رسيد، توضيح داد: اينجا اين شك و ترديد به وجود آمد كه ممكن است برآمده از يك مأموريتي باشد، چون به موازات ورود قذافي با سلاحهاي سنگين و كشتار جمعي در برخورد با مردم شاهديم ناتو نيز در تصميماتش قدري شل شده و قدري آهنگ تصميمات ناتو و اتحاديه اروپا كند ميشود. اين نشان ميدهد كه آنها نيز ميخواهند به صحنه نگاه كنند تا ببينند چه تحولاتي رخ داده است.
وزير خارجه سابق در بخش ديگري از اين گفتوگو با بيان اينكه قدرتهاي سلطهجو و غرب به رهبري آمريكا در طي چندين دهه گذشته خصوصاً 30 سال اخير بعد از انقلاب اسلامي دستوركارهايي را براي كشورهاي منطقه تعريف كردند، به برخي از اين دستوركارها اشاره كرد از جمله دستور كار سازش با قرباني كردن ملت فلسطين، دستور كار اختلاف در سطح ملي كشورها مثل لبنان و ايجاد زمينهها براي جنگ و درگيريهاي داخلي و جلوگيري از وفاق ملي و ايجاد هستهها و گروههايي براي ايجاد افتراق، تفرقه و اختلاف.
وي به تشكيل شوراي همكاري خليج فارس براي مقابله با انقلاب اسلامي اشاره كرد و گفت: سعي ميكردند شوراي همكاري خليج فارس را در مسيري هدايت كنند كه عليه انقلاب اسلامي موضعگيري، حركت و برخورد كند.
* تحريك امارات در بحث جزاير سهگانه ايراني
متكي با ذكر اين نكته كه يكي از موضوعاتي كه در اين سالها در دستور كار قرار گرفت، تحريك امارات در بحث جزاير سهگانه ايراني بود، افزود: به اعتقاد ما اين دستوركارها، خواست ملتهاي اين منطقه نيست.
وزير خارجه پيشين كشورمان با بيان اينكه امارات سالهاي طولاني بخش عمدهاي از انرژي خود را در جهت خواست آنها (غرب و آمريكا) صرف واگرايي هم در روابط دوجانبه با ايران و هم در روابط منطقهاي كرد، اظهار داشت: در سايه تحولات و مطرح شدن اولويتهاي واقعي، شاهديم برخي از اين دستوركارها حذف ميشود.
وي گفت: تصور ميكنم يكي از منافع مهم اين خيزشها و قيامهاي منطقه، تعميق همگرايي بين كشورهاي منطقه و تغيير تصوير روابط اين كشورها با جمهوري اسلامي خواهد بود و ظرفيتهاي جمهوري اسلامي بيش از گذشته ميتواند در خدمت آرمانهاي اين ملتها قرار گيرد و اين همگرايي طبيعي كه برآمده از اعتقادات، جغرافيا، تاريخ و پيوندهاي عديده مشترك بين ماست، مطمئنا اولين محصول آن خودكفايي در حوزههاي سياسي، اقتصادي و امنيتي خواهد بود.
به گفته متكي اگر ما به چنان خودكفايي در منطقه برسيم چه نيازي است كه ديگران بيايند و اينجا اطراق و خودشان را به كشورهاي منطقه تحميل كنند.
وزير خارجه پيشين كشورمان تصريح كرد: مطمئنا خاورميانه جديد، خاورميانهاي كاملاً متفاوت از گذشته خواهد بود.