خبرنگار العربیه اظهار داشت در حال حاضر آمریکا مانع اصلی در برابر صدور قطعنامه شورای امنیت برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی به شمار می رود.
به گزارش شبکه تلویزیونی العربیه خبرنگار این شبکه در گزارش مستقیم از نیویورک به نقل از منابع دیپلماتیک تاکید کرد دولت آمریکا همواره ایجاد منطقه پرواز ممنوع را مفید نمی داند.
اظهارات شنبه گذشته رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا در روز نشست وزیران امور خارجه کشورهای عربی در قاهره ، سخن منابع دیپلماتیک را تایید می کند.
به طوری که رابرت گیتس گفته است ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی ایده عاقلانه نیست.
آنها می گفتند درخواست مخالفان لیبی برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع کافی نیست و خواستار موافقت صریح اتحادیه عرب هستند و آنها اکنون این موافقت را بدست آورده اند.
پیش بینی می شود مذاکرات در شورای امنیت درباره این موضوع امروز و دو روز آینده ادامه پیدا کند.
برخی منابع در شورای امنیت درباره مواضع روسیه و چین در قبال این مسئله گفتند اکنون مشکل آمریکا است.
اگر واشنگتن با ایجاد منطقه پرواز ممنوع موافقت کند روسیه و چین نیز به ویژه بعد از درخواست اتحادیه عرب برای اقدام فوری شورای امنیت با آن موافقت خواهند کرد یا اینکه در بدترین شرایط ، رای ممتنع خواهند داد.
کشورهای غربی طرفدار این اقدام اکنون سعی دارند آمریکا را متقاعد کنند تا موضع خود را تغییر دهد.
این کشورها در تلاش برای متقاعد کردن آمریکا می گویند خودداری شورای امنیت از اقدام سریع برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع ضربه شدیدی به شورشیان در لیبی وارد خواهد کرد و این پیام را به معمر قذافی خواهد داد که جامعه بین المللی در برابر برخورد او با مخالفانش نظاره گر خواهد بود.
خبرنگار العربیه افزود تهیه پیش نویس قطعنامه مشکل نیست چرا که می توان پیش نویس را در مدت چند ساعت تهیه کرد.
همه اکنون برای ارائه پیش نویس قطعنامه به شورای امنیت آماده می شوند.
از سوی دیگر مشکلات عملی و قانونی برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع وجود دارد.
از نظر عملی این سوال مطرح است که آیا نیروهای هوایی کشورهای عربی در ایجاد منطقه پرواز ممنوع مشارکت خواهند کرد یا خیر؟ از نظر قانونی ، کارشناسان حقوق در سازمان ملل دو دیدگاه درباره این موضوع مطرح کردند.
یکی اینکه برخی از کارشناسان معتقدند حوادث لیبی جنگ داخلی است و در قوانین بین المللی اجازه دخالت نظامی در جنگ داخلی داده نشده است.
دیدگاه دیگر درخواست اجرای قطعنامه سال دو هزار و پنج مجمع عمومی سازمان ملل است.
در این قطعنامه از جامعه بین المللی درخواست می شود در صورت تجاوز و حمله حاکم به مردم خود ، برای محافظت از مردم در برابر جنایات جنگی یا جنایات ضد بشری دخالت نظامی کند.
اما مشکل این است که قطعنامه های مجمع عمومی سازمان ملل الزام آور نیست و این قطعنامه از زمان صدور آن یک بار هم اجرا نشده است.