خبرگزاری مهر-گروه بین الملل: با وجود آنکه پیش نویس طرح منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی آماده شده، برخی از اعضای دائم شورای امنیت از جمله چین و روسیه مخالف این طرح هستند.
هر روز شاهد بدتر شدن وضعیت انسانی در لیبی هستیم و فشارها بر کشورها و مجامع بین المللی برای متوقف کردن خشونت ها در این کشور افزایش می بابد. در همین راستا کشورهای غربی تلاش می کنند تا با ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی از شدت حملات رژیم معمر قذافی علیه مردم بکاهند اما در این میان اختلافاتی میان آنها وجود دارد، بطوری که می توان گفت جامعه جهانی درباره استقرار یک منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی دچار دو دستگی شده است.
درحالی که برخی از کشورها اعلام می کنند زمان آن فرا رسیده تا ازمردم لیبی محافظت شود، برخی دیگر درباره قانونی بودن این مداخله ابراز تردید می کنند اما در این میان پیش نویس طرح منطقه ممنوعه پروازی بر فراز لیبی برای جلوگیری از حمله جنگنده های رژیم قذافی علیه مردم این کشور آماده شده است.
گفتگوها درباره ایجاد یک منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی دو هفته پیش آغاز شد و در این میان برخی از اعضای دائم شورای امنیت از جمله چین و روسیه و شماری از کارشناسان مسائل بین الملل در غرب مخالفت خود را با این طرح اعلام کرده اند.
همچنین برخی از کشورها از جمله آلمان ضمن مخالفت خود با این طرح اعلام کردند که نمی خواهند گرفتار جنگی در آفریقای شمالی شوند و این تصمیم باید با بررسی های دقیق گرفته شود.
در این میان بسیاری از کارشناسان مسائل سیاسی از قیام مرم لیبی به عنوان یک جنگ داخلی یاد می کنند که هیچ قانون بین المللی اجازه مداخله در این کشور را نمی دهد و دخالت در لیبی تنها در صورتی قانونی است که اوضاع این کشور تهدیدی برای صلح جهانی به شمار رود.
از طرفی افرادی که از ایجاد طرح ممنوعه پروازی بر فراز لیبی حمایت می کنند، بر این باورند که هم اکنون شرایط برای مداخله نظامی در این کشور فرا رسیده است. در همین حال شورای امنیت به اتفاق آرا در روز 26 فوریه با صدور قطعنامه ای از دادگاه جنایی بین المللی (لاهه) خواست تا تحقیقات لازم را درباره جنایت علیه بشریت در جریان خشونت ها در لیبی آغاز کند.
در این بازه زمانی دولتهای غربی به نمایندگی انگلیس و فرانسه جامعه بین الملل را برای متوقف کردن کشتار مردم لیبی توسط جنگنده های رژیم قذافی تحت فشار قرار می دهد. این دو کشور معتقدند که دیکتاتور لیبی مشروعیت خود را از دست داده و باید از قدرت کناره گیری کند.
البته ناگفته نماند که مقامات دولت آمریکا نیز تلاشهای بسیاری را در ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی انجام می دهند و حمایت آشکار خود را از افزایش فشارهای جامعه بین الملل علیه رژیم قذافی اعلام می کنند.
همچنین در حال حاضر برخی از کشورها از جمله ایتالیا مواضع متناقضی را درباره این طرح اتخاذ می کنند. با وجود آنکه ایتالیا بارها احتمال شرکت در طرح منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی را رد کرده بود، "فرانکو فراتینی" وزیر خارجه این کشور 17 اسفند ماه ضمن تاکید بر اهمیت این طرح گفت: ایتالیا در راستای وفاداری خود به کشورهای اروپایی و اعضای ناتو چندین پایگاه نظامی را برای انجام عملیات پروازی بر فراز لیبی در اختیار جامعه بین الملل قرار می دهد.
در نهایت با توجه به مخالفت چین و روسیه درباره مداخله نظامی در لیبی که از اعضای دائم شورای امنیت هستند، می توان گفت تا زمانی که این اتفاق نظر حاصل نشود دخالت در این کشور دور از ذهن به نظر می رسد و قطعنامه ای در این باره علیه رژیم قذافی صادر نمی شود.
البته هم اکنون این سوال به ذهن خطور می کند آیا قدرتهای غربی که دهه ها از حکومت های خودکامه در سراسر خاورمیانه حمایت می کردند و هم اکنون با از دست دادن قدرت خود در اقصی نقاط جهان در نتیجه قیام های مردمی در جهان عرب روبرو هستند، به دلیل کشتار مردم بی گناه لیبی درصدد ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز این کشور هستند یا اینکه هم اکنون بیش از گذشته احساس خطر می کنند و به دلایل دیگر از جمله حفظ جریان نفت به خارج و جلوگیری از بالا رفتن قیمت آن این اقدامات را انجام می دهند.