در حالی که نیروهای معمر قذافی رهبر لیبی در حال عقب راندن انقلابیونی هستند که از جهت تسلیحات اصلا قابل قیاس با آنها نیستند امریکا با درخواستهایی برای دادن اسلحه به انقلابیون جهت تقویت قیام آنها روبه رو شده اما واشنگتن تا به حال در مقابل انجام این کار مقاومت کرده است.
آنچه در پی می آید پرسش و پاسخهایی در مورد احتمال مسلح کردن انقلابیون لیبی است: - انقلابیون چه نوع سلاحهایی دارند؟ مقامات اطلاعاتی امریکا و اروپا می گویند انقلابیون هنوز به مقادیر زیادی سلاح که از زرادخانه های خود دولت لیبی غارت شده است دسترسی دارند.
تعدادی از واحدهای ارتش لیبی که بخش اعظم ان را سربازان وظیفه تشکیل می دهند یا از نبرد با انقلابیون سرباز زده اند یا به انقلابیون پیوسته اند و سلاحهای خود را هم همراهشان برده اند. انقلابیون عمدتا به سلاحهای کوچک مجهز هستند اما موسسه بین المللی مطالعات راهبردی می گوید انها موشکهای سطح به هوا ، سامانه های پرتاب راکت ، مسلسل های سنگین و خمپاره هم دارند گرچه سلاحها هر چقدر که پیشرفته تر باشند احتمال اینکه انقلابیون نتوانند از آنها درست استفاده کنند بیشتر می شود. - اوباما می گوید قذافی باید برود پس چرا او سلاحهای بیشتری به انقلابیون لیبی نمی دهد؟ به نظر می رسد که واشنگتن محاسبه کرده است که دادن سلاح بیشتر به انقلابیون باعث نخواهد شد تا ورق جنگ به سود انها برگردد.
جیمز کلاپر رئیس اطلاعات ملی امریکا هفته گذشته زمانی که در یکی از جلسات مجلس سنا گفت سازمانهای اطلاعاتی امریکا بر این اعتقاد هستند که نیروهای طرفدار قذافی اموزش بهتری دیده اند و سلاحهای بهتری دارند و در نهایت در مقابل انقلابیون پیروز خواهند شد باعث بروز اعتراضاتی گردید. مقامات امریکایی می گویند دولت اوباما و ارتش امریکا به شدت مخالف درگیر کردن امریکا در یک جنگ سوم در خاورمیانه هستند آن هم زمانی که حدود 150 هزار سرباز امریکایی هنوز در عراق و افغانستان حضور دارند. مداخله ارتش امریکا در یک کشور مسلمان دیگر یک بهانه تبلیغاتی عالی در اختیار قذافی قرار خواهد داد. کاخ سفید به صورت علنی می گوید که مسلح کردن انقلابیون همچنان یک احتمال است گرچه با گذشت هر روز نیروهای قذافی به مرکز قدرت انقلابیون یعنی بنغازی نزدیکتر می شوند و به این ترتیب این احتمال روز به روز بیشتر به حاشیه رانده می شود. با وجود درخواستهای تعدادی از سناتورهای دموکرات و جمهوریخواه ، مفسران محافظه کار و سایرین برای دخالت نظامی امریکا در لیبی ، اوباما برای برداشتن گامی که به صورت بالقوه ای مخاطره آمیز است و هیچ دستاورد سیاسی برای او ندارد با فشار کمی روبروست. - ایا متحدان امریکا می توانند به انقلابیون لیبی سلاح دهند؟ مقامات امریکایی و اروپایی می گویند عربستان سعودی و تعدادی از کشورهای حاشیه خلیج فارس همچون قطر که از قذافی متنفر هستند مشتاق هستند تا سلاحهای پیشرفته در اختیار انقلابیون لیبی قرار دهند. اما توجه سعودی ها و همسایگان آنها به ناآرامیهای درون مرزهای خودشان معطوف است.
عربستان سعودی برای کمک به خانواده سلطنتی سنی بحرین جهت مقاومت در مقابل اعتراضات شیعیان ناراضی این کشور یک هزار سرباز به بحرین اعزام کرده است. یک عامل دیگر که امریکا و متحدانش را تحت فشار قرار می دهد ماهیت غیرسازمان یافته قیام لیبی است.
گروههای انقلابیون حالتی پراکنده و غیرسازمان یافته دارند ، سلاحهایشان مشخص نیست و رهبری شان وضعیتی نامعلوم دارد. سناتور دموکرات جیم وب می گوید من اعتقاد دارم که دادن سلاح و حمایت نظامی از افرادی که شما آنها را نمی شناسید فکر خوبی نیست.
این آشفتگی این نگرانی ها را که تسلیحات سنگین ارائه شده به انقلابیون لیبی ممکن است به دست طرف مقابل بیافتد تشدید می کند. به دنبال تهاجم اتحاد شوروی به افغانستان ، سازمان اطلاعات مرکزی امریکا - سیا - و عربستان مخفیانه جنگجویان افغانی را با سلاحهای پیشرفته ای نظیر موشکهای ضدتانک و ضدهواپیما تجهیز کردند.
تعدادی از جناحهای مجاهدین افغان که از سوی امریکا حمایت میشدند بعدا به شکل طالبان و القاعده درآمدند. حتی اگر قرار باشد سعودی ها یا سایرین تصمیم به مسلح کردن مخالفان قذافی بگیرند مشکلات تدارکاتی برای انتقال سلاحهای سنگین به لیبی و یاد دادن طرزکار آنها به انقلابیون مشتاق اما کمتر آموزش دیده این کشور کاملا خود را نشان خواهد داد.