واحد مرکزی خبر/معاون سابق دبیرکل سازمان ملل متحد علل مختلفی را برای اقدام نکردن جامعه ی بین المللی در حمایت از مردم لیبی بیان کرد .
به گزارش شبکه تلویزیونی بی بی سی ؛آیا جامعه ی بین المللی در تعهد خود به محافظت از مردم در خشونتهای داخلی نظیر اوضاع لیبی کوتاهی کرده است؟ بی بی سی برای یافتن پاسخ این سئوال با معاون سابق دبیر کل سازمان ملل متحد که یک دیپلمات سابق انگلیسی هم هست گفتگو کرد . لرد مارک مالوک براون گفت: جامعه ی بین المللی بارها در واکنش به اوضاع داخلی کشورها اقدام قاطع کرد اما متاسفانه این بار در لیبی اقدامات تنها در حیطه اقتصادی و قضایی بوده است یعنی یا دارایی افراد مسدود شد یا اینکه افراد به محاکمه در زمینه اتهام ارتکاب جرایم جنگی تهدید شدند ولی هنوز اقدام نظامی صورت نگرفته است. وی افزود: باید نکته ی دیگری را هم در نظر گرفت و آن شکل گرفتن وضعی وحشتناک در لیبی در مدتی بسیار کوتاه و سریع است . عبارت « مسئولیت برای حفاظت » مستلزم تلفات نامتناسب غیر نظامیان از طریق طراحی عمدی حکومت است یعنی اینکه حکومتی در عمل غیر نظامیان را هدف قرار دهد .
در این لحظه در لیبی شاهد حکومتی هستیم که هنوز به رسمیت شناخته شده است و تلاش می کند کنترل بخش هایی از کشور لیبی را دوباره از دست یک جنبش شورشی پس بگیرد .
موضوع اصلی این است که ایا عمل کردن به « مسئولیت حفاظت از غیرنظامیان » راه درستی است که باید ان را طی کرد؟ همه از جمله همسایگان لیبی و بقیه دنیا می دانند که سرهنگ قذافی تهدیدی برای صلح بین المللی است .
وی سالها ازماجراهایی مثل بمب گذاری در لاکربی و ارتش جمهوریخواه ایرلند حمایت کرد.
قذافی چند سال پیش به جامعه بین المللی بازگشت .
واقعیت این است که اگر به قذافی اجازه بقا در قدرت داده شود وی بار دیگر رهبری یک کشور سرسخت را ادامه خواهد داد .
به نظر من در صورت بقای قذافی در قدرت ، فراتر از ادامه وضع اسفبار غیرنظامیان در لیبی ، در بلند مدت حکومت قذافی تهدیدی برای منطقه و دنیا خواهد بود. وی افزود: ارزیابی جنگ های داخلی معمولا چند ماه یا چند سال طول می کشد و برای ارزیابی گذشت روزها و هفته ها کافی نیست .
به نظر من اقدام سریع بسیار سخت است .
سئوالی که اکنون مطرح می شود این است که در اینده چه اتفاقی خواهد افتاد ؟ معمر قذافی برای تحکیم کنترل خود بر لیبی سخت تلاش می کند و می خواهد قبل از اقدام بیشتر بین المللی کنترل کامل کشور را در دست گیرد ، شورشیان هم می خواهند موضع محکمی در بنغازی بگیرند .
اگر شورشیان بتوانند بنغازی را به سارایوو ی دیگر تبدیل کنند انگاه عزم جامعه ی بین المللی برای پایان دادن به بحران لیبی به نفع مردم لیبی خواهد شد . البته باید توجه داشت که اکنون توجه جامعه بین المللی به سمت فاجعه زلزله و سونامی در ژاپن منحرف شده است و اخبارلیبی دیگر درصدر اخبار دنیا قرار ندارد