نيويورك - (سازمان ملل) اعضاي دائم شوراي امنيت عصر امروز قطعنامه 1973 را به راي گذاشتند و با 10 راي موافق اين شورا در مقابل 5 راي ممتنع، دولت قذافي را تحريم هوايي كردند.
به گزارش ايرنا،با تصويب اين قطعنامه همه اقدامات ضروري به منظور حمايت از غيرنظاميان از حملات نيروهاي نظامي معمر قذافي انجام مي گيرد.
قطعنامه اي كه امروز به تصويب رسيد به دليل اعمال خشونت بي اندازه بر ضد گروههاي مخالفين ليبي در نواحي گوناگون آن كشور به ويژه شهر بنغازي كه بزرگترين شهر ليبي محسوب مي شود, اجرايي خواهد شد.
چين، روسيه، برزيل، هند و آلمان پنج كشوري بودند كه به قطعنامه مذكور راي ممتنع دادند.
بر اساس اين قطعنامه از هرگونه پرواز در حريم هوايي ليبي به منظور حفاظت از جان غيرنظاميان ممانعت مي شود .
علاوه بر آن به كشورهاي عضو سازمان ملل اجازه مي دهد تا همه تدابير ضروري را به منظور حفاظت از جان غيرنظاميان و نواحي پر جمعيت در ليبي كه در معرض خطر حمله از سوي رژيم قذافي قرار دارند از جمله شهر بنغازي به كار گرفته و در عين حال هر گونه اشغالگري از سوي نيروهاي خارجي را منع مي كند.
قطعنامه مذكور همچنين تاكيد بر آتش بس فوري در سراسر ليبي دارد.
دقايقي پيش از راي گيري در خصوص قطعنامه ايجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز حريم هوايي ليبي، 'آلين جيوپ' وزير خارجه فرانسه كه به منظور شركت در جلسه راي گيري به نيويورك آمده بود، اعضا شوراي امنيت سازمان ملل را به تصويب قطعنامه تشويق كرد و گفت : تحريمهايي كه شوراي امنيت در 26 فوريه سال جاري به تصويب رساند كافي نبود و خشونتها بر ضد غيرنظاميان در ليبي به دو برابر افزايش يافته است.
قطعنامه اي كه ساعاتي پيش تصويب شد علاوه بر موارد ذكر شده خواستار اجراي تحريمهاي قاطع تر تسليحاتي، شركتها و ديگر نهادها به منظور انسداد داراييهايشان مي باشد و در عين حال ورود و خروج همه پروازها از مكانهاي ديگر به داخل ليبي و يا بالعكس را ممنوع مي كند.
همچنين در اين قطعنامه از دبيركل سازمان ملل درخواست شده تا هياتي هشت نفره از كارشناسان را به منظور كميته نظارت بر تحريمها بر ضد ليبي تشكيل دهد.
روسيه و چين از اعضا دائم شوراي امنيت به اين قطعنامه راي ممتنع دادند و ترديدهاي خود را درباره به كارگيري زور از سوي سازمان ملل و ديگر قدرتها برضد قذافي اعلام كردند، هند، برزيل و آلمان نيز با نظر چين و روسيه موافق بودند.
به رغم عدم اتحاد در راي به قطعنامه 'سوزان رايس' نماينده دائم آمريكا در سازمان ملل گفت شوراي امنيت امروز به فريادهاي كمك مردم ليبي واكنش نشان داد.
رايس گفت كشورهاي عضو اتحاديه عرب در 12 مارس از شوراي امنيت درخواست كرده بودند تا قطعنامه مربوط به ايجاد منطقه پرواز ممنوع را در ليبي تصويب كرده و تدابير ضروري را به منظور حفظ جان غيرنظاميان به كار گيرد.
وي افزود : سرهنگ قذافي و حاميان وي همچنان اصول اساس حقوق بشر مردم آن كشور را نقض مي كنند و اين قطعنامه پيام قاطعي را به آنان ارسال مي كند كه بايد به كشتارها خاتمه دهند.