واحد مرکزی خبر /در حالی که چندین دهه دیکتاتوری در خاورمیانه موجی از قیامهای مردمی برانگیخته است، تحلیلگران سیاسی درباره حمایت انگلیس از دموکراسیهای جهان عرب ابراز تردید کردهاند.
شبکه پرس تی وی با داوود عبدالله، مدیر پایگاه خبری دیدهبان خاورمیانه و ویویان ابراهیم، عضو سازمان مصریان متحد درباره نقش و نفوذ انگلیس در خاورمیانه و شمال آفریقا پس از انقلابهای مردمی مصر و تونس و قیام دیگر کشورهای منطقه به گفتوگو پرداخت که برگردان آن به شرح زیر است: پرس تی وی: قیامهای پیاپی در کشورهای عربی سیاستمداران انگلیسی را در وضعیت سختی قرار داده است.
آنها مدعی حمایت از دموکراسی در سراسر جهان هستند.
اما در جهان عرب نزدیکترین دوستانشان دیکتاتورها و پادشاهان خودکامه هستند.
درباره ماهیت رابطه غرب و دیکتاتورهای عرب برای ما توضیح دهید؟ داوود عبدالله: دولتهای غربی به منظور تامین آنچه منافع پایدار خود در منطقه مینامند، با دیکتاتورهای جهان عرب هم پیمان شدند.
اصلیترین این منافع بدست آوردن نفت ارزان از منطقه و تامین امنیت اسرائیل است.
هر کس در منطقه تامین این دو مورد را تضمین نماید از حمایت و پشتیبانی گسترده غرب برخوردار خواهد شد.
به همین خاطر است که میبینید مصر پس از اسرائیل، بیشترین بهره را از کمکهای مالی و نظامی امریکا میبرد چرا که مصر کانال سوئز را برای امریکا مراقبت و به حفظ امنیت اسرائیل کمک میکرد و به همین علت سالانه از 1.5 میلیارد دلار کمک مالی امریکا برخوردار میشد.
پرس تی وی: آیا شما بهعنوان یک مصری، غرب را مقصر حکومت سی ساله حسنی مبارک میدانید؟ ویویان ابراهیم: غرب او را به خاطر ثباتی که برایش به ارمغان میآورد، مورد حمایت کامل قرار داده بود و مانع سقوطش میشد.
اما این ثبات به بهای نقض حق و حقوق مردم مصر تمام شد.
مبارک یک رهبر فاسد و خودکامه بود.
البته فقط غرب مقصر نیست، طبقه متوسط رو به بالای مردم مصر هم خواهان حفظ وضع موجود و ادامه برخورداری از امتیازات حاصل از آن بودند و در نتیجه در برابر جنایات و ستمهای مبارک سکوت اختیار کردند.
پرس تیوی: سقوط دیکتاتورهای مورد حمایت غرب چه تاثیری بر منطقه و بر انگلیس خواهد گذاشت؟ آیا پس از چندین دهه بیاعتمادی و مداخله سیاسی، دوران جدیدی در روابط انگلیس و اعراب ایجاد خواهد شد؟ داوود عبدالله: غرب و به خصوص امریکا با تغییر مخالف است.
اقدام امریکا در وتوی قطعنامه مطرح در شورای امنیت علیه شهرکسازیهای اسرائیل نمونهای آشکار درباره این مساله است.
باراک اوباما در سال 2009 وقتی به قاهره آمد، گفت: شهرکها مانعی در برابر صلح هستند و او مخالف آنهاست، اما در شورای امنیت در برابر چهارده کشوری که رای به غیرقانونی بودن این شهرکسازیها دادند و در برابر رای بیش از 130 کشور که در مجمع عمومی به غیرقانونی بودن آنها رای دادند، ایستاد و قطعنامه را وتو کرد.
پیشبینی ما این است که شاهد تداوم اینگونه سیاستها و اقدامات از سوی امریکا در رابطه با منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا نیز خواهیم بود.
ویویان ابراهیم: سقوط پیاپی این رژیمها به ما نشان میدهد که رژیمهای دیکتاتوری ثباتی کوتاهمدت همراه دارند و غرب باید رویکردش را نسبت به منطقه تغییر دهد و اجازه بدهد تا حرکتهای دموکراسیخواهانه شکل گیرند.
نتیجه ممکن است مانند آنچه در غزه دیدیم دلخواه غرب نباشد، اما راه دیگری وجود ندارد و ثبات بلند مدت تنها از این طریق است که ایجاد میشود.
پرس تیوی:دیوید کامرون، نخست وزیر انگلیس، اولین رهبر غربی بود که پس از رویدادهای اخیر به منطقه سفر کرد.
آیا رابطه انگلیس با آن دسته از کشورهای منطقه که تغییر رژیم را تجربه کردهاند، تغییر اساسی و قابل ملاحظهای پیدا خواهد کرد؟ ویویان ابراهیم: ببینید این تغییر و تحولات کاملاً درونی و داخلی هستند و هیچ ارتباطی با امریکا، انگلیس و حتی اسرائیل ندارند.
مصر با توجه به این که عمده درآمدش از راه گردشگری تامین میشود، ناچار است با جهان خارج و به تبع آن با غرب مناسبات تجاری و سیاسی داشته باشد.
داوود عبدالله: با توجه به این که دولتهای جدیدی که تشکیل خواهند شد، نمیخواهند در مذاکرات تجاری و روابطه خود با کشورهای خارجی و از جمله غرب اینگونه بهنظر بیاید که شرایط یا وضعیتی از سوی غرب به آنها دیکته میشود، شکل رابطه این کشورها با غرب و دیگر کشورها تغییر خواهد کرد.
مردم انقلابی سرسپردگی رهبرانشان به غرب را نخواهند پذیرفت.
رهبران جدید مصر دیگر نمیتوانند گاز طبیعی این کشور را با همان دست و دلبازی که مبارک به اسرائیلیها میداد، حراج کنند.