واحد مرکزی خبر / کارشناسان انگلیسی معتقدند اینکه دولت لیبی روز جمعه اعلام آتش بس کرد مانعی بر سر راه برقراری منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی محسوب نمی شود.
آلکسیس کرو محقق در موسسه چاتام هاوس لندن گفت حتی اگر آتش بس وجود داشته باشد ، باز هم می توان منطقه پرواز ممنوع سازمان ملل را برقرار کرد. وی افزود در حقیقت اینکه منطقه پرواز ممنوع برقرار شود ، اقدامی منطقی است.
قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که در آن از برقراری منطقه پرواز ممنوع حمایت شده است روز پنجشنبه با ده رای موافق و پنج رای ممتنع تصویب شد ولی کرو این قطعنامه را بسیار عجیب می داند. کرو گفت از یک جهت این موضوع بسیار منحصر به فرد است که سیاست برقراری منطقه پرواز ممنوع در داخل شورای امنیت تصویب و از طرف قدرت های عرب حمایت شد.
فرانسه و انگلیس دو حامی اصلی قطعنامه شورای امنیت ، منافع امنیت ملی و ژئو استراتژیک غیر مستقیم و مشخصی در لیبی دارند. اینکه اعراب خواستار برقراری منطقه پرواز ممنوع شدند ، نشان دهنده مشروعیت زیاد است و اینکه اعراب خواستار برقراری ثبات در منطقه هستند.
انگلیس نیز در خصوص سیاست بحث برانگیز منطقه پرواز ممنوع راه فرانسه را در پیش گرفت و این دو کشور منتظر نشدند تا آمریکا در این مسیر پیشتاز باشد. کرو خاطر نشان کرد انگلیس و آمریکا هر دو برای جنگ های عراق و افغانستان تاوان سیاسی پرداخت کرده اند و امریکا از اینکه درباره مسئله برقراری پرواز ممنوع پیشتاز باشد خودداری کرد. باراک سینر محقق ارشد مسائل خاورمیانه در موسسه رویال یونایتد سرویس Royal United Service لندن گفت آمریکا و انگلیس به سبب عراق و افغانستان صحنه دیپلماتیک را واگذار نکردند.
علاوه بر این ، باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا آماده بود تا راه انگلیس و فرانسه را در پیش بگیرد.
وی افزود رای شورای امنیت بین قدرت های نوظهوری مانند چین ، هند و برزیل که رای ممتنع دادند و قدرت های تثبیت شده ای که طرفدار مداخله بودند تقسیم شد.
مداخله برای فرانسه و انگلیس موضوعی جدی تر بود زیرا حکومت لیبی در مجاورت بیشتری با این کشورها قرار دارد.
اگر حکومت معمر قذافی رهبر لیبی شکست بخورد و جای خود را به هرج و مرج بدهد ، این کشور به محل پرورش تروریست ها تبدیل می شود.
سینر گفت آتش بسی که وزیر امور خارجه قذافی اعلام کرد تاکتیک بقا برای کند ساختن واکنش غربی ها بود. به گزارش خبرگزاری شینهوا از لندن ، کرو نیز گفت یکی از راه های اصلی که انگلیس ممکن است بدون حتی توسل به زور در سیاست برقراری منطقه پرواز ممنوع شرکت کند این است که در ارتباطات نظامی نیروهای زمینی و نیروهای هوایی لیبی پارازیت بیندازد. وی افزود مشروعیت و اعتبار منطقه پرواز ممنوع به تهدید به مداخله زمینی بستگی دارد و پیش بینی کرد فرانسه و انگلیس با استفاده از نیروهای ویژه به طور مشترک مداخله زمینی کنند.
انگلیس این توانایی را ندارد که وارد عراق یا افغانستانی دیگر شود و خواست سیاسی نیز در داخل برای مداخله ای طولانی مدت وجود ندارد.