واحد مرکزی خبر /تحلیلگر بی بی سی در سخنانی حملات هوایی اخیر نیروهای ائتلاف علیه لیبی را بعنوان تغییر موازنه قدرت به نفع مخالفان قذافی برشمرد.
به گزارش شبکه تلویزیونی بی بی سی ، فرانک گاردنر افزود: میزان پایبندی و تعهد میان کشورهای غربی و اتحادیه عرب در حمله به لیبی ، تفاوت محسوسی دارد . وی ادامه داد: فرانسه در صف نخست این اقدام نظامی و انگلیس در جایگاه دوم قرار دارند.
تحلیلگر بی بی سی گفت: امریکا نیز با وجودیکه خود را در این راه مصصم نشان داده است ، ولی در مقایسه با دو متحد خود ، با کمی تعلل ، به صف اقدام کنندگان مداخله نظامی پیوسته است. فرانک گاردنر افزود: برخی کشورهای اتحادیه عرب که از سیاست اعمال منطقه پرواز ممنوع در لیبی حمایت کرده اند ؛ جنگنده های خود را به پایگاهی در ایتالیا فرستاده اند . وی ادامه داد: برخی نشانه ها حاکی از ان است که کشورهای عربی در این اقدام ، همراه چندان خوبی برای غرب نیستند.
عمر موسی دبیر کل اتحادیه عرب نیز در سخنانی گفت: آنچه که متحدین در لیبی انجام داده اند با اهدافی که ما دنبال میکنیم ، متفاوت است.
تحلیلگر بی بی سی گفت: هرچند بطور رسمی هدف نهایی از این اقدامات که سرنگونی رژیم معمر قذافی و جلوگیری از سقوط لیبی در جنگ داخلی است ، بیان نشده است ، ولی در عین حال رهبر لیبی از توانایی مالی خوب و حامیان سرسختی برخوردار است.
فرانک گاردنر ادامه داد: معمر قذافی تهدید کرده است در صورت مداخله نظامی کشورهای غربی ، مدیترانه را به بحران خواهد کشاند.
وی گفت به باور کارشناسان ، قذافی هنوز گزینه هایی را پیش رو دارد. شانگ جوشی از موسسه سلطنتی خدمات متحد در این خصوص گفت: قذافی میتواند با قرار دادن تانک ها و ادوات نظامی درمجاورت بیمارستانها و مدارس شمار تلفات غیر نظامی در لیبی را افزایش دهد.
وی افزود: استفاده احتمالی دولت قذافی از بالگردهای صلیب سرخ با توجه به معافیت این پروازها از قوانین منطقه پرواز ممنوع را از گزینه های پیش روی معمر قذافی برشمرد.
کارشناس سیاسی تاکید کرد رهبر لیبی سالهاست که در جامعه جهانی بعنوان حامی تروریسم و عملیاتی که از ژاپن گرفته تا خاورمیانه و در نهایت امریکای لاتین ، رخ داده است ،شناخته شده است.
جوشی ادامه داد: احتمال دارد قذافی ، وعده ها و تهدیدهای قبلی اش از جمله براه انداختن جنگ طولانی را باردیگر تکرار کند.
وی افزود: ذخایر نفتی قذافی و وجود انگیزه کافی در او میتواند چنین ادعاهایی را به میان آورد.
فرانک گاردنر در ادامه از محافظت ترنادوهای انگلیسی از حریم هوایی لیبی که تحت قانون پرواز ممنوع است خبردادو گفت: متحدین تا کنون حملات خود را محدود به هوا و دریا کرده اند.
تحلیلگر بی بی سی افزود: قطعنامه اخیر سازمان ملل متحد هرگونه اشغال خاک لیبی را ممنوع کرده است در حالیکه وزرای کابینه انگلیس از احتمال حمله موقت زمینی علیه اهدافی در خاک لیبی خبر داده اند.
فرانک گاردنر پیش بینی کرد حمله زمینی نیروهای غرب به لیبی ، واکنش بد عربها را بهمراه داشته باشد و وجهه متحدین را مخدوش کند .
کارشناس سیاسی بی بی سی ، از احتمال به بن بست کشیدن شدن اقدام نظامی متحدین در لیبی خبرداد. فرانک گاردنر گفت: نیروهای حامی قذافی در در طرابلس در غرب لیبی حضور دارند در حالیکه مخالفان در بنغازی در شرق لیبی مستقر هستند. وی اوضاع فعلی در لیبی را به اوضاع عراق در زمان حکومت صدام ، و طولانی شدن قانون پرواز ممنوع در این کشور تشبیه کرد و گفت : غربی ها بدنبال منافع خود در لیبی هستند.