واحد مرکزی خبر /وزیر امور خارجه پیشین فرانسه در میزگردی در شبکه تی وی پنج فرانسه گفت: گزینه ای غیر از مداخله نظامی علیه لیبی می توانست فاجعه بار باشد.
اوبر ودرین در این باره که آیا با توجه به انتقادات اتحادیه عرب، قطعنامه هزار و نهصد و هفتاد و سه شورای امنیت سازمان ملل متحد مبنی بر مداخله خارجی علیه لیبی محتوای بیش از حد مبهمی دارد یا نه گفت: در صورتی که اتحادیه عرب موضع مستحکم و بسیار شجاعانه ای در برابر قذافی نداشت این قطعنامه تصویب نمی شد.
به این ترتیب رهبران عرب خواستند خود را برجسته کنند.
ودرین درباره علت رویگردانی اتحادیه عرب از این قطعنامه گفت: اتحادیه عرب هنوز از این قطعنامه رویگردان نشده است و ما در انتظار جزئیات مواضع اتحادیه عرب هستیم.
به نظر من اعراب مجبور شده اند به بخشی از افکار عمومی و وضع مصر توجه کنند و به نظر من در این بین عناصر سیاسی زیادی مطرح است.
اما باید گفت که اعراب موضعی شجاعانه داشتند که با رای ممتنع روسیه و چین همراه بود و دیپلماسی فرانسه باید در این باره بیشتر کار کند.
این قطعنامه، قطعنامه شورای امنیت و به فصل هفت اساسنامه این شورا مربوط می شود.
این سوال مطرح است که آیا باید به قذافی و نیروهای وفادار به وی اجازه داد که انقلابیون را در بنغازی و اطراف آن نابود کنند یا اینکه باید علیه قذافی و نیروهایش مداخله کرد؟ مهم این است که این قطعنامه به تصویب رسید و چندان مهم نیست که پنج رای ممتنع به آن داده شد زیرا به ندرت اتفاق می افتد که شورای امنیت قطعنامه ای بر اساس فصل هفت را به تصویب برساند.
به نظر من در تاریخ روابط بین الملل و شورای امنیت ، تصویب این قطعنامه اتفاقی بسیار مهم و تاریخی بود. ودرین افزود: اتحادیه عرب و کشورهای عرب درگیر در این مسائل باید به حوادث آینده فکر کنند.
از سوی دیگر در قیام های دموکراتیک عرب ما در ابتدای فرایندی بسیار طولانی هستیم که دارای فراز و نشیب فراوان و حوادث غمبار و پیشرفتهای سیاسی است.
از سوی دیگر شرایط هر بار متفاوت است و در بیشتر موارد نه شاهد استقرار مجدد دموکراسی بلکه شاهد پایه ریزی دموکراسی هستیم که بسیار پیچیده است.
درباره لیبی باید بگویم که گزینه ای غیر از مداخله نظامی می توانست فاجعه بار باشد.
لیبیایی ها باید خودشان باید به شیوه نوین اظهار نظر کنند اما این اظهار نظر در دوره قذافی غیر ممکن بود. وزیر امور خارجه پیشین فرانسه در این باره که آیا احتمال دارد غربی ها، سازمان ملل متحد و اروپایی ها به مداخله در امور لیبی متهم شوند گفت: این اقدام هیچ ربطی به مداخله ندارد.
حتی کوفی عنان چند سال پیش ابتکار ایجاد مفهوم دیگری به نام مسئولیت دفاع از غیر نظامیان را مطرح کرد.
اگر به تنهایی تصمیم گیری می شد می توانستیم نام آن را مداخله بگذاریم.
به این ترتیب این اقدام نه مداخله بلکه برعکس، بر اساس فصل هفت شورای امنیت است.