واحد مرکزی خبر، با وجود تاکید امریکا بر اینکه اقدامات نظامی بر ضد لیبی به موجب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل برای حفاظت از غیرنظامیان صورت می گیرد، یک کارشناس امریکایی درباره هدف واقعی از حملات گسترده هوایی به این کشور ابراز تردید کرد.
تد کارپنتر، نایب رییس بخش سیاست خارجی و دفاعی موسسه کاتو مستقر در واشنگتن، دوشنبه در مصاحبه با خبرگزاری شینهوا گفت : واقعیت این است که حفاظت از غیرنظامیان شاید هدف دوم مداخله نظامی در لیبی باشد و هدف واقعی، برکناری معمر قذافی، رهبر لیبی است.
پس از آنکه شورای امنیت سازمان ملل پنجشنبه قطعنامه ای را تصویب کرد که به موجب آن ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز آسمان لیبی مجاز شد، امریکا، فرانسه و انگلیس از روز شنبه حملات هوایی به اهداف مشخص را در لیبی آغاز کردند و صدها موشک کروز به این کشور شلیک کردند.
دست کم شصت و چهار نفر از شروع این حملات تاکنون کشته و بیش از صد و پنجاه نفر زخمی شده اند.
باراک اوباما، رییس جمهور امریکا روز دوشنبه در شیلی گفت سیاست کشورش بر لزوم برکناری قذافی تاکید دارد.
وی در عین حال تاکید کرد امریکا به حفاظت از غیرنظامیان در لیبی پایبند خواهد بود.
کارپنتر با اشاره به این سخنان گفت اوباما ترکیبی از پیامها را درباره ماهیت اهداف امریکا و نیروهای غربی در لیبی مطرح کرد. وی گفت : اوباما به دلایل مختلف احساس کرد که نمی تواند به طور علنی تایید کند که سرنگونی قذافی هدف اولیه این حملات است.
این کارشناس امریکایی گفت معتقد است اقدامات نظامی فعلی امریکا و متحدانش در ناتو همین حالا نیز از قطعنامه سازمان ملل و آنچه که اتحادیه عرب تصویب کرده بودند فراتر رفته است. در حالی که عملیات نظامی در لیبی ادامه دارد، کشورهای عضو ناتو نیز برای دستیابی به اجماع درباره اینکه چه کشور یا سازمانی رهبری ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز این کشور را به عهده بگیرد دچار مشکل شده اند.
الن ژوپه، وزیر خارجه فرانسه سه شنبه پیشنهاد کرد یک سازمان سیاسی جدید، نه ناتو، مسئولیت ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی را به عهده بگیرد.
وی گفت این سازمان جدید که قرار است به پیشنهاد فرانسه تشکیل شود، متشکل از وزیران خارجه کشورهایی که هم اکنون در مداخله نظامی در لیبی شرکت دارند و برخی کشورهای عربی خواهد بود و به زودی در لندن یا پاریس تشکیل نشست خواهد داد.
وزیر خارجه فرانسه افزود این اقدام نظامی تنها در صورتی متوقف خواهد شد که رژیم لیبی با پایبندی دقیق و کامل به قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل عمل کند، آتش بس را بپذیرد و نظامیانش را از مکانهایی که وارد آنها شده خارج کند. اما کارپنتر، تحلیلگر سیاسی موسسه کاتو امریکا معتقد است هدف نهایی حملات نیروهای غربی به لیبی، خلاص شدن از شر دولت قذافی است.
وی گفت: امریکا چه در حال حاضر این هدف را داشته باشد و چه نداشته باشد، عملیات نظامی که بر ضد لیبی راه اندازی شده، در نهایت در مسیر سرنگونی رژیم قذافی پیش خواهد رفت.
کارپنتر افزود نیروهای غربی امیدوارند انقلابیون لیبی بتوانند با کمک این حملات هوایی و موشکی، اقدامات تهاجمی خود را ازسر بگیرند و در نهایت به سمت طرابلس حرکت کنند و قذافی را سرنگون کنند. اما وی این سناریو را سناریویی بسیار خوش بینانه دانست و درباره توانایی انقلابیون برای شکست قذافی ابراز تردید کرد. با توجه به آثار دردناک ناشی از جنگ در عراق و افغانستان که هنوز هم محسوس است، کارپنتر و بسیاری دیگر از کارشناسان و تحلیلگران رسانه های امریکا، از احتمال اینکه امریکا درگیر جنگ دیگری ( در لیبی) شود به شدت نگرانند.