واحد مرکزی خبر / خبرگزاری فرانسه در گزارشی از واشنگتن به قلم لاکلان کارمایکل نوشت : هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه گفت آمریکا خواستار شنیدن خبرهای بیشتر درمورد مشارکت کشورهای عربی در اقدام نظامی تحت حمایت سازمان ملل متحد در لیبی طی چند روز آینده است .
پنج روز پس از آغاز حملات هوایی آمریکا ، انگلیس و فرانسه به لیبی به منظور محافظت از غیر نظامیان در برابر نیروهای امنیتی معمر قذافی ، قطر تنها کشور عربی است که اعلام کرده است جنگنده های خود را برای مشارکت در اجرای قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد درخصوص ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی به کار می گیرد . کلینتون در مصاحبه با خبرنگاران در پاسخ به این پرسش که آیا این ائتلاف خواستار حمایت قویتر ازسوی کشورهای عربی است افزود ما از مشارکت کشورهای عربی راضی هستیم و طی چند روز آینده خبرهای بیشتری در این خصوص خواهیم شنید . وزیر امور خارجه آمریکا پیشتر نیز در مصاحبه با شبکه خبری ای بی سی گفته بود افراد نزدیک به قذافی در تماس با متحدان لیبی در سراسر جهان هستند تا بتوانند راهی را برای خارج شدن از بحران کنونی در این کشور پیدا کنند .
وی افزود ما مطلع شده ایم افراد نزدیک به قذافی درحال تماس با متحدان لیبی در آفریقا ، خاورمیانه ، اروپا ، آمریکای شمالی و دیگر نقاط هستند تا بپرسند که برای خارج شدن از این بحران چه کاری باید انجام بدهند . مقامات دولت باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا اعلام کرده اند مشارکت فعال کشورهای عربی در ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی عاملی مهم در تصمیم واشنگتن در مشارکت در عملیات نظامی علیه لیبی بوده است . پس از جنگ های غیر مردمی آمریکا در افغانستان و عراق طی یک دهه گذشته ، مقامات آمریکایی از حمایت از آغاز مشارکت نظامی کشورشان در سومین کشور اسلامی طفره رفته اند زیرا از آن بیم دارند که چنین اقدامی باعث افزایش احساسات ضد آمریکایی شود . اتحادیه عرب ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی را که زمینه ساز حمله نظامی به این کشور بود تایید کرد . بااین حال عمرو موسی دبیر کل اتحادیه عرب یک روز پس از آغاز اقدام نظامی علیه لیبی ، با انتقاد از حملات هوایی و موشکی علیه این کشور گفت این حملات فراتر از چیزی است که در قطعنامه هزار و نهصد و هفتاد و سه شورای امنیت سازمان ملل متحد به آن اشاره شده است . اما عمرو موسی پس از نشست روز دوشنبه خود با بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد در قاهره پایتخت مصر بار دیگر از حملات نظامی علیه لیبی حمایت کرد . یک مقام بلندپایه دولت آمریکا روز سه شنبه در مصاحبه با خبرنگاران گفت کشورهای عربی همچنان به حمایت قاطع خود از حملات نظامی علیه لیبی ادامه می دهند . این مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود افزود بدون شک شاهد مشارکت بیشتر کشورهای عربی در این حمله خواهیم بود . امارات عربی متحده روز دوشنبه پس از انتشار گزارش هایی درمورد اینکه این کشور عربی جنگنده های خود را برای عملیات گشت زنی در منطقه پرواز ممنوع در لیبی اعزام خواهد کرد تاکید کرد مشارکت امارات در لیبی محدود به کمک های بشردوستانه است . اتحادیه عرب ، امارات عربی متحده ، اردن ، مغرب ، قطر و عراق روز شنبه در نشستی که در پاریس پایتخت فرانسه برای گفتگو درباره بحران لیبی برگزار شده بود شرکت کردند .
حضور این کشورها باعث افزایش امیدها درمورد مشارکت بیشتر کشورهای عربی در اقدام نظامی علیه لیبی شد . وزیر امور خارجه مغرب در کنفرانس خبری مشترک با کلینتون گفت کشورش درحال بررسی چگونگی مشارکت بیشتر در لیبی است . نیروهای ائتلافی تحت فرماندهی آمریکا ، فرانسه و انگلیس به همراه برخی کشورهای اروپایی و کشور عربی قطر در تلاش برای اجرای قطعنامه هزار و نهصد و هفتاد و سه شورای امنیت سازمان ملل متحد درمورد استفاده از هرگونه ابزار لازم برای محافظت از غیر نظامیان در لیبی هستند.
درحال حاضر یک عملیات نظامی هماهنگ علیه لیبی در جریان است اما این عملیات فاقد یک فرماندهی مستقل است و درمورد واگذاری فرماندهی عملیات نظامی در لیبی به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ناتو نیز اختلاف هایی وجود دارد . دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس نیز اعلام کرد کویت و اردن در عملیات نظامی در لیبی مشارکت لجستیکی خواهند داشت .