واحد مرکزی خبر،خبرگزاری شینهوا در گزارشی از واشنگتن به قلم متیو راسلینگ درباره ابهام عملیات نظامی امریکا در لیبی نوشت: تحلیلگران معتقدند در حالی که امریکا به تلاشهایش در حملات هوایی بر ضد لیبی ادامه می دهد، عملیات این کشور، رویهم رفته نامشخص و مبهم به نظر می رسد.
بیلس پارسلی، تحلیلگر امور آفریقا در شرکت اطلاعات جهانی استریت فور STRATFOR معتقد است امریکا بی آنکه واقعا بداند در آینده چه پیش خواهد آمد، ناگهان خود را در موضع حمله به لیبی یافت.
وی گفت: اگر قذافی سرنگون نشود، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ هیچ کشوری نمی خواهد نیروهایش را در لیبی مستقر کند و معلوم نیست که آنها چگونه می خواهند عملیات خود را به پایان برسانند.
عملیات نظامی بر ضد لیبی با هدف اجرای قطعنامه 1973 شورای امنیت سازمان ملل آغاز شده است که به موجب آن، از معمر قذافی، رهبر لیبی خواسته شده نیروهایش را از شهرهایی که به کنترل انقلابیون درآمده خارج کند.
در این قطعنامه همچنین ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی برای حفاظت از جان غیرنظامیان در برابر حملات نیروهای قذافی تصویب شده است.
منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی در حالی ایجاد شده است که ناآرامیها در سراسر جهان عرب رو به گسترش است و تاکنون رژیمهای تونس و مصر سرنگون شده اند.
مدت زیادی از تجمع مردم مصر در میدان تحریر قاهره که به سرنگونی حسنی مبارک، رییس جمهور منجر شد، نگذشته بود که ناآرامیها در لیبی آغاز شد.
برخی کارشناسان می گویند علاوه بر قطعنامه شورای امنیت، باراک اوباما، رییس جمهور امریکا نیز خواستار پایان بخشیدن به دولت قذافی شده است، اما صرفاً ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی نمی تواند منجر به چنین نتیجه ای شود.
دولت اوباما اعلام کرده است عملیات کشورش تا آخر هفته به پایان خواهد رسید، اما اوباما هنوز رئوس کلی راهبرد خروج را مطرح نکرده است و اختلاف میان اعضای ناتو که متحدان امریکا به شمار می روند، سلب مسئولیت فرماندهی عملیات نظامی بر ضد لیبی را از نیروهای امریکایی و واگذاری آن به یک کشور دیگر را به تاخیر انداخته است.
بنابر اعلام شبکه تلویزیونی سی ان ان، به راستی روزهای اخیر شاهد رویکرد محتاطانه اتحادیه عرب درباره واگذاری عملیات به ناتو بوده ایم و این سازمان نیز از برخی تاکتیکهای امریکا از جمله بمباران اهداف زمینی ابراز نگرانی کرده است.
اوباما چهارشنبه در السالوادور گفت واگذاری فرماندهی عملیات نظامی بر ضد لیبی ظرف چند روز آینده صورت خواهد گرفت.
وی گفت: ما به حمایت از تلاشها برای حفاظت از مردم لیبی ادامه خواهیم داد،اما فرماندهی عملیات را به عهده نخواهیم گرفت.
مایکل اهانلون، از مسئولان بلندپایه موسسه بروکینگز معتقد است اهداف امریکا در لیبی مغشوش است.
وی گفت: واشنگتن نخست می خواهد این پیام روشن را ارسال کند که قذافی هر چه زودتر قطعنامه شورای امنیت را بپذیرد، برای وی بهتر خواهد بود.
در مرحله دوم، نیروهای امریکایی می خواهند از حمله نیروهای قذافی به مواضع انقلابیون جلوگیری کنند و این به آن معناست که امریکا می خواهد به تانکهای نیروهای قذافی حمله کند و فراتر از عملیات ایجاد منطقه پرواز ممنوع عمل کند.
برخی دیگر، اوباما را به علت عدم تصمیم گیری درباره شرایط عملیات نظامی بر ضد لیبی پیش از متحدان آن مقصر می دانند.
برخی نیز از اوباما به علت مشورت نکردن با کنگره انتقاد کرده اند.
اگر چه، طرفداران دولت اوباما ادعا می کنند ایجاد منطقه پرواز ممنوع به معنای راه انداختن جنگ نیست و لزومی نداشت اوباما با نمایندگان کنگره در این باره مشورت کند.