گزینه های زیادی برای کوتاه کردن عملیات نظامی در لیبی که طی آن غیر نظامیان قربانی حملات نیروهای غربی می شوند مطرح شده است اما فرانسه و انگلیس، قطعنامه 1973 شورای امنیت سازمان ملل متحد را به گونه ای طراحی کرده اند که امکان عملیاتی کردن گزینه های دیگر وجود ندارد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از پاریس، برای آنکه مداخله در لیبی به درازا نکشد برخی از تحلیلگران از گزینه های متعدد درباره بهترین راه کوتاه کردن عملیات نظامی در لیبی سخن می گویند که مسلح کردن شورشیان و اجرای عملیات سری و دعوت به جنبش و توطئه از جمله این راههاست.
یک کارشناس در مسائل نظامی که خواست نامش فاش نشود تصریح کرد اگر بخواهیم به یک جنگ پایان دهیم باید برای به غنیمت شمردن همه گزینه ها آماده باشیم.
در بیشتر مواقع در عملیاتی که چندین کشور انجام می دهند عملیات نظامی به درازا می کشد و به ندرت اتفاق می افتد که در مدت کوتاهی انجام شود . مثلا نیروهای سازمان ملل متحد از سال 1978 میلادی در جنوب لبنان مستقرند.
در کوزوو نیز نیروهای بین المللی از سال 1999 در این منطقه به سر می برند و نیروهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ( ناتو ) از حدود ده سال پیش در افغانستان مستقر شده اند .
سرهنگ معمر قذافی پیش از بسیج جامعه بین المللی تلاش کرد شورشیان را نابود کند اما نتوانست به همین سبب اکنون امکان دارد به طرفند وقت کشی متوسل شود .
قطعنامه 1973 شورای امنیت سازمان ملل متحد که به ابتکار فرانسه و انگلیس صادر شده است وضع بسیار پیچیده ای را به وجود آورده است و این عملیات امکان عملیات زمینی گسترده را بر ضد نیروهای قذافی نمی دهد بلکه بر حمایت از نظامیان صحه گذاشته است.
یکی از تحلیلگران گفت تا زمانیکه اقدامات خشونت آمیز ادامه یابد هم پیمانان باید به عملیات هوایی خود ادامه دهند و توجیهی برای متوقف کردن آن وجود ندارد. بنابراین راه رهایی چیست ؟ نخست فروپاشی نظام لیبی است .
در این خصوص امریکا و فرانسه با خواست و اراده تقریبا مشخصی تلاش می کنند این نظام را از بین ببرند .
یکی از مشاوران باراک اوباما رئیس جمهور امریکا گفت شماری از نزدیکان معمر قذافی پس از آنکه به شدت دست پاچه شدند کوشیده اند تا با واشنگتن تماسهایی برقرار کنند . وی در این خصوص به اسم شماری از مقامات لیبیایی مانند موسی کوسا وزیر خارجه لیبی اشاره کرد . از طرف دیگر ریاست جمهوری فرانسه به صراحت رهبران لیبیایی را به جدایی و پیوستن به شورای ملی انتقالی که انقلابیون تشکیل داده اند ترغیب و تشویق و به تعقیب آنها در دادگاه کیفری بین المللی تهدید کرده است .
یکی از تحلیلگران گفت بهترین راهکار آن است که بخشی از ارتش علیه قذافی کودتا کنند. یک تحلیلگر دیگر به عبارتی از چرچیل نخست وزیر اسبق انگلیس اشاره کرد و گفت اگر هیتلر به جهنم برود با شیطان هم پیمان خواهم شد تا قذافی به مذاکره درباره رفتنش مجبور شود.
مسلح کردن شورشیان از دیگر گزینه هاست. این تحلیلگر تاکید کرد این کاری است که امریکایی ها و سازمان اطلاعات فرانسه در افغانستان در زمان اشغالگری شوروی سابق در این کشور انجام داده بودند .
اینها کارهایی است که بدون آنکه آنها را افشا کنیم انجام داده ایم اما همواره خطراتی نیز به همراه داشته است.
این در حالی است که بیشتر انقلابیون لیبیایی فاقد کمترین تجربه نظامی هستند و اسلامگرایان نیز از فرصت برای کنترل بر بخشی از جنبش شورشیان تلاش می کنند. یک کارشناس دیگر گفت مسلح کردن مردم به سلاح برای تشکیل ارتش کافی نیست.
درباره گزینه اعزام نیروهای ویژه نیز یکی از تحلیلگران گفت اگر لیبیایی ها در عملیات ویژه حضور نداشته باشند باعث رسوایی خواهد بود. سازمانهای امنیتی تنها طرفهایی هستند که افرادی در اختیار دارند که می توانند بین غیر نظامیان وارد شوند و عملیات مخفیانه انجام دهند.
اما بیشتر این فرضیه یک نقص و عیب بزرگ دارد و این عیب بزرگ نیز آن است که در چارچوب قطعنامه 1973 میلادی قرار ندارد . این قطعنامه به نیروهای ائتلاف برای سرنگونی قذافی هیچگونه اختیاری نداده است.