خبرگزاری فرانسه در گزارشی از طرابلس به قلم ایمد لملون Imed Lamloum نوشت: همزمان با تشدید فشارها و حملات هوایی غرب بر سرهنگ معمر قذافی، بامداد امروز مناطق حومه شرقی پایتخت لیبی با چندین انفجار مهیب به لرزه در آمد.
این انفجارها که در هشتمین روز بمباران هوایی غربی ها به منظور متوقف کردن حملات نیروهای قذافی به غیرنظامیان رخ داد، باعث آتش سوزی یک مرکز راداری در منطقه تاجوره شد. چند پایگاه نظامی قذافی در این منطقه واقع شده است. یکی از ساکنان محلی گفت سه انفجار پی در پی این منطقه را لرزاند.
انفجارها باعث شکسته شدن شیشه ها شد. به گفته وی این پایگاه راداری همچنان در آتش می سوزد. مقامات آمریکایی گفتند فشار بی امان بر قذافی و متحدانش در حال تاثیر گذاشتن است و باعث شده است قذافی به فکر جذب و تجهیز افراد داوطلب بیفتد. دریابان ویلیام گورتنی از نیروی دریایی آمریکا گفت ما امروز گزارشهایی دریافت کرده ایم که نشان میدهد قذافی برای مقابله به نیروهای مخالف، افراد داوطلب را مسلح و تجهیز می کند.
تا به امروز تصور می شد قذافی برای مقابله با نیروهای مخالف خود که برغم عزم جزم، سلاح چندانی در اختیار ندارند، از شبه نظامیان تحت امر پسرانش و نیز مزدوران آفریقایی استفاده می کند. گورتنی افزود: قذافی عملا دفاع هوایی ندارد و توانمندی او برای هدایت و حفظ نیروهای رو به افول گذاشته است.
زیرا نیروی هوایی قذافی قادر به پرواز نیست.
ناوهای جنگی او قادر به خروج از بنادر نیستند و انبارهای مهمات او نیز در حال نابودی است.
برجهای مخابراتی قذافی یکی پس از دیگری سرنگون می شود و مراکز فرماندهی زیر زمینی او بلااستفاده مانده است.
همچنین، نظامیان غربی شب گذشته چند شهر مهم کوچک و بزرگ از جمله اجدابیا را بمباران کردند.
مزدوران قذافی پس از اشغال این شهر به طرز وحشیانه ای با شهروندان برخورد می کردند.
ولی هم اینک نیروهای مخالف قذافی کنترل این شهر را به دست گرفته اند. نیروهای وفادار به قذافی شب گذشته حملات خود را به مواضع مخالفان با بمباران شهر مصراته آغاز کردند.
در این حمله توپخانه ای یک مادر به همراه چهار فرزند خردسالش جان باختند. یکی از شاهدان گفت: گلوله باران مصراته از پنجشنبه شب آغاز شده است و مزدوران قذافی هر جنبنده ای را هدف قرار می دهند. وی افزود ساکنان شهر از کمبود آب آشامیدنی و قطع جریان برق رنج می برند و مواد غذایی رو به اتمام است.
همه مردم در خانه های خود محبوس شده اند. بنابر اعلام وزارت دفاع آمریکا ، پنتاگون زیردریایی ها و ناوهای جنگی آمریکا در بیست و چهار ساعت گذشته، نقاط مختلف لیبی را با شانزده موشک کروز تام هاک هدف قرار داده اند.
تاکنون دست کم یکصدو هفتاد موشک تام هاک به لیبی شلیک شده است. تلویزیون دولتی لیبی اعلام کرده است جنگنده های خارجی شب گذشته شهرهای زنتان در یکصدو شصت و کیلومتری شرق طرابلس و منطقه الوطیه Al-Watia را در غرب پایتخت لیبی هدف حملات هوایی قرار دادند. به نظر می رسد فشارها بر قذافی در حال تاثیر گذاشتن است.
چرا که متحدان کلیدی او در چارچوب راهبرد برون رفت صحبت از میانجیگری می کنند. سفیر آمریکا در لیبی که به تازگی از طرابلس خارج شد می گوید: واضح است که رژیم قذافی در تکاپوی یافتن میانجیهایی برای خود است. وی افزود نمی دانم دقیقا این تلاشها چه پیامی دارند ولی ظاهرا چنین به نظر می رسد که رژیم قذافی به نوعی مایوس و سرخورده شده است. نشریه آمریکایی واشنگتن پست امروز شنبه نوشت: آمریکا و متحدانش در حال بررسی ارسال سلاح و مهمات برای مخالفان قذافی هستند. واشنگتن پست به نقل از مقامات آمریکایی و اروپایی افزود دولت باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا معتقد است قطعنامه 1973 شورای امنیت سازمان ملل متحد از انعطاف لازم برای اتخاذ یکچنین تصمیماتی برخوردار است. سفیر آمریکا در طرابلس گفت مقامات دولتی آمریکا در حال بررسی کمکهای احتمالی -نظامی و غیرنظامی- هستند که می توان در اختیار مخالفان رژیم قذافی قرار داد. در این حال، دولت فرانسه پیشنهاد آموزش و تجهیز مخالفان قذافی را مطرح کرده است. نیکلا سارکوزی رئیس جمهور فرانسه روز جمعه ابراز امیدواری کرد بتوان از طرق دیپلماتیک برای مناقشه لیبی راه حلی پیدا کرد. قرار است باراک اوباما -که به علت راه انداختن اقدام نظامی جدید- با انتقادهای زیادی در داخل آمریکا رو به رو شده است، دوشنبه شب درباره مسئله لیبی نطقی تلویزیونی ایراد کند. سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) ژنرال چارلز بوچارد را برای نظارت بر اجرای منطقه پرواز ممنوع برفراز لیبی و نیز تحریم نظامی این کشور منصوب کرده است.
همچنین در صورت موافقت ناتو، فرماندهی کل عملیات نظامی علیه لیبی به بوچارد محول خواهد شد. ویلیام هیگ وزیر امور خارجه انگلیس گفته است انتظار دارد ناتو تا چند روز دیگر فرماندهی عملیات نظامی علیه لیبی را به عهده بگیرد. در این حال، خالد عمر از مقامات وزارت بهداشت لیبی اعلام کرده است در حملات هوایی چهار روز گذشته غربی ها به لیبی یکصد و چهارده نفر کشته و چهارصد و چهل و پنج نفر دیگر زخمی شده اند. وی افزود یکصد و چهار نفر از این افراد در طرابلس و حومه آن کشته شده اند.
ده نفر دیگر هم در سرت جان باخته اند. بنابر اعلام پنتاگون فعلا دوازده کشور در ماموریت نظارت بر منطقه پرواز ممنوع لیبی مشارکت دارند که قطر و امارات عربی متحده از جمله آنها هستند. قطر نخستین کشور عربی است که در این عملیات نظامی مشارکت دارد و دو جنگنده میراژ خود را بدین منظور اختصاص داده است.