خبرگزاری رویترز درگزارشی از واشنگتن به قلم مت اسپتالنیک با اشاره به تلاشهای باراک اوباما برای مقابله با انتقادات از سیاست دولت امریکا در قبال لیبی نوشت : رئیس جمهور امریکا در چارچوب تلاش برای مقابله با انتقادات فزاینده کنگره ، امروز با این چالش روبروست که چگونه مردم امریکا را متقاعد سازد دولت وی در خصوص لیبی اهداف نظامی روشنی را دنبال می کند .
اوباما که بسیاری از نمایندگان کنگره ، وی را به کوتاهی در تشریح نقش امریکا در حملات هوایی غرب بر ضد معمر قذافی متهم می کنند ، امروز در نطقی تلویزیونی از دانشکده ملی فنون دفاعی در واشنگتن ، خطاب به مردم امریکا تلاش خواهد کرد تا ابعاد و اهداف این عملیات نظامی را برای انها توضیح دهد . پس از انکه دیروز ناتو توافق کرد تا مسئولیت کامل عملیات نظامی در لیبی را بر عهده بگیرد و به ابهامات درباره هدایت کننده اصلی تلاشهای نظامی در این کشور پایان دهد ، از بار وظایف اوباما در برابر این مسئله کاسته شد .
انتظار می رود اوباما تصمیم ناتو را در این زمینه ارج نهد و از ان به عنوان گواهی بر این مطلب استناد کند که وی به وعده هایش در این باره عمل کرده و نظامیان امریکایی که درگیر جنگ در عراق و افغانستان هستند ، در روند جنگ در سومین کشور اسلامی ، تنها به ایفای یک نقش محدود بسنده خواهند کرد .
از طرفی دستاوردهای نظامی مخالفان قذافی در میدان نبرد ممکن است به نفع اوباما و پیشبرد اهداف وی در این زمینه منجر شود .
اما اوباما در هر حال باید به افکار عمومی امریکا که از قبل با مسائلی همچون نگرانی از اوضاع اقتصاد داخلی درگیر بوده است ، تضمین دهد دخالت نظامی در لیبی منافع ملی این کشور را تامین و دولتش در تبیین این فرایند اهداف روشنی را دنبال می کند .
هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه امریکا با اشاره به نطق تلویزیونی امشب اوباما گفت : من می دانم مردم امریکا چقدر نگران هستند و رئیس جمهور قطعا امشب برای پاسخگویی به این نگرانیها در برابر دوربینهای تلویزیونی حاضر خواهد شد .
متحدان امریکا در ناتو نیز به دقت این سخنان را که قرار است راس ساعت هفت و نیم امشب به وقت شرق امریکا بیان شود گوش خواهند داد .
سخنان اوباما درست یک روز قبل از برگزاری کنفرانس لندن تحت عنوان بررسی راهبردهای سیاسی برای پایان پایان دادن به حاکمیت مستبدانه چهل و یک ساله قذافی بر کشور نفت خیز لیبی ایراد می شود .
سخنرانی امشب اوباما جسورانه ترین تلاش وی برای کنترل بحث و جدلها در واشنگتن ، درباره سیاست کاخ سفید در قبال لیبی محسوب می شود .
جمهوریخواهان در شکایات خود از اوباما به علت کوتاهی وی در تبیین اهداف ماموریت نظامی در لیبی بسیار تند عمل کرده اند .
برخی نیز اوباما را به علت خودداری از کسب تایید کنگره برای دخالت نظامی در لیبی مورد سرزنش قرار داده اند .
افزون بر ان با وجود حمایت برخی از دمکراتها از اوباما ، گروهی از انها نیز از رئیس جمهوری به علت فقدان طراحی راهبرد خروج از ورطه لیبی انتقاد می کنند .
جان مک کین سناتور جمهوریخواه در مصاحبه با فاکس نیوز گفت : این سیاست مملو از ابهام ، سردرگمی و تاخیر است و تعجبی ندارد که امریکایی ها درباره ماهیت این سیاست احساس گیجی کنند زیرا انها از یک سو می گویند اقدامات دولت اوباما بشردوستانه است و از سوی دیگرمی گویند قذافی باید از قدرت کنار برود .
با این همه مقامات کاخ سفید از شگرد و رویکرد محتاطانه اوباما در قبال لیبی حمایت می کنند و ان را برای تثبیت ائتلاف و جلب حمایت اعراب ضروری می دانند و هرگونه کوتاهی در تبیین اهداف امریکا را در این خصوص رد می کنند .
اوباما گفته است هدف از اقدام نظامی مورد تایید سازمان ملل در لیبی ، حفاظت از غیر نظامیان لیبیایی و نه سرنگونی قذافی است ولی در هر حال رئیس جمهور امریکا تحت هیچ شرایطی ، اشتیاق شدید خود را برای سرنگونی رژیم قذافی پنهان نکرده است .
انچه هنوز مشخص نیست این است که اگر قذافی با وجود حملات هوایی و اعمال منطقه پرواز ممنوع ، همچنان بر مسند قدرت باقی بماند ، چه اتفاقی خواهد افتاد .
اوباما هنوز در خصوص این سناریو واکنشی نشان نداده است جز اینکه تاکید دارد از نیروی زمینی امریکا در لیبی استفاده نخواهد شد . با وجودی که حملات هوایی ناتو برضد نیروهای قذافی به مخالفان مسلح دولت کمک کرد تا روند ناکامیهای نظامی را در طول مبارزات پنج هفته ای خود متوقف سازند ، تحلیلگران بر این باورند که احتمال بن بست خونین در این کشور به قوت خود باقیست و ممکن است دخالت نظامی غرب در لیبی طولانی تر از این شود .
با این همه باب گیتس وزیر دفاع امریکا تاکید کرد امریکا باید طی هفته اینده روند کاهش نقش خود را در منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی اغاز کند .
گیتس در ادامه سخنان خود در مصاحبه با ان بی سی اظهاراتی به زبان اورد که ممکن است اتش انتقادات از اوباما را تندتر کند .
وی افزود لیبی به نوبه خود از جمله منافع حیاتی امریکا در منطقه نبود ولی در عین حال با استناد به گرایشهای بشردوستانه از دخالت نظامی در لیبی دفاع کرد و گفت ممکن بود بحران اوارگان لیبیایی ، اوضاع را در کشورهای همسایه مصر و تونس بر هم بزند و بی ثبات کند .
نتایج نظرسنجیهای جدید نشان می دهد شمار امریکایی هایی که از رویکرد اوباما در توسل به حملات هوایی در لیبی حمایت می کنند ، از شمار مخالفان بیشتر است .
ولی کارشناسان هشدار می دهند اوباما باید راهی برای خروج سریع از لیبی پیدا کند زیرا در غیر این صورت در استانه رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری سال 2012 ، لیبی به معضلی برای انتخاب مجدد اوباما تبدیل خواهد شد .
اوباما می کوشد میان تلاشها برای اداره امور و بحرانهای جهانی از یک سو و اولویتهای داخلی اقتصادی و اشتغالزایی که برای انتخاب مجدد وی در سمت ریاست جمهوری امریکا از اهمیت حیاتی برخوردار است ، نوعی موازنه برقرار سازد .