شبکه تلویزیونی راشاتودی روسیه علل عملیات نظامی غرب را در لیبی با کارشناسان بررسی کرد.
به گزارش شبکه تلویزیونی راشاتودی روسیه اریک گاریس فعال ضد جنگ و نویسنده امریکایی درباره عملیات نظامی غرب در لیبی گفت یکی از عللی که اوباما وارد جنگ لیبی شد این بود که افکار عمومی را از این حقیقت که امریکا از بیشتر دیکتاتورهای منطقه حمایت می کند، منحرف کند.
امریکا به هیچ وجه دوست ندارد تا موضع این کشور در قبال بحرین با موضع ان در قبال لیبی مقایسه شود زیرا واشنگتن از رژیم بحرین در برابر تظاهرکنندگان و مخالفان حمایت می کند.
متاسفانه اوباما بدون مشورت با کنگره و موافقت انها وارد عملیات علیه لیبی شد.
اوباما زمانی که برای انتخابات ریاست جمهوری مبارزه می کرد گفته بود که رئیس جمهور حق ندارد بدون تایید کنگره به کشور دیگری حمله کند مگر اینکه تهدیدی جدی و فوری برای امریکا باشد. اسلام قاسم از مرکز مطالعات استراتژیک در لاهه درباره ماهیت نیروهای انقلابی در لیبی گفت انها از همه گروهها و قشرهای مردم هستند که هدف مشترک انها تغییر رژیم سیاسی در لیبی است. اسلام قاسم درباره عملیات نظامی غرب علیه لیبی هم گفت هم اکنون این سوال مطرح است که ایا عملیات نظامی غرب در لیبی قانونی است یا اینکه غرب به دنبال منافع خود در این کشور است.
مسئله مهم دیگر این است که اینده لیبی پس از سقوط قذافی چه خواهد شد.
درباره مسئله اول باید گفت اگر مداخله نظامی بین المللی در لیبی صورت نمی گرفت ، نیروهای قذافی بنغازی را تصرف کرده بودند.
درباره مسئله دوم نیز امید است که لیبی در مسیر دموکراسی قرار بگیرد. عزالدین شکری استاد دانشگاه امریکایی قاهره نیز گفت هم اکنون لیبی به میدان ازمایش برای خاورمیانه و نحوه برخورد با جنبشهای اعتراضی تبدیل شده است.
مصر و تونس اولین کشورهایی بودند که در انها قیامهای مردمی به نتیجه رسید و رژیمهایشان سقوط کرد.
در این کشورها ارتش سعی کرد تا از قدرت نظامی برای سرکوب جنبش مردم استفاده نکند.
اما در لیبی عکس ان را می بینیم و حاکم این کشور از قدرت نظامی علیه مردم خود استفاده می کند.
اگر قذافی بتواند با استفاده از ارتش و نیروی نظامی بر مخالفان پیروز شود و انها را سرکوب و قبضه خود را بر لیبی محکمتر کند، این اتفاق پیامی بسیار روشن را به دیگر حکومتهای منطقه خواهد داد که تحولات لیبی را از نزدیک دنبال می کنند.
وقتی قذافی از نیروی نظامی علیه مردم خود استفاده کرد، رئیس جمهور یمن نیز تاکتیک خود را تغییر داد و به سرکوب مردم به زور اسلحه پرداخت.
بحرین نیز از تحولات لیبی الگو گرفت.
بنابراین اینده قیام لیبی تنها اینده مردم این کشور نیست بلکه اینده همه جنبشهای مردمی برای ازادی و دموکراسی در کل منطقه است.
همین مسئله تحولات لیبی را برای منافع امریکا و اروپا در منطقه مهم کرده است که خواستار منطقه ای باثبات با دموکراسی نسبی هستند تا منافعشان حفظ شود.