خبرگزاری فرانسه در گزارشی از بروکسل به قلم لوران تومه نوشت ...ناتو اکنون با درگیر شدن در نبرد با طالبان در افغانستان تا نظارت بر آسمان لیبی در دو جبهه پایانی نامطمئن به سر می برد و این درحالی است که این مداخلات موجب اختلاف در اعضای ناتو شده است.
بیست و هشت کشور عضو ناتو تصمیم گرفتند مسئولیت کل عملیات نظامی در لیبی را برعهده گیرند.
این عملیاتی است که یکشنبه آغاز شد و به گفته مقامات غربی احتمالا هفته ها ادامه خواهد یافت. این عملیات زمانی صورت می گیرد که اروپایی ها از عمل به تعهدات خود در افغانستان با گذشته یک دهه حضور در این کشور سرباز می زنند. کارشناسان تاکید می کنند کلید موفقیت در لیبی به توان انقلابیون برای پیشروی در برابر نیروهای سرهنگ قذافی و حمایت افکار عمومی در کشورهای ناتو بستگی دارد. اما یان تشو مدیر مرکز تحقیقات کارنگی اروپا به تردیدهایی درباره موضوع آخر اشاره کرد. وی در مصاحبه ای با خبرگزاری فرانسه اعلام کرد: مردم امریکا پیش از این از جنگ خسته شده اند و مشخص نیست که در فرانسه یا انگلیس حمایت از مداخله بتوانند به صورت دائم ادامه یابد.
دومینیک دو ویلپن نخست وزیر پیشین فرانسه درباره ابهامی که در خصوص مداخله غربی ها درحال به وجود آمدن است هشدار داد.
ویلپن اعلام کرد: من با مسئولیت هایی که به ناتو داده شده است زیاد موافق نیستم.
این مسئله به قطعنامه شرایطی نظامی و غربی شده quotation mark می دهد.
وی در گفتگو با رادیو فرانسه اعلام کرد: ما شاهد خسارات ناتو در افغانستان بوده ایم.
هرچند در افغانستان پیش بینی شده است که به تدریج مسئولیت امنیت در مجموع این کشور تا پایان سال دوهزار وچهارده به ارتش و پلیس افغان واگذار شود و نیروهای این کشور در حال آموزش دیدن هستند، هنوز راهبردی برای خروج از لیبی وجود ندارد. غربی ها نشانه های ضد و نقیضی را درباره مقاصد خود ارسال کردهاند. فرانسه همچنان تنها کشور غربی است که شورای ملی انتقالی لیبی را به عنوان نماینده مشروع ملت لیبی به رسمیت شناخته است.
هرچند اتحادیه اروپا از سرهنگ قذافی خواسته است تا بلافاصله حکومت را ترک کند، هدف ائتلاف در لیبی به صورت رسمی سرنگونی حکومت او نیست. آندرس فوگ راسموسن دبیر کل پیمان اتلانتیک شمالی ناتو تاکید کرد: هدف ما محافظت از مردم و مناطق غیر نظامی است که مورد تهدید حکومت سرهنگ قذافی قرار دارد.
ناتو همه جنبههای سازمان ملل متحد را رعایت میکند و نه کمتر و نه بیشتر از این قطعنامه .
وی تاکید کرد: ناتو همچنان بی طرف باقی خواهد ماند.
رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا اعلام کرد: همانگونه که ما این مسئله را در گذشته در افغانستان و در عراق شاهد بودیم تغییر حکومت مسئله ای بسیار پیچیده خواهد بود.
وی افزود: qفکر می کنم یکی از مسایل اساسی تعیین نکردن هدفی است که ما درباره دستیابی به آن مطمئن نیستیم.
در عین حال، الن دلتروز از گروه بین المللی بحران اعلام کرد حمله برای محافظت از ملت در واقع به معنای از بین بردن ظالم است .
وی گفت : آما آنان جرات گفتن آن را ندارند.
در درون ناتو ، ترکیه با حملات مخالف است درحالی که آلمان حتی با اصل مداخله مخالفت می ورزد.
رجیب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه که پیشنهاد میانجی گری آنکارا را برای به منظور آتش بس مطرح کرده است هشدار داد: من از آن ترس دارم که ما شاهد افغانستان یا عراق دومی باشیم.
هنگامی که نیروهای غربی وارد افغانستان شدند ، گفته می شد این کار در چند روز پایان می یابد و همین حرف برای عراق زده شد.