شرکت کنندگان در نشست انجمن جهانی اعتدال در قاهره، تأکید کردند که انقلابهای اخیر جهان عرب، فتح بابی برای ایجاد یک نهضت بزرگ و پیشرفت ملتهای عرب است.
به گزارش خبرگزاری تقریب (تنا):
اندیشمندان در این نشست تصریح کردند: نور جدیدی بر امت عربی تابیدن گرفته است و اگر جهان عرب و اسلام از این فرصت به نیکویی استفاده نمایند و از تعالیم حقه اسلام پیروی کنند،در مقابل قدرت های بزرگ اقتصادی خواهند ایستاد.
در این نشست همچنین تأکید شد: پس از نابودی بسیاری از سازمانهای استعماری که موجب افت شدید علمی و صنعتی در جامعه عرب شده بودند، فرصت برای ایجاد یک نهضت قوی برای امت عربی و اسلامی مهیا است، لذا اصلاح امور در آینده با نظارت ملت محقق خواهد شد.
شیخ "محمد حسان" مبلغ اسلامی نیز طی سخنانی، با تأکید بر ضرورت احترام به غیرمسلمانان و عدم اجبار هیچ کس به پذیرفتن دین اسلام، اظهار داشت: ما مبلغ اسلام هستیم نه قاضی، و کشور مصر ، کشور مسلمانان و مسیحیان است و متعلق به همه مردم با هر دین و مذهبی میباشد.
وی ادامه داد: برای رسیدن به یک نهضت فراگیر، باید حقیقت اسلام میانه رو را درک کنیم؛ دین اسلام ما را از اجبار دین به غیرمسلمانان منع کرده و اجازه نداده است که عقاید خود را بر دیگران تحمیل کنیم. دین اسلام ما را از حسابرسی دیگران نهی کرده است، زیرا ما قاضی نیستیم و اجازه نداریم که دیگران را تحقیر کنیم.
شیخ حسان با تأکید بر اینکه تنوع در جهان اسلام یکی از عوامل ایجاد یک نهضت نیرومند است، خواستار به فراموشی سپردن اختلافات و ایجاد وحدت بر اساس اصول اسلامی شد.
"منتصر الزیات" وکیل دادگستری و رئیس شعبه انجمن جهانی اعتدال در مصر نیز تصریح کرد: تحقق نهضتی در جهان عرب، پس از انقلابهای اخیر ممکن شده است و باید توجه داشت که اعتدال و میانهروی به معنای تغییر مبتنی بر حق و حقیقت است. اعتدال به معنای انقلاب نرم و مقاومت در کشورهایی است که علیه اشغال کشورشان مبارزه می کنند.
دکتر "محمد البلتاجی" یکی از رهبران جمعیت اخوان المسلمین نیز گفت: با از بین رفتن موانع امنیتی و حکومتی، لازم است برای دست یافتن به یک حکومت ایدهآل فشارهایی را تحمل کرد.وی تأکید کرد: تحقق نهضت ملی بدون ایجاد یک حکومت ایدهآل امکان پذیر نمی باشد.
"صادق المهدی" رئیس حزب امت سودان و نخست وزیر اسبق این کشور نیز گفت: هفت هدف وجود دارد که برای رسیدن به یک نهضت بزرگ باید محقق شود. این هفت هدف عبارتند از: اندیشه جدید در مورد انقلاب، ایجاد رابطه بین حاکم و مردم بر اساس مشارکت و شفافیت و حکومت قانونی، ایجاد توسعه بر اساس عدالت و شایستگی، توانمند سازی مستضعفان، خبر رسانی صحیح در نهضت، رابطه میان عرب ها و کشورهای جهان بر اساس منافع مشترک نه بر اساس اجرای اوامر آنها و نادیده گرفتن منافع خودمان، و عدم پذیرش صلح نادرست که به دلیل عدم عدالت، امکان زندگی در آن وجود ندارد.
دکتر "عصام درباله" یکی دیگر از رهبران این جمعیت اسلامی نیز با تأکید بر اینکه نظامهای منسوخ گذشته ما را از داشتن آزادی و کرامت خود محروم کردهاند، خاطرنشان کرد: نهضت هرگز نمی تواند بدون آزادی و کرامت انسانی برپا شود و این چیزی است که انقلاب مردمی اخیر به ما بازگردانده است و فرصت ایجاد نهضت را در اختیار ما قرار داده است.
درباله از جنبشهای اسلامی خواست تا ساختار خود را با کادر اجرایی و متخصصان جدید بازسازی کرده و تصورات خود را تبدیل به برنامههای اجرایی نمایند چرا که این کار بسیار مهم و فوری است.
وی همچنین خواستار ایجاد اطمینان همهجانبه جنبشهای اسلامی برای مردم مسلمان شد و اشاره کرد: ایجاد اطمینان یک مسئله حیاتی و یک سنت نبوی است که پیامبر اسلام(ص) در جهت عدم ایجاد ترس برای مردم به کار میبردند و جنبشهای اسلامی نیز باید در شرایطی که غربیها سعی در تخریب چهره اسلام دارند، در جهت ایجاد اطمینان بکوشند.
شایان ذکر است تنی چند از اندیشمندان و شخصیتهای مسلمان، روز یکشنبه ۷ فروردین ۹۰ در نشستی با عنوان "نهضت ملی در پرتو تحولات سیاسی در جهان عرب پس از انقلابهای مصر و تونس" شرکت داشتند. این نشست به همت انجمن جهانی اعتدال در قاهره برگزار شد.
در این نشست، اندیشمندانی چون: مروان الفاعوری؛ رئیس انجمن جهانی اعتدال، منتصر الزیات؛ رئیس شعبه این انجمن در مصر، الصادق المهدی؛ نخست وزیر اسبق سودان، دکتر محمد مورو و دکتر صفوت عبدالغنی و دکتر صلاح سلطان و خالد الشریف از مصر، حسین الرواشده و دکتر عبدالاله المیقاتی از اردن و جاسم سلطان از قطر حضور داشتند.